+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

JUNAK NAŠEG DOBA

Mihail Jurgevic Ljermontov
Junak našega doba


Teme su:
Suvišan covjek
Portret jedne mladosti
Smisao i besmisao života

Likovi:
Pecorin - suvišan covjek, zasicen životom i užicima, ne može se smiriti i voljeti, bježi od svega, od sebbe samog, ne preza ni pred cim, ima i trenutaka iskrenosti, no to ne utjece na njega.
Bela - kavkaska djevojka, lijepa i strastvena, voli Pecorina i na ništa se ne obazire, boli jee Pecorinov odnos prema njoj.
Maksim Maksimovic - stari kapetan, jako voli Pecorina, ali je razocaran kad ga Pecorin nije ni pozdravio kako je ovaj želio.
Vera - jedina Pecorinova ljubav, i jedina osoba koja ga iskreno razumije, shvaca da se protiv srca ne može i da mora živjeti sa nesretnom ljubavi.
Kneginjica Meri - mlada naivna djevojka iz visokog društva, pomalo umišljena, ali ju ljubav prema Pecorinu mjenja, te ona propada.

Kratak sadržaj:
Djelo zapoconje predgovorom, kojim se izrice namjera opisivanja jedne generacije.
“ Junak našeg doba zaista je, poštovana gospodo, portret, ali nije portret jednog covjeka, nego predstavlja portrete cijelog našeg naraštaja, poroke razvijene u punoj mjeri. ”

Prvi dio je Bela. Pisac putuje i sretne Maksima Maksimovica. On pocinje opisivatri Pecorina.
“Zvao se … Grigorij Aleksandrovic Pecorin. Bio je decko i pol, mogu vam rec, samo malko cudan. Tako naprimjer, po kiši, studeni, povazdan u lovu, svi prozebli, umorni, a njemu ništa. A drugi pak opet sjedi u svojoj sobi, i pirne li vjetric, veli da se prehladio. ”

Pecorin otima Belu, kci nekog Kavkaskog poglavice. Ona se zaljubljuje u njega, a Pecorin joj otkriva sebe, svoju dosadu, svoj besmisao.
Bela nesretno umire, Pecorin biva premješten. Drugi dio se zove Maksim Maksimovic. Maksim Maksimovic i Pecorin se susrecu, a Pecorin se ponaša jako hladno, što pogada Makimovica.
Zapocinje Pecorinov dnevnik, u cijem predgovoru autor iznosi zašto je uopce napisan.
“Citajuci više puta ove zapise, osvjedocio sam se u iskrenost onoga koji jetako neštedimice iznosio na vidjelo vlastite slabosti i poroke. Povjest covjekove duše, pa bila to i najsitnija duša, gotovo da je korisnija i zanimljivija ood povjesti cijelog naroda, pogotovo kad je povjest duše plod do kojeg je došao zreo covjek promatrajuci sama sebe, i kad ju je pisao bez isprazne želje da izazove samilost ili divljenje. ”
Treci dio knjige, odnosno prvi dio dnevnika zove se Tamanj, a cetvrti odnosno drugi Kneginjica Meri.
Ovaj dio radnje se odvija u ljecilištu. Pojavljuje se Pecorinova stara ljubav - Vera. Pecorin zavodi kneginjicu Meri i u jednom trenutku otvara joj svoju dušu
“Eto, takva je moja sudbina od malih nogu!
Snažno sam osjecao i dobro i zlo; nitko me nije mazio svi su me vrijedali, pa sam postao zlopamtilo;bio sam mrk, adruga su djeca bila vesela i brbljava; osjecao sam se vedriji od njih, a smatrali su me manje vrijednim. Postao sam zavidan…
Postao sam moralni bogalj - jedne polovice moje duše nije više bilo, usahnula je, isparila se, umrla je, odrezao sam je i bacio, a druga je polovica bila živa i spremna da svakome stoji na usluzi, ali to nitko nije zapazio jer nitko nije znao da je postojala ona druga polovica. ”
Vera je jedina osoba koja Pecorina voli i razumije, ali Pecorin shvaca to tek u trenutku kad je gubi.
Posljednji dio je Fatalist. U ovom djelu Pecorin razmišlja o svome životu.

Struktura djela:
Predgovor i pet pripovjedaka koje su povezane u cijelinu likom Pecorina.

Vrijeme radnje:
Radnja se vjerojatno odvija u 18. stoljecu.

Mjesto radnje:
Radnja se odvija u malov ribarskom naselju, ljecilištu Tamanj.
5 Lektire za školu: JUNAK NAŠEG DOBA Mihail Jurgevic Ljermontov Junak našega doba Teme su: Suvišan covjek Portret jedne mladosti Smisao i besmisao života Likovi: Pecorin - suviš...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi