+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Mor

Đuro Sudeta, Mor
Eminex, Zagreb 1995

O piscu:
Đuro Sudeta bio je hrvatski pjesnik duhovne zakupljenosti i tužnog raspoloželja. Bio je seosko dijete, a roden u selu kraj Bjelovara gdje je proveo djetinstvo, pa su motivi tog ambijenta ispunili njegovu intimnu liriku. Najcešce je pisao pjesme i prozu u fantasticnom smjeru od kojih je Mor najpoznatije djelo. Objavio je više zbirka pjesama kao npr. Osamljenim stazama, Kucice u dolu i Sutoni. Vec prema njihovim naslovima možemo zakljuciti kljucne motive i raspoloženja. Umro je vrlo mlad zbog oboljenja od tuberkuloze 1927. u Koprivnici. Sudeta je nagovijestio snažan pjesnicki talent koji je usprkos njegovog kratkog života ostavio trag u hrvatskoj književnosti.

Zapažanja o djelu:
Ova fantsticna pripovijetka je jedino znacajno Sudetino djelo tj. uspjela se probiti i ostavila je trag u našoj književnosti. Ima elemenata stvrnosti, realisticnih likova i preplitanja ljubavi i smrti cime je nestvarnost naglašenija. Pisac opisuje carolije šume, noci, oblaka, livada, mjeseca i ostalo. Opis je vrlo bogat i detaljan, a najviše se opisuje priroda i njezina bogatstva te likovi. Takoder se ispreplicu razliciti osjecji, osjecaji srece, nesigurnosti, mržnje, ljubomore i osvete što možemo primjetiti tijekom cijele radnje u pripovijetci. Nesigurnost se posebno vidi kada Mor gubi osjecaj izmedu realnosti i fantastike. Na svijetu ima razlicitih osoba i vrlo je teško naci dobru i poštenu osobu kojoj možemo vjerovati i koja nam je spremna pomoci u svakoj situaciji. Nesmijemo se odmah opustiti jer ta osoba smo vreba za novcem kao što je to Arno.
Radnja se odvija na vlastelinskom imanju nedaleko Alpa (šume,livade) i u vlastelinovom dvoru. Nažalost se nigdje ne navodi gdje se to imanje nalazi, no ja to zamišljam kao neki posjed u Njemackoj ili Austriji sa starim dvorcem, gdje ima mnogo šume, brežuljaka i nigdje nema kuca. Nema nikakvih stranih izraza ili nejasnih rijeci pa je stoga ova pripovijetka razumljiva i namjenjena mladem uzrastu. Priroda se opisuje vrlo detaljno, sva zapažanja se bilježe, svaki krik ptice što citatelju daje poseban ugodaj, pogotovo u kišne dane proljeca kada se javlja želja za tako divnim krajolikom. Takoder se osim prirode opisuje pejzaž i izgled i ponašanje likova te karakteristike vezne za život tog doba. Kraj je jako tužan i završava smrcu Morovog oca i bijegom Mora. Najviše mi je žao Morovog oca jer je prvo izgubio svoju ženu, onda se morao brinuti za Mora i na kraju je dobio otkaz s mjesta gdje je cijeli život radio. Vlastelin je ipak trebao nadzirti dvor je inace nebi došlo da izgubi kontrolu nad svojim dvrom pa je to ujedno i njegova greška.

Stilske karakteristike djela:
Ovo je fantasticna pripovijetka koja govori o nacinu života na vlastelinovom dvoru i njegovim zaposlenima. Napisan je u pripovijedackom obliku i to u trecem licu jednine, a isto tako ima dijaloga izmedu likova kojeg ima skoro na svakoj strani.Taj dijalog najviše se vodi izmedu Mora i oca ili Mora i vlastelinova kceri Šu.

Citiranje:
Kao citat iz ove pripovijetke izdvojio bih tekst od strane 94. do 100. gdje Mor iskazuje mržnju i želju za osvetom,a vlastelin izbacuje Arna i novog upravitelja. Vlastelinu je vrlo žao no sad je vec prekasno jer se Mor nije više pojavljivao u selu od oceve smrti. Tu vlada tuga i jad, a inace je situacija vrlo teška. Od tuda možemo izvuci pouku da prvo nego nešto napravimo trebamo promisliti da li je to u redu ili nije jer je kasnije prekasno.
Opis:
Mor je bio vedar i mlad muškarac, koji je cesto razgovarao sa sobom i biljkama oko njega. Imao je smedu kosu i lijepe oci pa je u mraku izgledao vrlo zastrašujuce. Bio je poslušan i uvijek je pomagao svom ocu pri teškim radovima na vlastelinovom posjedu. Takoder je radio za vlastelina kao i njegov otac koji je bio uprvitelj na imanju. Mor je bio zaljubljen u vlastelinovu kcer Šu, ali je ona imala drugogkoji se zvao Arno. Otac je bio dosta star, i znao je da više nece dugo živjeti, no on se usprkos tome brinuo za Mora najbolje što je mogao jer nije imao majku. Morova majka umrla je dok je još bio dijete, a vlastelin je iznimno dozvolio da je pokopaju u njegovoj šumi. Tako je on odrasao bez majke te mu nedostaje ta ljubav i pažnja koju mu otac nije mogao dati. Nakon smrti oca nema više snage da to pretrpi i prihvati i on se osvecuje te preko noci ubija sve pse u selu.
Vlastelinova kcer zvala se Šu i bila kao iz sna. Imala je zlatnu kosu, plave oci te je bila vrlo zgodna i privlacna. Voljela je Mora, ali je njen otac stalno govorio da uzme Arna. Bila je sramežljiva i razmažena i nitko joj nije bio ravan ljepoti i znanju. Cesto je šetala livadama i šumama i razmišljala o svemu i svacemu što joj je plo na pamet. Vrlo se za sve interesirala, bila je vrlo znatiželjna i otac je je vrlo volio. Sve je bilo prekrasno dok se jednog dana nije razbolila. Svi su mislili da ce umrijeti no to se na srecu nije dogodilo. Kasnije je otputovala u lijepu romanticnu zemlju, daleko, daleko i nitko nije znao kada ce se vratiti.
Arno je bio Šuin dragi, no on ju nije previše volio jer je htio novac kako bi odplatio dugove s kartanja. Bio je vrlo podmukao i izbjegavao je Mora koji je primjetio da nešto nije u redu.Uspio je preuzeti kontrolu nad dvorom, ali na vrlo kratko vrijeme dok je Šu bila vrlo bolesna i otac je stalno bio uz nju. Pohlepa i prijevara se nikad ne isplate pa je njega i njegovog prijatelja na kraju stigla sudbina tj. ono što zaslužuje, a to je da su protjerani i osramoceni.
Kratki sadržaj:
Na jednom posjedu živjeli vlastelin i njegova mlada kcer. Bio je vrlo bogat i posjedovao je mnogo zemlje i šuma. Upravitelj je bio otac Mora koji živio zajedno s Morom u drvenoj kucici na kraju šume.
Mor je imao smedu kosu i lijepe oci pa je u mraku izgledao vrlo zastrašujuce. Bio je poslušan i uvijek je pomagao svom ocu pri teškim radovima. Otac je bio dosta star, i znao je da više nece dugo živjeti.
Vlastelinova kcer zvala se Šu. Mor ju je jako volio, ali je ona nažalost imala drugog koji se zvao Arno. Bio je samo u interesu novaca, i želio je prodati vlastelinovu šumu i ostalo zemljište kako bi odplatio dugove koje je na kartanju napravio svom ocu i ostalim prijateljima. To vlastelin i njegova kcer Šu nisu znali.
Arno je bio ljubomoran na Mora pa ga nije baš volio. S vremenom ga više nije mogao podnositi pa je dao otkaz njegovom ocu koji je od rane mladosti bio upravitelj na vlastelinovu imanju. Vlastelin nije ni znao što se dogada, jer se njegova kcer jako razbolila pa nije vodio brigu o poslu. Kad je Mor saznao novosti od oca nije mogao vjerovati. Nakon dva dana otac mu je umro od velike žalosti i jada, a Mor ga je pokopao u šumi kraj jegove žene. Novi upravitelj kojeg je Arno pozvao bio je njegov prijatelj koji je igrao s njim karte.
Od tog momenta Mor se nije više pojavljivao, a u selu su se poceli dogadivati cudne stvari. Svi psi bili su preko noci rastrgani na vratu tako da su iskrvarili. Na prvi trenutak su pomišljali na je vukodlak ili neko drugo cudovište. Svi su se uplašili, a kasnije je Arno pomislio da bi to mogao biti Mor. I tako je bilo, Mor je to ucinio iz osvete prema Arnu i novom upravitelju. Kad je vlastelin saznao tko je zapravo novi upravitelj i šta ima s Arnom odmah ih je izbacio iz dvora , no sad je sve bilo gotovo. Mor se nije pojavljivao i nitko ga kasnije nije vidio.
Ova knjiga ima vrlo tragican kraj, kojemu je kriv covjek koji ima uvidu samo novac. Posebno mi se svida opis odnosa vlastelina i njegovih podanika, kojim se želi reci da covijek koji ima novaca uvijek nade prijatelja samo kakvog ! Glavni likovi su Mor, njegov otac, Šu, vlastelin, Arno i upravitelj, što je dobro da ih nema previše kako nebi došlo do zabune. Vrlo mi se svida i zbog opisa prirode tog krajolika. Izgled korica mi se vrlo dopao jer nas uvodi na temu i potice nas na razmišljanje, no ja bih još umetnuo nekoliko ilustracija kako bi to još ljepše izgledalo.
5 Lektire za školu: Mor Đuro Sudeta, Mor Eminex, Zagreb 1995 O piscu: Đuro Sudeta bio je hrvatski pjesnik duhovne zakupljenosti i ...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi