+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Galeb Jonathan Livingston

Galeb Jonathan Livingston
Richard Bach

Richard Bach, suvremeni americki pisac roden je u SAD. Po zanimanju je bio vojni pilot, a bavio se i akrobacijama športskim avionima. Pozornost citatelja privukao je modernom bajkom Galeb Jonathan Livingston, u kojoj je došla do izraza autorova ljubav prema plavim visinama . U njegovom životu i književnom djelu Richarda Bacha ima mnogo slicnosti s francuskim pilotom i književnikom Antoineom Saint-Exuperyjem i njegovim djelom Mali princ. Tragovi toga djela prepoznaju se i u Galebu Jonathana Livingstona.Bilo je to jednog mladog i suncanog jutra. More je bilo kao ulje i nije bilo ni daška vjetra. Milju od obale bili su ribarski camci koji su bacali loše mamce galebovima. Tako je kod galebova poceo radni dan.
Na pucini, daleko od obale, potpuno sam vježbao je galeb Jonathan Livingston.Bio je vrlo mlad i znatiželjan, a imao je tako sjajno perije da se iz daljine cinilo zlatno. Za njega je letenje bila umjetnost koju je želio temeljno savladati.Uvijek je ekspepimentirao, isprobavao niske letove i sve moguce akrobacije, ali mu nije išlo.
Kad je odrasao jato ga je odbacilo, jer su bili suprotnog mišljenja. Jonathan je raširio krila i odletio u nepoznato. Nakon dugog leta došao je skupine galeba koji su se takoder posvetili letenju.
Tamo je bio dobar ucenik, i sve je davao od sebe da
ostvari svoj san. Starješina ga je dugo vremena poducavao i tako je nakon nekoliko godina napustio svoje prijatelje. Kad je došao do druge obale naišao je na mlade galebe koji su došli da nauce letiti. Jonathan ih je poceo poducavati.
Najviše mu se svidao galeb Fletcher Lynd. Bio je mlad,brz i jak, a jato nikad nije tako kaznilo kao njega. Imao je vrucu želju da nauci letjeti.Svo znanje koje je imao Jonathan prenio je Fletcheru.
Sve je više bilo mladih, znatiželjnih i odbacenih galeba da su osnovali školu. U njoj su pretežno ucitelji bili prvi galebovi koji su ucili kod Jonathana. Ucenici su smatrali Jonathana kao sina Velikog Galeba. Uvijek im je tumacio da nema ogranicenja tj. da nema granica. Nakon dugog vremena Jonathan se uzdigne u zrak i napusti ucenike klicuci:”Nema granica”. Fletcher se nasmiješi, misleci na Jonathanove rijeci. Tako je pocela njegova utrka za znanjem.Ova knjiga govori o ljepoti visina, mora tj. o
njihovom kontrastu. Ima puno opisa, što mi se posebno svida. U knjizi ponekad prevladavaju dosadni i nepotrebni odlomci, pa bi se moglo nešto izbaciti, ali je inace dobra. Glavni lik je galeb Jonathan Livingston,a govori se o galebu Fletcheru,
Lowellu, Henry i ostali. Radnja se odvija na obalama, moru i na pocetku u ribarskom selu. Knjiga nije baš od najboljih, ali se može procitat.
5 Lektire za školu: Galeb Jonathan Livingston Galeb Jonathan Livingston Richard Bach Richard Bach, suvremeni americki pisac roden je u SAD. Po zanimanju je bio vojni pilot, a bavi...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi