+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Smogovci

Naziv djela: Smogovci
Pisac: Hrvoje Hitrec
Bilješke o piscu:
Hrvoje Hitrec je suvremeni hrvatski pisac, roden je u Zagrebu, 1943. godine. Diplomirao
je komparativnu književnost na Fakultetu u Zagrebu. Radio je za Radio-Zagreb i za Sportske novosti.
Najveci uspjeh je postigao romanom «Pustinjakov pupak». Nakon Smogovaca (1976) pojavljuju se Prica o Osmanu.
Bilješke tijekom citanja:
Ne svida mi se što je Pero postao fantom (str:34). Kazna mu je bila primjerena (str:39) .Svida mi se Mazalov postupak isisavanja otrova (str:83).
Doživljaj djela:
Djelo mi se jako svida jer puno raznih i humoristicnih dogadaja. Pogotovo mi se svida što je pisano na zagrebackom slengu.

Najljepši ulomak:
A. Mazalo, u kojem se probudi stari duh Vragecovih, koji su se oduvijek vrlo samostalno snalazili u svakoj situaciji, izvadi svoj lovacki nož, kresne upaljac i osmudi celicni vršak, pa odlucnom kretnjom okrene djevojku ne trbuh, podigne joj suknju, raspara gacice i kratkim trzajem nacini mali zarez, a onda zarije zube u ranu.
Odabrao sam ovaj ulomak zato što iz njega možemo vidjeti da je Mazalo snalažljiv i da ce uciniti sve za svoju djevojku.

Tema djela:
Tema djela su razni dogadaji obitelji Vragec i Nosonjine obitelji.

Kratak sadržaj:
Jednog jutra Nosonja se probudio i probudio je svoga sina Dadu. Doruckovali su i krenuli u školu. Školska vrata su se zatvarala pet minuta do osam. Dado i još neki ucenici su zakasnili, ali tu je bio Nosonja koji je spasio dake od kašnjenja. Dado je živio u Neboderu, a ispod Nebodera je bio Naselak. U Naselku je živjela obitelj Vragec. Bila je to mnogoclana obitelj. Mama im je radila u Njemackoj, a tata im je umro. Glava obitelji je bio najstariji sin Dragec. Tu su još bili Pero, Cobra, Mazalo, Štefek, Buco i mala Maja. Pero je bio nogometaš. Cak je igrao za Dinamo. Zbog nekog duga je morao krasti torbice, ali ga je mali Buco razotkrio pa je za kaznu morao sam izgraditi cijelu kucu. Mazalo je išao u 8b razred. Roden je sa slikarskim darom. Imao je djevojku po imenu Dunja. Njezin tata je bio policajac. Kad su bili na malom maturalcu Dunju je ugrizla zmija za stražnjicu. Mazalo je morao isisati sav otrov i to je uspješno obavio. Takoder je pomogao profesoru Fabijanu da osvoji srce jedne Engleskinje nacrtavši uvalu. Cobra je bio problematican. Bio je ludi znanstvenik. Htio je poletjeti pa si je napravio krila i bacio se sa zgrade. U jednom trenu je letio, ali je ipak pao na rastegnutu mrežu koju je postavio Dragec. Jednom prilikom je cak završio u Becu. Htio je otici mami u posjet u Frankfurt. Prošvercao se u krivi autobus i završio u Becu. Nosonja je bio umjetnik. Njegov crtic «Cavao» se prikazivao na svjetskom festivalu filma. U prikazivanju je bilo poteškoca, ali je osvojio drugo mjesto. Kad su Vragecovi završili s gradnjom kuce i spremali su se useliti, netko im je pozvao gradevinsku inspekciju jer nisu imali gradevinsku dozvolu. Trebali su im rušiti novo izgradenu kucu. Vrageci nisu znali što ce uciniti, ali postojala je «rupa» u zakonu koja kaže da se kuca ne smije rušiti ako u njoj živi trudnica. Vrageci nisu znali kako im to može pomoci, ali Dragec je imao rešenje. Dragec je imao ženu koja je bila u drugom stanju i ime joj je bilo Sonja. Nitko nije znao da Dragec ima ženu i još da je trudna. Kuca Vragecovih je bila spašena.

Tijek radnje:
Uvod: Pisac nas upoznaje s likovima
Pocetak radnje: Dado i Nosonja odlaze u ZOO vrt i Nosonja se kupa sa morskim lavovima
Zaplet: Pero pocinje krasti torbice. Za kaznu mora napraviti cijelu kucu sam
Vrhunac radnje: Kuca je gotova i spremna za useljenje ali ih je netko prijavio gradevinskoj inspekciji koja prijeti rušenjem kuce
Rasplet : Ekipa za rušenje dolazi ali kucu ne smiju rušiti jer u njoj živi Dragecova trudna žena Sonja
Završetak : Svi se Vrageci ukljucujuci i novog clana useljavaju u novu kucu
Mjesto radnje: Mjesto radnje je Naselak, kvart u Zagrebu
«Preko puta škole je bio Naselak, a u Naselku sve kuce male…»
Vrijeme radnje: Vrijeme radnje je izgradnja sljemenskog tornja
«Vidio je da novi toranj na Sljemenu izvrsno napreduje»
Glavni likovi : Dragec, Pero, Cobra, Mazalo, Štefek, Buco, Dunja, Dado, Nosonja
Sporedni likovi : Maja, žandar, Papirus, mama Vragec
Sociološka karakterizacija:
Nosonja ima ženu i jednog sina Dadu. Iz srednjeg su staleža. Obrazovan je, a zanimanje mu je crtac crtica. Dobio je i nagradu za svoj rad.
Govorna karakterizacija:
Govorio je zagrebackim slengom, a to zvuci jako smiješno.
Unutarnja karakterizacija :
Bio je jako dobra i humoristicna osoba. Volio se hvaliti samim sobom
Vanjska karakterizacija :
Pristojno se oblacio. Na licu mu je dominirao veliki nos po kojemu je i dobio nadimak Nosonja.
Zakljucak o liku :
Meni se Nosonja kao lik jako svida. Simpatican je i duhovit.
Poanta:
U životu je najvažnija obitelj i uvijek moraš biti u dobrim odnosima s njom.
5 Lektire za školu: Smogovci Naziv djela: Smogovci Pisac: Hrvoje Hitrec Bilješke o piscu: Hrvoje Hitrec je suvremeni hrvatski pisac, roden je u Zagrebu, 1943. godi...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi