+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Novela od Stanca

Bilješka o piscu

Marin Držic (1508-1567) roden je u Dubrovniku, u puckoj obitelji.Kad mu je bilo trinaest godina, Vijece umoljenih Dubrovacke Republike jednoglasno ga je izabralo za orguljaša stolne crkve Sv.Marije. Odlazi na studij u Sienu , Italija, gdje ce se zadržati sedam godina.Biran je 1541 g. za vicedirektora Sveucilišta u Sieni. Nakon povratka u Dubrovnik 1545 g. susreo je austrijskog grofa Rogendorfa , s kojim ce putovati u Bec i Carigrad ,a s njime je ostao oko 2 godine. 1548 godine “Pomet družina” je izvela “prid Dvorom” njegovu komediju Pomet. Taj je tekst u meduvremenu izgubljen. Slijedece godine ,1549 ,izvedena je Tirena, a u iducih deset godina i sva ostala djela.
1562 g. Držic je napustio Dubrovnik.Postao je i urotnik protiv oligarhijske dubrovacke vlasti, a mletacki ga je biskup postavio za kapelana. Posljednih pet godina života živio je u Veneciji. Pokopan je u bazilici Sv. Ivana i Pavla.
Djela su mu:Pomet, Tirena, Novela od Stanca, Dundo Maroje, Pjerin, Mande, Arkulin, Skup, Grižula, Hekuba.
Držiceva komika

“Svojim je dramama umio dati potpuno domaci izgled , uvodeci lica sa znacajnim dubrovackim govorom ili s razlicitim narjecjima okolice i unoseci u sve situacije mnogo lokalne boje. Njegova je komika cesto vulgarna, ali je uvijek duhovita i vesela. U njegovoj komediji nema moralne obaveznosti ; glavna joj je svrha nasmijati publiku.”

(Mihovil Kombol, Povijest hrvatske
književnosti do narodnog preporoda,
Zagreb, 1945)


Novela od Stanca

Komedija od jednog cina. Uzeto ovo je dijelo jedno od najvecih ostvarenja Marina Držica.U njoj je ostvarena savršena ravnoteža izmedu forme i šale , koju izvode objesni dubrovacki mladici nad starim Stancem. Ovo djelo se bazira na kontrastu izmedu objesne mladosti i konzervativne starosti.
Stanac , stari seljak s rijeke Pive, dolazi u Dubrovnik s kozletom, sirom i vodom da bi trgovao.Ozlojaden što ga nitko ne želi primiti na pocinak , sjeda uz fontanu na gradskome trgu.Dubrovacki mladici Vlaho, Đivo i Miho u toj karnevalskoj noci , žele se našaliti s lakovjernim Stancem.Uvjeravaju ga da ce ga vile pomladiti , te mu dok spava , obriju bradu i oduzimaju imovinu , a zauzvrat mu ostavljaju novac.


Prizor prvi

U toploj dubrovackoj noci maskirani Vlaho i Miho susrecu se na ulici. Stadu razgovarati jedan s drugim. Iz tog razgovora saznajemo nešto o obicajima tadašnje mladosti. Dok im roditelji krenu spavati oni kroz prozor dolje te gradom do Duicine ulice.


U toj ulici, koja danas više nepostoji, bile su javne kuce u kojima su se ti mladici sastajali. Takav jedan izlazak mladica vješto nam u jednoj srofi opisuje Držic:

“ Bogme imam smješna oca!
Kucu mi zatvori, ma ja, kad veceram,
fengam poc lec gori; a ja ti omijeram
kako cu se kalat niz njeku funjestru
i, kad podu svi spat, obucem se u pjastru;
celatu na glavu, brokujer na bedru u cas
stavim, a rdavu ovu mcinu na pas,
pak se niz konopac na ulicu kalam,
a mudri moj otac u dru mni da sam.”

Miho poslje toga pripovijeda Vlahu kako je vidio starog seljaka na trgu , te odlucuju da se sa njime našale.Ubrzo potom dolazi Đivo.


Prizor treci

Naivcina Stanac žali se što ga nitko ne želi primiti na nocenje. U ocekivanju jutra , smjestio se na trgu. Dživo mu pristupa i prestavlja mu se kao Sedmi muž Dugi nos, trgovac iz Gracka. Govori mu kako su ga vile pomladile. On je isto kao Stanac došao u Dubrovnik na pazarenje i isto tako ga nitko nije htio primiti na nocenje. Tijekom noci došle su mu vile , davši mu zlatnu jabuku i vodu mudrosti. Potom su ga vile( Perilica, Kitica, Pavica, Propumantica) odvele u svoje dvore gdje su ga tijekom noci pogostile, a ujutro se pomladio. Rekao je Stancu da ceka budan , jer ce mu doci vile koje ce ga pomladiti.


Zakljucak

U ovoj kratkoj komediji Držic ostvaruje snažan, pomalo vulgaran humor, opisom dubrovackog nocnog života i negostoljubljivosti samog grada prema strancima.
5 Lektire za školu: Novela od Stanca Bilješka o piscu Marin Držic (1508-1567) roden je u Dubrovniku, u puckoj obitelji.Kad mu je bilo trinaest godina, Vijece umoljenih Dubrovac...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi