+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

SRETNI KRALJEVIĆ

Oscar Wilde

Sretni KraljevicBilješka o piscu: OSCAR WILDE
Oscar Wilde roden je 16. 9. 1854. godine u Dublinu. Uspješno se školovao i stekao vrlo široku naobrazbu, najprije u Dublinu od 1871. do 1874. godine, a zatim i na jednom od najboljih koledža, u Oxfordu od 1874. do 1878. godine. Njegova su najpoznatija djela: alegoricne bajke Sretni kraljevic, Mali kralj i druge pripovijesti, roman Slika Doriana Graya. Od dramskih djela najistaknutija su: Saloma, Idealan muž. U najranijem i najkasnijem razdoblju života pisao je poeziju. Najpoznatija pjesma: Balada o tamnici u Readingu. Oscar Wilde iznenadno je umro 30. studenoga 1900. godine od upale mozga, u svojoj 47. godini. Pokopan je u Parizu.

Tema: dobrota, pomaganje siromašnima, radost davanja
Vrsta djela: alegoricna prica
O djelu: Pisano je vrlo neobicno, a govori nam o prijateljstvu sretnoga kraljevica i lastavica. Upoznaju se kada se lastavic, sklanjajuci se od kiše, sakrije kod kraljevica. Tada pocinje njihovo prijateljstvo i dobra djela koja su ucinili za ljude kojima je to bilo potrebno. Pozitivnom djelovanju kraljevica i lastavica suprotstavlja se okrutan i tužan kraj (lastavic ugiba, a sretni kraljevic odvezen je u talionicu). Jedan je od najdojmljivijih trenutaka onaj kada u peci izgori sve osim kraljeviceva srca.
Likovi: lastavic
sretni kraljevicOpisi glavnih likova

SRETNI KRALJEVIĆ – Sav je bio pozlacen tankim listicima suhoga zlata, oci su mu bile dva sjajna safira, a velik crveni rubin sjao je na dršku njegova maca. Svi su mu se divili i mnogi su govorili da je lijep; on je i u duši bio lijep, ali i vrlo ravnodušan. Kada je kraljevic upoznao malog lastavica stekao je pravog prijatelja i poceo izvršavati svoja velika dobra djela. Na kraju price sretni kraljevic ostao je posve gol jer je sve svoje dragulje i sve svoje zlatne plocice darovao najsiromašnijima.

LASTAVIĆ – Na pocetku price zaljubio se u prelijepu trsku. Upoznao ju je u rano proljece, kada je letio nad rijekom loveci jednog žutog leptira, i bio sav ocaran njezinim vitkim stasom i prevelikom ljepotom. Ali nije sve bilo tako divno, vec pomalo i žalosno jer trska nije mogla putovati s lastavicem. Morao ju je ostaviti i zaželio joj svu srecu s nekim drugim. Na svome putu prema Egiptu sklanja se od kiše ispod kipa sretnog kraljevica, s kojim se odmah sprijateljuje. Zajedno pocinju ciniti dobra djela. Naime, lastavic je sve ono zlato i dragulje nosio na svojim malim krilima onima kojima je to bilo najpotrebnije. Na kraju price lastavic ugiba od hladnoce, a sretni kraljevic gubi sve ono što je imao. No svoj život nastavljaju u Božjem vrtu; lastavic pjevaše, a sretni kraljevic u zlatnome gradu zauvijek ce se slaviti.

Vlastiti dojmovi: Prica mi se svidjela zato što je poucna i što nas upucuje da cinimo što više dobrih djela. Glavni su mi likovi osobito dragi ponajprije zato što su pošteni, plemeniti i što su napravili mnogo dobrih djela onima kojima je to najviše bilo potrebno. Procitavši pricu bio sam vrlo tužan. Mislim da je Wilde posebnu pozornost posvetio kraljevicevu neuništivom i plemenitom srcu, simbolu koji ni vatra nije mogla uništiti. Dirljiva pripovijest koja nas uci da je ljepota i dobrota u davanju.
5 Lektire za školu: SRETNI KRALJEVIĆ Oscar Wilde Sretni Kraljevic Bilješka o piscu: OSCAR WILDE Oscar Wilde roden je 16. 9. 1854. godine u Dublinu. Uspješno se školovao i stekao...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi