+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

PREOBRAŽAJ

FRANZ KAFKA


Preobražaj

Bilješka o piscu:

KAFKA, Franz (Prag, 3. 7. 1883 - Bec 3. 6. 1924), austrijski književnik. Podrijetlom iz imucne obitelji praškog Jevreja. Radi lijecenja putovao u Njemacku, Italiju, Francusku, Švicarsku. Umro od tuberkuloze grla. Kafka je odredio da se njegova književna ostavština nakon smrti spali, ali ju je njegov prijatelj M. Brod ipak objavio.
Neprestano pod pritiskom i u tjeskobi, poslušan sin autorativnog oca, bolesnik i osamljenik, Kafka vec u svojim prvijencima otkriva motive i ideje koje ce ga muciti cijeloga života. Neki se pocetncki fragmenti ili prvobitne pripovijesti javljaju kasnije kao dijelovi romana ili kao nove, preradene cjeline pokazujuci tematski i misaoni kontinuitet. Kafka obogacuje ekspresionizam svojevrsnom zagonetnom simbolikom i aforistickim izrazom. Kafkin svijet nije više onaj klasicnog realistickog romana; likovi su podvrgnuti metodi redukcije sve dok od njih ne ostane golo bezumlje. Njegov covjek je usamljen i uplašen, dio mehanizma ciji mu je sastav nepoznat, a sustav nedohvatljiv. Kafkin pesimizam, koji prelazi u potpunu nemoc pred višim silama i u nihilizam, cesto prati crni humor, s elementima makabra i dvostruke perspektive. Osnova njegovog stila je jasan, aforistican izraz, dotjerane realisticke pojedinosti i elementi vizija i fantastika. U krajnoj crti njegova metaforicka proza ostavlja dojam složene alegorije, za koju nema odredenog racionalnog kljuca, i svijet koji ona sadržava gubi se u beskonacnoj perspektivi alogicnosti, pa se autorove parabole otkrivaju kao zagonetka bez konacne odgonetke.


Podaci iz: Enciklopedija leksikografskog zavoda, Hrvatski leksikografski zavod, Zagreb, 1967
Odnosi medu likovima:

OTAC: Odnos oca prma svom sinu Gregoru je grub, on njega mrzi i ne smatra ga sinom . Takav odnos proizlazi iz Kafkina odnosa prema svom ocu. Otac Gregora tuce i ne pušta ga da uopce izade iz kuce, ne pušta ga cak ni iz sobe. Tako je bio grub da ga je gadao jabukama i jednom ga je pogodio u leda, a poslije umire zbog toga.

MAJKA: Majka voli sina Gregora, ali ga se srami i stoga ga ne želi vidjeti. Ipak se na kraju dovoljno sabrala da bi išla k njemu. Tako je i on bio sretan, jer njemu je bilo dovoljno da cuje njihov glas da bi se razveselio.

GRETA: Greta je jedina u obitelji koja stvarno voli Grogora, ona se brine za njega, hrani ga i pomaže mu kad god može. Grogor je isto volio nju i stoga mu je bilo žao što joj nije rekao o namjerama da ju upiše u konzervatoriji, buduci da je tako lijepo svirala. No i ona ga pocinje zanemarivati, diže ruke s njega.


Tematika:

Kafka u ovom djelu prikazuje otudenost Gregora. On je covjek, ali je sasvim drukciji, razlicit i stoga ga nitko ne voli, cijela obitelj ga mrzi i hoce ga se riješiti tako da bi ih što manje osramotio. Jedino se sestra brine za njega. Unatoc svemu Gregor je usamljen jer osim sestre on nema nikoga, cijeli njegov svijet je mala soba iz koje nesmije izaci. Jako se bojao oca koji ga je mrzio i htio je uciniti bilo šta da bi ga se riješio. To se i dogodilo, on je bio krivac za njegovu smrt kad ga je pogodio jabukom u leda. Mama ga je takoder voljela, ali upravo zbog toga ga njie željela vidjeti jer nije podnijela sve to.
Zakljucak:

Kafkin je svijet apstraktan i anormalan. Za njega sve što je normalno je anormalno. Okolni likovi u Kafkinim romanima smatraju junake funkcionare u obliku šahovskih figura. Medutim te figure žive u svojim nepojmljivim zakonitostima i umjesto da im koriste pripremaju im neodgodivi mat.
Svijet u kome je Kafka voden i u kome je on živio jest onaj Staroga zavjeta. On je taj svijet napustio, ali ga se nije riješio, transponirao ga je u svoje vrijeme, zapravo ga je ucinio bezvremenskim. Posebna znacajka svijeta Starog zavjeta jest apsolutni suverenitet božiji. On je slobodan na strašan besprigovoran nacin.
5 Lektire za školu: PREOBRAŽAJ FRANZ KAFKA Preobražaj Bilješka o piscu: KAFKA, Franz (Prag, 3. 7. 1883 - Bec 3. 6. 1924), austrijski književnik. Podrijetlom iz imucne obi...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi