+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Nora

Henrik Ibsen
Nora

Bilješke o piscu:
Henrik Ibsen je roden 1828 u Skienu, Morveška, u gradanskoj religioznoj obitelji. Bio je ravnatelj kazališta u Bergenu i za njega je pisao drame. Neko je vrijeme živio u Italiji i bavio se fotografijom. Doživio je moždani udar od kojeg je 5 g. bio oduzet i nepomican. Umro je 1906 g. Zauzeo je istaknuto mjesto u razvoju moderne drame. Najpoznatija djela su mu: Komedija Ljubav, Pretedenti, Brand, Stupovi društva, Nora, Sablasti, itd.

Lica Nora, Torvald Helmer, gda Linde, Rank, Krogstad

Mjesto radnje Helmerov stan

Sadržaj:
Ovo djelo pocinje u jednoj ugodnoj, ali ne i raskošno namještenoj sobi. Nora je sreduje za blagdane kada ulazi njezin muž s kojim vodi ugodan razgovor. Toga dana na vratima njihove kuce pojavljuje se Norina stara prijateljica Kristina. One prepricavaju što se dogodilo otkada se nisu vidjele. Iz tog razgovora saznajemo da je nora prije nekoliko godina pozajmila povecu svotu novca da bi spasila mužu život. Od tada troši što manje i godinama polako vraca taj novac. Covjek od kojeg je pozajmila novac radi u banci gdje je Torvald šef, a prijeti mu i otkaz. Njegovo je mjesto predvideno sad za Kristinu. Da bi sprijecio otkaz Krogstad odlazi nori i ucjenjuje je na razne nacine. Nora je uplašena i razmišlja samo o tome. Ne uspjeva nagovoriti muža da Krogstad ostane na radnom mjestu pa on šalje pismo o Norinoj krivici. Dok je Torvald potpuno poludio na Krogstadovo pismo govoreci Nori da je lažljivka i zlocinka, Kristina nagovara Krogstada da odustane od optužbe. On pristaje jer mu je Kristina stara ljubav za koju još uvjek nešto osjeca. Kada Helmer saznaje da ce se sve sreditigovori Nori da se ne obazire na ružne rijeci izgovorene u strahu i opet je smiren i dobro se ponaša preme njoj. Ali njegovo prijašnje ponašanje Nora nije mogla zaboraviti i zato odlazi.
Karakterizacija likova:
Nora
Nora je dobra žena koja je žrtvovala puno u životu za ljude koje voli, a zauzvrat nije dobivala zahvalnost što je tjera na kljucni cin u drami, napuštanje tih koje voli sa spoznajom da to možda i nije prava ljubav, da to nije ono što je oduvjek mislila da je i da tako mora biti


Torvald Helmer
Norin muž za koje je mnogo u životu žrtvovala, koje je ljubila, koji ju je poput njezinog oca tretireo kao malu krhu lutkicu. Mislio je da je on njoj dao sve ne znajuci što je ona za njega napravila. Cuvši istinu, okrutno se odnossi prema Nori. Na kraju ona ga napušta a on ne može shvatiti zašto.

gda Linde
Udovica, stara Norina prijateljica koja je posjecuje nakon mnogo godina

Rank
Doktor Rank dio jee potajno zaljubljen u Noru, Žene svog najboljeg prijatelja

Krodstad
Cinovnik u banci gdje je Helmer postao šef. Njegova stara ljubav bila je Kristina koja ga na kraju djela nagovara da pusti Noru i da je ne ucjenjuje. On želi svoje mjesto u banci, a dobio je otkaz. Zbog toga je i ucjenjivao Nora koja mu nije ništa skrivila. Unio je citav nered u njezin život i kriv je za niz nezgodnih situacija koje proizlaze iz njegovih ružnoh zahtjeva i namjera.
5 Lektire za školu: Nora Henrik Ibsen Nora Bilješke o piscu: Henrik Ibsen je roden 1828 u Skienu, Morveška, u gradanskoj religioznoj obitelji. Bio je ravnatelj kazal...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi