+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

ORLOVI RANO LETE

BRANKO ĆOPIĆ:
ORLOVI RANO LETEVrsta djela:
Roman

Tema:
Pustolovine djecaka sa vodom Jovancetom

Ideja:
Rat prekida bezbrižno djetinstvo, ali nemože prekinuti pravo prijateljstvo.

Glavni likovi:
Jovance, Lunja, Stric, Lazar Macak, Đoko Potrk i Nikolca s prikolcom.

Kratki sadržaj:
U ovom romanu se govori o grupi djecaka. Oni su ucenici cetvrtog razreda u Lipovu - jednom bosanskom selu. Na pocetku oni žive sretan i bezbrižni djecji život. Njihova uciteljica zove se Lana i oni je jako vole.
Kada je uciteljica otišla u varoš, na njezinom mjesto dolazi ucitelj kojeg su djecaci prozvali „paprika“. Ucitelj je jako maltretirao i tukao djecu tako da su djeca pocela bježati od škole. Voda djecaka je bio Jovance a osim njega tu su bili Lazar Macak, Stric, Đoko Potrk, Nikolca prikolca i djevojcica Lunja. U Prokinom gaju oni su napravili jedan logor pod nazivom Tepsija. Tu su bježali iz škole i družili se po citav dan. Jednog dana Lazar Macak i Jovance su otkrili prolaz u jednu podzemnu špilju. Kada se ucitelj „paprika“ požalio Knezu da djeca ne dolaze u školu, zajedno sa poljarem Lijanom i roditeljima organizirali su potjeru i pronašli su skrovište djece. Zahvaljujuci što su sreli Nikoletinu Bursaca oslobadaju djecu i odluce da odu u vareš da pronadu uciteljicu Lanu. Uskoro pocinje rat. Djecaci koji su se do jucer igrali postaju aktivni ucesnici i svjedoci tog rata. Oni pomažu partizanima i otkrivaju im tajnu pecinu. Oni ucestvuju u obrani svog sela zajedno sa borcima i postaju partizanski kuriri. Na kraju odlaze u rat s nadom da ce se ponovo vratiti u Prokinom gaju i u svoj logor Tepsiju.
5 Lektire za školu: ORLOVI RANO LETE BRANKO ĆOPIĆ: ORLOVI RANO LETE Vrsta djela: Roman Tema: Pustolovine djecaka sa vodom Jovancetom Ideja: Rat prekida bezbrižno djetinstvo, ali...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi