+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

REGOC

Ivana Brlic Mažuranic

Regoc


Bilješke o piscu:
Autorica ove sad vec potpuno priznate klasicne knjige, Ivana Brlic Mažuranic unuka je pjesnika "Smrt Smail-age Cengica" Ivan Mažuranic. Otac joj je takoder poznati pisac -Vladimir Mažuranic. Rodena je u Ogulinu, gje je provela jedan dio svog djetinstva, a ostali dio u Zagrebu u djedovoj kuci. Škole je ucila privatno, posvecujuci osobito brigu izucavanja jezika, te je vec u najmladim godinama govorila i pisala francuski, a kasnije još njemacki, ruski i engleski. U 18 godini udaje se za Vatroslava Brlica, odvjetnika i politicara u slavonskom brodu. Umrla je u Tagrebu 21.09.1938. Objavila je sljedeca djela:
"Valjani i nevaljani" (1902), "Škola i praznici"(1905), "Slike" (zbirka pjesama 1912), "Zgode Šeegrta Hlapica" (1913), "Price iz davnine" (1916)...
Lica:
Kosjenka - vila
Regoc - div
Liljo - najljepši djecak iz oba kotara
Tema:
Susret Kosjenke s Regocom te svada izmedu dva sela
Sadržaj:
Radnja zapocinje na livadi s konjima na kojima jašu prekrasne vile. Najmlada medu njima Kosjenka dobila je najbržeg konja koji je odvoji od ostalih vila i odvede preko širokih ravnica, šuma, sve do grada Legena gdje Kosjenka upoznaje Regoca, ogromnog diva koji je cijeli svoj život proveo brojeci srušene zidine grada Legena. Pošto tamo vjecno pada snijeg odnosno nikada nema ljeta, Kosjenka i Regoc odlaze tražiti dva sela koja su se Kosjenki ucinila prelijepim dok je jurila na svom hirovitom konju. Kopajuci ispod zemlje (jer je Kosjenka željela vidjeti što je ispod nje), Regoc i Kosjenka nailaze na mnoge probleme koje uspješno rješavaju te tako dolaze do svog cilja. Izašavši na svjetlo dana kosjenka upoznnaje male pastire s kojima se vrlo brzo sprijatelji, a Regoc Ljilju najpametnijeg i najljepšeg djecaka u oba kotara, koji mu isprica nesretnu pricu o oba sela. Naime, stanovnici i jednog idrugog sela bili su u stalnoj zavadi pa su se starješine Ljiljinog sela uputile prema rijeci Zlovodi u namjeri da otklone nasip i tako potope susjedno selo.
No brza i jaka rijeka Zlovoda potapa oba sela, a pastiri se spašavaju tako što ih Regoc prenosi na uzvisinu do koje još nije dolazila voda. Svi bi tako gledali kako Zlovoda ruši sve što se pred njom nade da se Kosjenka ne dosjeti i povice Regocu da rupu kroz koju je prolazila voda zacepi svojim tijelom. Nakon nekoliko pokušaja Regoc ipak zaustavlja vodu, te tako izazove val veselja koji brzo splasne jer je cijelo selo odnosno sela bila pod vodom bez žive duše. Tužni pastiri priopcavaju Kosjenki koja ih je u meduvremenu jako zavoljela, da nemaju kako živjeti jer nitko od odraslih nije preživio, ne znaju obradivati zemlju, a da i znaju sve je onako pod vodom. Tada Ljiljo naredu Regocu da probuši rupu u zemlji koja proguta svu vodu i ponovo se pokažu krovovi sela, a na njihovo najvece iznenadenje na jednom prozoru ugledaju lica djeda i bake. Otad pastiri žive u sreci i veselju, sagradivši samo jedno selo, a usred sela kula u kojoj je živjela preljepa Kosjenka.
A što je bilo s Regocom?
On se naime uplašio kad je vidio naborana lica djeda i bake te je pomislio da su oni proživjeli strašne muke, pa tako krene on nazad u svoj hladni Legen, a ionako ga se je zaželio.
5 Lektire za školu: REGOC Ivana Brlic Mažuranic Regoc Bilješke o piscu: Autorica ove sad vec potpuno priznate klasicne knjige, Ivana Brlic Mažuranic unuka je pjesnika...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi