+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Galeb Jonathan Livingston

Richard Bach
Galeb Jonathan LivingstonBilješka o piscu: Richard Bach je suvremeni americki pisac. Bio je vojni pilot, a pozornost citatelja privukao je modernom bajkom "Galeb Jonathan Livingston". U njoj je došlo do izražaja autorove ljubavi prema plavim visinama i sklonost metaforickome i simbolickom prikazivanju života i spoznaja o njemu. Njegovo djelo "Galeb Jnathan Livingston" mnogi usporeduju s djelom "Mali princ".
Mjesto radnje : nebo i zemlja
Vrijeme radnje : suvremenska radnja
Tema : Galeb Jonathan želi nauciti savršeno letjeti
Osnovna misao: Cesto se dogodi da zajednica ne želi ili ne može razumjeti više ciljeve pojedinaca i stoga taj pojedinac bude iskljucen iz zajednice.
Lica : Galebovi Jonathan Livingston, Fletcher Lynd, Sullivan, Gang

Sadržaj price:

Galeb Jonathan Livingston nije bio kao ostali galebovi. Bio je buntovnik i nije mario za ostale galebove. I dok dok su ga roditelji molili da bude kao ostali galebovi i da se brine kako doci do hrane, on je samo želio postati letacki virtouz. Bio je mršav, no letenje je volio više od hrane. Ni manje nesrece koje je imao u zraku nisu ga pokolebale. Napornim vježbanjem uspio je postici brzinu od 396 km/h. To je bio rekord jata i Jonathan je ocekivao pohvale od Starješine. Medutim, Starješina ga je ukorio i protjerao iz jata. No, Jonathan je bio uvjeren da slijedi viši cilj života. Bio je protjeran na daleke hridi, ali on je odletio mnogo dalje. Boljelo ga je što njegova braca nisu htjeli ni cuti ni vidjeti što je naucio. A onda, jedne noci Jonathanu se približe dva druga galeba sjajna poput zvijezda. I oni su bez imalo muke izvodili sve akrobacije koje im je Jonathan zadao. Kad je vidio da je našao ravne sebi, Jonathan ih je upitao tko su. Odgovorili su mu da su njegova braca i da ga vode kuci, pravoj kuci. Jonathan je bio spreman, tada su tri galeba nestala u tamnom nebu. Jonathan je sve lakše izvodio svoje akrobacije, tijelo mu je postalo blistavo, oci sjajne. Otkrio je da može letjeti brzinom od 500 km/h. Iznenada dva galeba su nestala. Jonathan je sletio na obalu gdje ga je docekalo desetak drugih galebova. Ubrzo je saznao da je došao u zajednicu u kojoj je svima stalo da svoju tehniku letenja dovedu do savršenstva. Dobio je instruktora galeba Sullivana. Jedne veceri saznao je od starješine Ganga da nebo nije ni u kojem vremenu , ni na kojem mjestu, nebo je savršeno i može biti bilo kad i bilo gdje. Naucio je i da se snagom misli može stici gdje god se želi. Jonathan je naporno vježbao tu vještinu i tako je sa Gangom došao na neki cudni planet. Još je samo trebao nauciti kontrolirati novostecenu vještinu. No, jedne veceri Gang je nestao, umro je.
Jonathan he sve više razmišljao o Zemlji. Sullivan ga je nagovarao da ostane, no Jonathan je ipak otišao. Na nebo se mogao vratiti u svakom trenutku jer je svladao vrijeme i prostor. Na Zemlju je otišao zato jer je želio nauciti letjeti ostale galebove koji su protjerani kao što je bio i on zbog letenja. Prvi mu je ucenik bio galeb Fletcher Lynd, mladi i neobuzdani galeb koji je težio letackom savršenstvu. A Jonathan Jonathan je u to vrijeme bio najljepši i najsavršeniji galeb na svijetu. Uskoro je dobio još šest ucenika i sa njima i sa Fletcherom želio se pokazati svom starom jatu. Isprva je opet bio odbacivan, no malo-pomalo na tisuce galebova okupljalo se oko njega i željelo postati kao on. Jednog dana Fletcheru se dogodila nesreca. Pri velikoj brzini udario je u stijenu i ništa mu nije bilo. Jonathan je tada vidio da je Fletcher ovladao snagom misli i prepustio mu poducavanje jata, a sam je otišao medu druga jata .
Fletcher je shvatio da ne postoje granice, da je sve moguce. Tada je poceo njegov lov za Jonathanom, za utjelovljenjem savršenstva i njegova utrka sa znanjem. U toj utrci nije mogao pobjediti jer znanje nema granica.
5 Lektire za školu: Galeb Jonathan Livingston Richard Bach Galeb Jonathan Livingston Bilješka o piscu: Richard Bach je suvremeni americki pisac. Bio je vojni pilot, a pozornost citatelja...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi