+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Novela od Stanca

Marin Držic

Novela od Stanca
BILJEŠKA O PISCU :

O hrvatskom renesansnom komediografu Marinu Držicu nije se sacuvalo mnogo biografskih podataka . Rodio se on,vjerojatno ,g. 1508. u Dubrovniku , i odrastao u tom gradu u doba cvjetanja renesansne kulture i umjetnosti . Potjece iz pucanske obitelji , koja se borila s velikim financijskim teškocama , imao je petero brace i šest sestara , a jedan Marinov brat bio je pznati dubrovacki slikar Vlaho . U Dubrovniku je Marin polazio školu koju su pohaddali svi dubrovacki mladici . Do svoje tridesete godine sudjelovao je zajedno s ocem i bracom u brojnim trgovackim poslovima . Godine 1538. dobiva mjesto orguljaša u stolnoj crkvi , a iste godine dubrovacka mu je vlada odobrila novcanu pomoc te se on otputio na studij u toskanski grad Sienu . Godine 1541. izabran je za studentskog rektora . U Veneciji 1567. godine umire . Pokopan je u crkvi sv. Ivana i Pavla . Marin Držic stvorio je bogat i raznolik književni opus ,koji je nažalost , jednim dijelom izgubljen ili nepotpuno sacuvan. Mnoge njegove komedije došle su do nas tek u krnjem obliku , a za komediju Pomet znade se samo iz arhivskih podataka : prikazivala se g. 1548. u Dubrovniku .
Držiceve stihom pisane pastirske igre Tirena, Venera i Adon , Džuho Kerpeta i Grižuha. Držiceve komedije Dundo Maroje , Arkulin , Skup Tripce de Utolce, Pjerin.


Podatke pronašla u: "Novela od Stanca" (str. 5 - 8)

BILJEŠKA O DJELU:

Novela od Stanca "Šala sa Stancem" kratka jednocinka u nekoliko prizora i u dvanaesterickim sithovima . Djelo je farsa (kratka komediija,dramska igra ) prvi je put prikazana 1550 g. na svadbi Martolice Zamanjica. Djelo govori o mladim Dubrovcanima koji se žele zabavit u karnevalskoj noci. Susrecu se sa starim Stancem koji je došao u Dubrovnik da proda jare i nešto sitnica . Držic je ovu kratku komediju savršeno složio i u ovoj je komediji iskazao lakovjernost . On je u ovoj komediji upotrijebio i vulgarnog humora :

STANAC
" Kozle mi ! Bog te ubio ! Jeli tko ? Pomaga' !
----------------------------------------------------------------" (str. 44)KOMICNO U DJELU:


U ovom djelu pronašla sam nekoliko komicnih prizora kao što je razgovor izmedu Vlaha i Miha tj. kada je Miho govorio kako izlazi iz kuce dok njegovi roditelji misle da on spava.


MIHO

" Bogme imam smješna oca !
Kucu mi zatvori , ma ja , kad veceram,
fengam poci leci gori ;a ja ti omjeram
kako cu se kalat niz njeku funjestru
i, kad poddu svi spat ,obucen se u pjastru;
celatu na glavu , brokjer na bedru ucas
stavim , a rddavu ovu mcinu na pas,
pak se niz konopac na ulicu kalam,
a mudri moj otac u odru mni da sam." (str. 24)

Još je jedan prizor koji mi se svidda a to je prizor kada Dživo govori Stancu kako je i on jednom došao u grad i kako je bio star a vile su ga pomladile . U tom se prizoru vidi lakovjernost ljudi.
DŽIVO

Jednjojzi Perlica, drugojzi Kitica,
tretjojzi Pavica, a Propumanica
cetvrtoj biješe ime ; ma biješe Pavica
batesa nad svime ,koja penga lica.
S sobom me na dvore tej vile vodiše
i mene do dzore slastima pojiše .
Svukoh se otada iz jak zmija ,
otpade mi brada ,idoše dlake tja ;
a mlada kožica lašti se na meni
kakono plitica na kojoj pisma ni.
Ja ostah mlad! Što ,mlad? Domaca mene vec
ne poznavaše tad ni kt'jaše sa mnome lec;
veljaše :"Necu te! ti nijesi ki si bio !"
Ali 'oj kosti cute! (str. 30 - 31)

FABULA

UVOD:
Komedija zapocinje razgovorom izmeddu Vlaha ,Miha i Dživa Pešice koji su izašli od kuce što njihovi roditelji nisu znali.

ZAPLET:
Zaplet zapocinje kada Dživo odluci napravit šalu starcu koji je došao u grad da proda jare i nešto robe . Starceva želja je da se pomladi jer ima mladu ženu kod kuce.

VRHUNAC:
Dživo govori starcu kaok je i on jednom došao u grad ikako su ga vile pomladile . Stanac kad je to cuo odmah je poželi da i njega pomlade i poslušao je Dživa koji je lijepo isplanirao šalu tako što je maskirane vile skupio oko Stanca da mu otplešu kolo . Stanac u nadi da ce se pomladit zaspe.

KRAJ:
Komedija završava tako što se Stanac probudi obrijan i bez kozleta . Tek je tada shvatio da je prevaren .
5 Lektire za školu: Novela od Stanca Marin Držic Novela od Stanca BILJEŠKA O PISCU : O hrvatskom renesansnom komediografu Marinu Držicu nije se sacuvalo mnogo biografskih poda...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi