+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Poštarska bajka

Bilješka o piscu:

KAREL CAPEK (Male Svatonjovice, 09.01.1890. god. - Prag, 25.12.1938.god). Najznacajniji je prozaik izmedu dva svjetska rata i najpoznatiji ceški pisac izvan granica Ceške.Školovao se u Brnu, Pragu, Berlinu i Parizu. Bio je doktor filozofije, novinar i pisac. Prve književne radove pisao je i objavljivao zajedno s bratom Josefom. Samostalno je pisao price, romane, drame, putopise, eseje, kozerije i feljtone. Svjetsku slavu postigao je dramom »R. U. R.« (Rossums Universal Robots, 1920.) kojom je uveo rijec robot i zapoceo niz utopistickih djela posvecenih problemu opasnosti od naglog razvitka tehnicke civilizacije: »Tvornica Apsolutnoga«, »Krakatit« i »Rat daždevnjaka«. Tim se djelima nametnuo kao tvorac moderne znanstveno-fantasticne književnosti. Bajke je poceo pisati za vrijeme Prvoga svjetskog rata, crpeci gradu za njih iz narodnih predaja svoga rodnog kraja. Napisao je jedanaest prica kojima se svrstao u osnivace moderne bajke. Za djecu je još napisao i knjigu »Dašenjka ili Život šteneta«, prema kojem je snimljen i crtani film, a s bratom Josefom dvije knjige: »Pripovijetke o psicu i mackici« i »Dobro se svršilo ili debeli djedica, razbojnici i detektiv«. Njegova najpoznatija bajka za djecu jest upravo »Poštarska bajka«.

Bilješka o prevoditelju:

PREDRAG JIRSAK - roden je 1941. g. u Osijeku. Hrvatski je književnik i prevoditelj. Sin Mirka Jirsaka. Osnovnu školu pohadao je u Petrinji i Osijeku, gimnaziju u Osijeku i Zagrebu (maturirao 1959.). Studirao je medicinu i politicke znanosti u Zagrebu, a filologiju u Zagrebu i Pragu (diplomirao je 1965. komparativnu književnost i engleski na Filozofskome fakultetu u Zagrebu). Bavio se novinarstvom (Vjesnik, Privredni vjesnik, Telegram), bio je lektorom hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Pragu (1967.–1969.), a od 1969. do 2006. predavao je cešku književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Suurednikom je i suradnikom casopisa Umjetnost rijeci (od 1976.). Od srednjoškolskih dana objavljuje u periodici poeziju i prozu (Polet, Ogledi, Forum, Republika i dr.), te književnoznanstvene studije i clanke. Suradnik je Hrvatske enciklopedije (natuknice iz ceške književnosti). Prevodi s ceškog i engleskog jezika (prozu, poeziju, znanstveno-popularna djela te književna djela za djecu i mladež). Clan je Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog centra PEN-a te Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Dobitnik je Nagrade Društva hrvatskih književnih prevodilaca za prijevod knjige Josef Škvorecký: Jedna Dvořakova ljubav, 2000. godine. Važnije knjige: Mjeseceva djeca (roman za mladež), Zagreb 1958., Karavana savršenih (roman), Zagreb 1964., Lov na vepra (pjesme), Zagreb 1986.
5 Lektire za školu: Poštarska bajka Bilješka o piscu: KAREL CAPEK (Male Svatonjovice, 09.01.1890. god. - Prag, 25.12.1938.god). Najznacajniji je prozaik izmedu dva svjetska rat...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi