+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Napuklo srce

Brigitte Blobel

Napuklo srce

Kratka bilješka o piscu:

Brigitte Blobel rodena je i odrasla u Hamburgu. Studirala je teatrologiju i politicke znanosti. Piše reportaže, scenarije filmove i romane. Za mlade je objavila nekoliko uspješnih romana: “Moja mala sestra”, “Piratski radioodašiljac”, “Prijateljstvo na kušnji” i druge.

Bilješke tijekom citanja:

01. - 44. stranice, 11. 3. 2001.

Likovi koje sam upoznala: Nina, Michel, Tom, Carmen, Flo

Iznenadilo : -13. str. : “Odmah je maknuo ruku. Stajao je sada opuštenih ruku i gledao me. Mora da sam izgleda kao duh. Ili možda kao vještica. Bila sam izvan sebe. Cijelo mi je tijelo drhtalo. Hvatala sam zrak. Flo je samo stajao i promatrao me. Mislila sam da cu postati histericna. Da cu dobiti napadaj placa ili smijeha ili nešto drugo. ”

Užasnulo me:-24. str. :
“Michael je položio na njezine bokove i privukao je još bliže k sebi. Pritisnuo je svoja vruca usta na njezino rame, disao je brže, a onda je poceo dahtati. Držao ju je sve cvršce za trbuh. Boljelo je. Nije se mogla pomaknuti, osjecala se kao prikliještena u škripcu.

Mama, mislila je, gdje si? Zašto ne dolaziš?”

Rastužilo me:-39. str. :
“Ali moje misli pripadaju meni. Samo meni. Naravno da možeš biti mrtav i kad si živ, pomislim. Ali to se tice samo mene. Ponekad moraš biti malo mrtav kako bi mogao dalje živjeti…. ”


Djevojcica Nina živi sa majkom, polubratom Tomom i ocuhom Michelom. Stalno je u strahu da netko ne otkrije njenu tajnu. Osorna je prema majci, jer se boji da bi bliskost s njom porušila njenu unutarnju obranu i onda bi izbrbljala svoju tajnu. Susrece se sa prijateljicom Carmen , koja je ispituje što je na prošlotjednoj zabavi napravila mladicu Flo da se sada ljuti na nju. Nina ne otkriva da je napravila scenu kad ju je Flo pomilovao po ledima. Njeno tadašnje drhtanje i prestravljenost vidio je samo Flo. Dok je u posjetu Carmen, mirna atmosfera i ljubaznost bake, podsjecaju Ninu da živi u kuci užasa. Sjeca se svog prvog odlaska s ocuhom u novosagradenu saunu i njegovog seksualnog napada na njeno tijelo kad je imala samo 9 godina. Užas proživljenog prati je stalno, a strah da majka i njeni prijatelji ne saznaju , izaziva kod nje drhtanje i neuroticne napade. Premda se boji muškog dodira i blizine, kad je Flo pozove na trku parova biciklima , Nina pristaje.

Dan utrke zapoceo je loše. Ocuh je pokazao svoju ljubomoru kad je Flo došao po Ninu i na trenutak je uništio ljepotu išcekivanja utrke. Medutim, cim je izašla iz kuce, uspjela se osloboditi straha i nervoze i uživati u izletu i utrci. Povratak kuci i docek ocuha na prozoru, opet je u njoj pobudio strah i sjecanje na ocuhove redovne obilaske i seksualne napade prije spavanja.


45. . - 92. stranice, 12. 3. 2001.


Likovi koje sam upoznala : gosp. Hellwege

Rastužilo me: -49. str. : “Odjednom mi se ucini, kao da je moj odraz u ogledalu napukao, ispred mene stoji prljava, ružna djevojka. ”
Razljutilo me:-50. str. : “»Zavidni su jer smo tako sretna obitelj», jednom mi je rekla majka. Tada sam imala nešto više od devet godina. U to vrijeme je Michel upravo bacio kljuceve moje sobe, kako je više ne bih mogla zakljucavati i kako bi on uvijek mogao doci k meni.
«Zavidni su, jer smo mi tako sretna obitelj», rekla je mama. Ja sam otrcala na zahod i grcevito plakala…. ”
Rastužilo me:-61. str. : “Michel joj je uvijek iznova zabranjivao govoriti o tome. Posljedice je opisao ružnim bojama. Objasnio joj je da ce ona morati u dom, da ce se cijela obitelj raspasti. Istovremeno je Nina htjela govoriti, željela je da joj netko pomogne. Ta tajna i usamljenost ce je ugušiti. ”
Razbjesnilo:-81. str. : “Nije ju cuo. Sjedio je na rubu kreveta i teško disao, imao je staklaste oci i smješkao se. Mama, mislila je Nina. Mama, pomozi mi!
Ali majka nije došla. Mame nikad nema kad mi je potrebna, pomislila je. Majka još nikad nije cula moje pozive u pomoc. U knjigama se uvijek govori o majkama koje imaju neku unutarnju vezu s djecom. Tako je djecja bol takoder i majcinska. Ali moja majka još nikafa nije osjetila moju bol. Nikada. ”


Nina i Carmen izadu s deckima u kino i Nina se ponada da ce možda uspjeti sve zaboraviti i zaljubiti se kao sve njene prijateljice. Medutim prisutnost ocuha i sjecanja stalno je progone i sprecavaju u sreci. Kad je majka rodila Toma. Ocuh je opet napao Ninu. Ti napadi su se nastavili i postajali sve konkretniji i užasniji. U školi je postala loša, a uciteljica Hellwege je pokušala saznati što se dogada da je toliko popustila u školi. Pritisak i užas onoga što se dogadalo u kuci. pomogli su Nini da se povjeri uciteljici. Prvo užasnuta, a onda sumnjicava pozvala je ocuha na razgovor. Na Nininu žalost povjerovala je njegovoj prici o lažljivoj djevojcici. Poslije toga, Nina uplašena njegovim odlaskom u zatvor, njenim odlaskom u dom i obiteljskim siromaštvom, više nema hrabrosti ikome ispricati o svom kucnom užasu. Osim toga shvaca da spasa nema niotkuda, a kako se ocuhovog bijesa boji još više, popušta njegovim napadima, želeci istovremeno da je mrtva. Kad , kao zamjenu, ponovno dobije uciteljicu Hellwege, pocinju njeni zdravstveni problemi.

Ona se zatvara u svoju sobu, nesretna, željna da je posjeti Flo s kojim se posvadala, željna necije pažnje i ljubavi. Dobiva pismo od Flo u kojem joj piše da se na ljuti na nju i da jedva ceka njeno ozdravljenje. Nina se odmah osjeti bolje i odlazi u školu. Pomiri se sa Flo, ali on je iznenadi kad se s njom ne želi vidjeti, jer je navecer zauzet.


93. . - 126. stranice, 13. 3. 2001.


Potreslo me:-112. str. : “Samo onaj, tko je i sam nesretan, može osjecati nesrecu drugog. To je jedna druga vrsta sažaljenja, to je puno više: duboko razumijevanje za drugoga. ”


Nina je zaljubljena. Nestrpljivo ceka svaki susret sa Flo i premda se boji njegovih pitanja, u sebi osjeca potrebu da svoj strah i bol podijeli sa nekim. Flo je poziva k sebi. Nina tamo upoznaje njegovu bolesnu sestru. Iskrenost s kojom Flo prica o svojim ljubavnim zgodama i svojoj porodici, ohrabruje Ninu da mu isprica sav onaj užas koji se dogada u njenoj kuci. Boji se da ce je Flo odbaciti, ali njegovo razumijevanje, nježnost i strpljenje pomažu joj da zapocne lijecenje svoje psihe. Najljepši trenuci su joj oni kad sjede zagrljeni i tihi, osjecajuci da njegova snaga, optimizam i hrabrost, poput struje ulaze u njeno tijelo i ozdrave je.127. . - 170. stranice, 14. 3. 2001.


Likovi koje sam upoznala : Carmenina mama

Oduševilo:-127. str. : “Razgovori s Floom su mi koristili. Pomogli su mi. Ali sada znam da samo oni nisu dovoljni. Potrebno mi je više. I moram stajati iza svoje odluke da mi je potrebna pomoc. Samo se nemoj bojati, Nina, samo se nemoj bojati, govorim sama sebi dok se vozim. ”


Nina nekako provodi dane, skrivajuci svoje strahove, lažuci o razlozima svoje tuge, želeci postati “NORMALNA”. Michel je više ne proganja seksualnim napadima, ali svojim ponašanjem stalno u njoj potice strah od novih napada. Flo se osjeca bespomocan, jer i on je zapravo dijete kao i Nina. Nema mogucnosti zaštiti je od ocuha i stalno strahuje za njenu sigurnost. Jednog dana je ocuh presretne i zaprijeti joj da ne smije Flo ništa saznati ili ce on ostati bez posla. Nina na trenutak osjeti da ima moc uništiti ocuha, ali se tada prisjeti uciteljice i opet uplaši odraslih i njihovog nerazumijevanja. Nekako izdrži sve dok majka ne pronade stare fotografije. Jedna od njih pokrene u Nini sjecanje na ocuhov posljednji napad. Tada se u noj sve sruši i ona shvati da više ne može živjeti sa osobom koja u njoj izaziva samo užas, strah i mržnju. Bježi od kuce i nakon što prvo utocište nade kod Flo, majkanjene prijateljice Carmen prima je k sebi. Žena je odgovorna i vjeruje Nini, spremna joj je pomoci i pružiti utocište, ponuditi razumijevanje i nježnost. Objašnjava Nini da ce borba i izljecenje biti dugi i bolni, ali da ce na kraju ipak biti sve u redu.


Tema djela : Fizicko i psihicko mucenje djece od strane roditelja ili staratelja.

Moje mišljenje: Knjiga me je potresla. Slušala sam da takvih slucajeva ima mnogo i žao mi je što Nina nije mogla pronaci pomoc i razumijevanje kod svoje majke. Teško je vjerovati da je majcina ljubav tako velika, a nije u stanju prepoznati djetetov užas i strah. Za razliku od uciteljice, Carmenina mama je odmah ozbiljno shvatila situaciju i postupila na pravi nacin. To daje nadu da djeca ipak mogu pronaci pomoc.
5 Lektire za školu: Napuklo srce Brigitte Blobel Napuklo srce Kratka bilješka o piscu: Brigitte Blobel rodena je i odrasla u Hamburgu. Studirala je teatrologiju i politicke ...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi