+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

NOVELA OD STANCA

Držic - NOVELA OD STANCA

O KNJIZI:
PREIREDILA: Mira Muhoberac
IZDAVAC: ''Rijec'', Vinkovci, 1998.

ŽIVOTOPIS:
Marin Držic (1508.-1567.) je u Dubrovniku sredinom 16. st. razvio živu i plodnu kazališnu djelatnost.
U nepunih je deset godina napisao dvanaest djela za pozornicu, od kojih su se neka izgubila (npr. komedija ''Pomet''), a neka su sacuvana samo djelomicno.
Preveo je i tragediju ''Hekuba'', talijanskog pjesnika L. Dolce.
Književni je rad zapoceo kao lirik (pisao je ljbavne pjesme u duhu petrarkizma), no ubrzo se u potpunosti posvetio drami. Bio je najizvodeniji dubrovacki dramaticar.
Djela: pastirske igre ''Tirena'', ''Venera i Adon'', 'Grižula''; pokladna komedija ''Novela od Stanca''; komedije ''Dundo Maroje'', ''Arkulin'', ''Skup''; tragedija ''Hekuba'' itd.

KNJIŽEVNI ROD: dramatika
VRSTA DJELA: pokladna komedija

VRIJEME RADNJE: karnevalska noc
MJESTO RADNJE: Dubrovnik

KRATAK SADRŽAJ:
Mladi su se Dubrovcani (Vlaho, Miho i Dživo Pešica) sastali, kao skoro svake veceri, nakon što su im roditelji išli spavati. Govorili su o tome kako varaju svoje roditelje, koji misle da oni spavaju, a oni odlaze vani.
Miho je opisao kako on vara svoje roditelje: njegov otac zatvori kucu, a cim mu roditelji odu u krevet, on se obuce i izade kroz prozor svoje sobe. Miho je rekao da je cuo da je jucer u grad došao neki smiješan gospodin koji nije našao stan i spava ispred fontane i da je donio kozle, grudu i sir te da bi mu mogli uciniti neku novelu (šalu).
Dživo je otišao kod Stanca i poceo je pricati. Stanac mu je rekao da je donio tržak te da ga nitko nije htio ugostiti pa je morao prenociti na ulici kraj fontane. Dživo mu je rekao da je on trgovac i da trguje goveda. U razgovor sa Stancem, Dživo je rekao Stancu da on nije uvijek bio tako mlad, vec da su ga pomladile vile kad je došao u grad. Dživo i Stanac se predstavljaju. Nakon toga Stanac je rekao da mora doma jer bi mu onda supruga vikala. Stanac i Dživo su se pozdravili i Dživo je otišao kod Vlaha i Miha kojima je rekao da Stanac vjeruje sve što mu se kaže.
Nakon što je Dživo opisao što je ispricao Stancu, sreli su maškare obucene u vile i s njima ga otišli malo zafrkavati. Jedan od njih je pricao Stancu, zatvorio mu oci i zavezao ruke, dok su mu druga dvojica uzela sir, tele i grudu te mu za to ostavili novac. Kad je Stanac otkrio prijevaru, poceo je vikati za njima, ali je vec bilo prekasno.

KARAKTERIZACIJA LIKOVA:
STANAC: Stari seljak koji dolazi u Dubrovnik iz istocne Hercegovine da bi prodao kozle, sir i grudicu te da nešto zaradi. On je bio jako naivan i vjerovao je da se Sedmi muž (Dživo) pomladio, pa je pomislio da se to može dogoditi i njemu.

VLAHO, MIHO I DŽIVO PEŠICA: Mladi Dubrovcani koji se žele zabaviti u karnevalskoj noci. Dživo, najdomišljatiji medu njima, preobucen u seljacku nošnju, predstavlja se Stancu kao Sedmi muž, trgovac iz Gacka. On je opisao Stancu kako je i on bio star kad je došao u Dubrovnik i na svu srecu nije ga nitko primio u svoju kucu, te su ga vile pomladile.

O DJELU:
Novela od Stanca ("Šala sa Stancem") je kratka novela od jednog cina u nekoliko prizora i u dvanaesterickim stihovima. Djelo je farsa (kratka komediija, dramska igra), prvi je put prikazana 1550. g. na svadbi Martolice Zamanjica. Djelo govori o mladim Dubrovcanima koji se žele zabaviti u karnevalskoj noci. Susrecu se sa starim Stancem koji je došao u Dubrovnik da proda jare i nešto sitnica. Držic je ovu kratku komediju savršeno složio i u ovoj je komediji iskazao lakovjernost.

ANALIZA JEZIKA I STILA:
- epiteti: mlad, rdava, krvava, kurvine zlostare, smiješna oca
- metafora: ''Pij'', rece, ''ako budeš piti, nocas razum stece kim ceš slavan biti!''
- djelo je pisano starinskim dubrovackim narjecjem, prilicno teško razumljivim, tj. razumljivim uz pomoc rjecnika na kraju knjige ili uz tekst
5 Lektire za školu: NOVELA OD STANCA Držic - NOVELA OD STANCA O KNJIZI: PREIREDILA: Mira Muhoberac IZDAVAC: ''Rijec'', Vinkovci, 1998. ŽIVOTOPIS: Marin Držic (15...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi