+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

KOKO U PARIZU

 

KOKO U PARIZU

Pisac: Ivan Kušan

Mjesto radnje: Zagreb i Pariz

Vrijeme radnje: Ljeto

Sadržaj

Čitava priča romana odvija se u stvarnosti, no veći dio priče opisuje Kokov san. Zlatko priča Koku o prošlogodišnjim događajima u Parizu. Koko i Zlatko su trebali zajedno otputovati u Pariz, no Koko se razbolio. Zaspao je i tada počinju njegove avanture, koje se na sreću događaju samo u snu. San počinje njihovim dolaskom u Pariz gdje se susreću sa slikom "Mona Lisa", koja je vrlo skupo umjetničko djelo. Sve je bilo dobro dok Koka nisu oteli Jean i Michel. Oni traže otkupninu za oslobađanje. Zlatko ih želi prevariti, ali ne uspijeva. Otmičari su oteli i Zlatka i sliku. No, ipak su se na prijevaru uspjeli osloboditi te pobjeći na Eiffelov toranj. Koku i Zlatku s Eiffelovog tornja ispada "Mona Lisa" . Svi su se željeli domoći slike. Ispred Somaisove kuće raspravljalo se gdje je prava slika i tko je krivac u cijeloj toj priči. Nakon rasprave Koko se probudio i shvatio da je to bio samo san.

Likovi

Glavni likovi:

Koko je dječak koji je sanjao o putu u Pariz. On je visok, nestašan, snalažljiv i naivan. Koko je pun pustolovina pa će tako upasti u jednu s "Mona Lisom".

Zlatko je Kokov prijatelj koji skupa sa Kokom upleće nos tamo gdje mu nije mjesto. Zlatko se pravi važan sa svojim pričama o Parizu kojima plaši Koka.

Ivan Kušan - Bogalj zapravo je naš pisac koji ulazi u roman i sve ga više zapliće. Zapravo, kad ne bi bilo njega "Koko u Parizu" bio bi slikovnica. Ivan Kušan je sveznao, dobar je, ima povez na oku i drvenu nogu.


Sporedni likovi: Slikar Poklepović zvani Pokle, Marie Clever, Marcel Clever, Kastarida Somais, Nikolas Somais, Charls, Fredrich, Jean, Michel, Alles Worson.

 

Naziv djela: " KOKO U PARIZU "

 

Pisac: Ivan Kušan, akademski slikar, književnik i prevodioc. Roðen je 1933. godine u Sarajevu, a od 1939. godine živi u Zagrebu, gdje se i školovao. Piše romane i novele za djecu i odrasle, te

drame, kritike, filmske i TV - scenarije. Poznat je i po prevoðenju sa engleskog, francuskog i

ruskog jezika. Najpoznatija djela za djecu i omladinu su mu: "Koko u Parizu", "Ljubav ili smrt",

"Zagonetni djeèak", "Domaæa zadaæa", "Uzbuna na Zelenom Vrhu", "Koko i duhovi", a od

djela za odrasle znaèajnije su mu knjige: "Razapet izmeðu", "Zidom zazidani", "Toranj" i

"Trenutak unaprijed". Napisao je niz TV - scenarija prema vlastitim djelima i dobitnik je gotovo

svih književnih nagrada za djeèju i omladinsku književnost. Bio je i nosioc hrvatske kandidature

za Andersenovu nagradu, najveæu svjetsku nagradu za djeèju književnost. Mnoge svoje knjige sam je ilustrirao.

 

Vrijeme radnje: Sedamdesetih godina prošlog stoljeæa.

 

Mjesto radnje: Poèetak i završetak radnje odvija se u Zagrebu, dok se radnja odvija u Parizu.

 

Likovi: Koko, trinaestogodišnjak iz Zagreba, pravog imena Ratko Miliæ. U njegovj glavi rodio se san iz kojeg proizlazi èitava radnja. Koko ne voli uèiti, a ni kupati se. Èesto se èeška lijevom rukom iznad desnog uha, a od jela jako voli punjenu papriku. Iako nije osobito hrabar, ne bježi ni od najgorih sitiuacija. Želi da mu se prijatelji dive kao hrabrom i domišljatom djeèaku, a ne da ga

drže kukavicom i slabiæem.

Zlatlo je Kokov prijatelj. Naèitan je i pun znanja. Dobro pozna Pariz, a u njegovom opisivanju

jako pretjeruje. Koko mu slijepo vjeruje, jer je zadivljen njegovim svekolikim znanjem. Zlatko je

bistar i domišljat djeèak i nadasve veliki prijatelj.

Koko i Zlatko glavni su likovi prièe. Osim njih tu su još Merie i Katsarida, kæi uglednog novinara i sin bogatog brodovlasnika. Negativci Jean i Michel koji se žele proslaviti nekim "velikim" djelom i njihovo oèevi, nespretni brijaèi, zapravo agenti osiguravajuæeg društva Frederic i Charles. Zlatkov ujak, slikar Poklepoviæ zvani Pokle. Otac od Merie , Marcecel , pomalo umišljeni novinar, reditelj Worson i brodovlasnik Somais predstavnici su imuènijeg sloja Pariza.

Bogalj sa drvenom nogom tajanstvena je liènost u romanu,pojavljuje se kad je najpotrebnije i na kraju se ispostavlja da je to sam Kušan.
5 Lektire za školu: KOKO U PARIZU   KOKO U PARIZU Pisac: Ivan Kušan Mjesto radnje: Zagreb i Pariz Vrijeme radnje: Ljeto Sadržaj Čitava priča romana odvija se ...

4 komentara:

< >

Vidi