+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Mali princ

Antoine de Saint-Exupery

Mali Princ


Bilješka o piscu
Antoine de Saint-Exupery se rodio 1900. god. u Lyonu. Izgubio je oca kad mu je bilo cetiri godine, a sa sedamnaest gubi mladeg brata. Antoine de Saint Exupery postaje pilotom i sudjeluje u drugom svjetskom ratu. Napisao je mnogo djela:”Pošta za jug”, “Nocni let”, “Zemlja ljudi”, “Ratni pilot”, “Tvrdava” i alegorijsku pricu “Mali princ”. Godinu dana nakon objavljivanja Malog princa, tj. 31. srpnja 1944. god. , leteci u izvidackom avionu nestaje nad Sredozemljem.Fabula
Uvod

Upoznajemo se s djecakom koji nam govori o svom neuspjehu sa slikarstvom. Odrasli mu savjetuju da se okane slikarstva te da se radije posveti necem drugom.

Zaplet

Djecak je naucio upravljati avionom te je letio po cijelom svijetu. Jednog dana je doživio kvar u pustinji Sahari. Bio je tisucu milja daleko od naseljenih krajeva, a imao je vode za nepunih osam dana.

Vrhunac

Djecaka budi neobican glasic koji od njega traži da mu nacrta ovcu. Djecak dobro protrlja oci i uvjeri se da ne sanja. Upoznao je Malog princa koji mu prica o svojim pustolovinama.

Rasplet

Djecak I princ pricaju , a princa pogodi munja i on se necujno sruši(princa ugrize zmija i. on umre). Djecak svoj doživjljaj prica ostalima.

Mjesto radnje

Prva nezgoda mu se dogodila kad je doživio kvar u pustinji Sahari. Prve je veceri morao zaspati na pijesku, tisucu milja daleko od naseljenih krajeva. Mali princ je imao ovcu kojoj je kutija služila kao kuca. Princev rodni planet je malo veci od obicne kuce. Taj planet se zapravo zvao asteroid B 612. Jednog dana se probudio i na planetu našao ružu koju je morao stavljati pod stakleno zvono. Na planetu je imao dva živa vulkana, ali i jedan ugasli koje je prije odlaska trebao ocistiti. Mali princ je poceo posjecivati asteroide 326, 327, 328, 329 i 330 ne bili tamo nešto naucio ili pak našao nekakav posao. Na prvom asteroidu je živio kralj. Sjedio je na skromnom ali ipak velicanstvenom prijestolju. Planet na kojem je živio taj kralj bio je još manji od princevog. Na drugom planetu živio je umišljenko. Na sljedecem planetu živio je pijanac. Cetvrti planet pripadao je poslovnom covjeku. Taj covjek je imao banku u kojoj je držao svoje papire sa brojem zvijezdi koje posjeduje. Peti planet je stvarno bio vrlo cudan. Bio je manji od svih drugih planeta, zapravo, na njemu je bilo dovoljno mjesta da stane ulicna svjetiljka i njen nažigac. Šesti planet je bio deset puta prostraniji od prijašnjih. Na njemu je živio stari gospodin koji je pisao goleme knjige. Sedmi planet bijaše Zemlja. Mali princ je pao u Afriku u pustinju. Popne se on na visoku planinu misleci da ce jednim pogledom obuhvatiti cijeli planet i sve ljude, ali vidje tek oštre kamene vrhove. Nakon dugog pješacenja dode u vrt pun prekrasnih ruža. Princ nastavi dalje i sretne skretnicara. On je imao svoju kucicu, CITIRAM:”Osvijetljeni brzi vlak , tutnjeci kao grom, zatrese skretnicarevu kucicu. ”ZAVRŠEN CITAT. Umoran, princ je tragao za studencom u pustinji.Vrijeme radnje
Na pocetku knjige djecak je imao 6 godina. Djecak je dugo živio madu odraslima. Prije 6 god. doživio je kvar na motoru. Bio je u pustinji i imao je vode za nepunih osam dana. Neki je turski zvjezdoznanac 1909. god. teleskopom zamijetio princev asteroid B 612. Princ je jednog dana 43 puta gledao zalazak sunca. Morao je svaku vecer ružu stavljati pod stakleno zvono. Poslovni covjek vec po ne znam koji put prebrojava svoje zvijezde. Nažigacev planet se okrece jednom u minuti pa on mora svaku minutu paliti i gasiti ulicnu svjetiljku. Princ i nažigac su razgovarali mjesec dana. U 24 sata nažigac je mogao vidjeti tisucu cetristo i cetrdeset suncevih zalazaka. Trgovac je prodavao tablete protiv žedi s kojima si tjedno mogao uštediti 53 minute. Princu je osmi dan u pustinji nestalo vode. Kad ga je pogodila munja padao je vrlo polako i necujno. Otada je prošlo šest godina.
Likovi

Mali princ
Kad je sreo djecaka tražio je od njega da mu nacrta ovcu. Princ je priznao da na njegovom planetu baš i nema previše mjesta, odnosno bio je malo veci od obicne kuce, bio je zapravo malo veci od njega. Njegov dom je bio asteroid B 612. Mali princ je bio divan, smiješan i želio je ovcu, CITIRAM: “Dokaz da je princ postojao jest što je bio divan, što se smijao i što je želio ovcu. ”ZAVRŠEN CITAT Mali princ je bio sasvim uredan: svako jutro je pažljivo uredivao svoj planet. Mogao je promatrati suton kad je god zaželio, bilo je dovoljno da pomakne stolac za nekoliko koraka. Jednoga je dana gledao 43 puta sunce na zalazu. Kad je postavio pitanje nije odustajao dok nije dobio odgovor. Malom princu se jako svidjela ruža. Imao je tri svoja vulkana, dva aktivna i jedan ugasli koji su mu dobro došli za podgrijavanje dorucka. Posjecivao je neke asteroide ne bi li tamo našao kakav posao ili nešto naucio. Sa nažigacem je razgovarao mjesec dana. Nikad nije vidio zmiju, pa mu je to bila jako cudna životinja. Zemlja je za njega bio tako velik planet da to nije mogao zamisliti.


Lisica
Bila je vrlo lijepa. Princ joj je predložio da se idu igrati ali ona nije bila pripitomljena. Bila je jako mudra i znala je jako lijepo pricati. Stalo je razmišljala o kokošima. Život joj je bio jednolican. . Ona lovi kokoši, ljudi love nju. Na rastanku mu je rekla:”Covjek samo srcem dobro vidi. Bitno je ocima nevidljivo”.


Kralj
Sjedio je odjeven u purpur i hermelin na vrlo jednostavnom ali ipak velicanstvenom prijestolju. Bio je tužan jer nije imao kome zapovijedati, pa cim je došao Mali princ uzviknuo je : “evo jednog podanika”. Kralj se jako držao pravila, npr. Nitko nije ni smio zijevati dok mu kralj to nije dopustio. Stalno je zapovijedao i sve je moralo biti kako je on naredio. Držao je do svog ugleda. Nije podnosio neposlušnost. Planet na kojem je on živio bio je tako malen da zapravo nije ni imao cime vladati, no on je vjerovao da je njegov planet velik i da vlada velikim prostorom. Kralj je bio jako razuman. Bio je jako star i nije imao vremena da obide svoju planetu.Poslovni covjek
Bio je toliko zaposlen da cak ni glavu nije podigao kad mali princ došao. Stalno je nešto brojao, zbrajao, dodavao, množio…I na kraju izracunao da posjeduje pet stotina milijuna zvijezda. Mislio je da je bogat kad je imao tolike zvijezde. Ali on nije shvacao da ne može posjedovati zvijezde. Broj zvijezda koje je posjedovao mogao je staviti u banku.
Pijanac
Šutke je sjedio pred gomilom praznih i gomilom punih boca. Pio je da zaboravi. Princ ga je pitao cega , a on je odgovorio toga što pije. To je princa jako rastužilo.

Tema
Princeve zgode i nezgode na njegovom velikom putovanju.

Stil
Ovo je djecji roman. Prilagoden za djecu i pomalo smješan prikaz princevog života.


Osnovna misao pisca
Ovo je djecji roman. Govori o djecaku(piscu) koji je sreo Malog princa. Mali princ mu prica o svojim putovanjima. Govori o tome gdje je sve bio i koga je sve sreo na tom putu. Mislim da je Mali princ iz tih putovanja puno naucio, a u ostalom išao je u “svijet” sa namjerom da nešto nauci. Sreo je mnogo cudnih ljudi, koji su imali razna zanimanja. Najcudniji je bio nažigac; on je palio i gasio ulicnu svjetiljku , a buduci da se taj planet okretao jednom u minuti on je svaku minutu morao gasiti i paliti svjetiljku. Djecak sa pocetka knjige se okušao u slikarstvu. To mu baš i nije polazilo od ruke, pa su mu odrasli savjetovali da se radije posveti necem drugom. Naucio je letjeti i jednog je dana pao u pustinji. Tamo je sreo Malog princa. Na kraju price oni dvoje razgovaraju i Malog princa ugrize zmija i on umre (pogodi munja). On se necujno sruši. Djecaka se doživljaj dojmio i on ga prepricava ostalima. Prica je pisana za sve uzraste. Djeca vole bajke, a odrasli alegorije (bajke za odrasle). Djeci tu ništa nije neobicno, a stariji ce tu pricu shvatiti u prenešenom smislu. Mali princ nešto predstavlja. Svako je dijete zapravo mali princ, ali naravno za svoje roditelje. Mali princ je svaki covjek koji se rodi i pred njim stoji citav život. Sjemenke baobaba su sjemenke našeg djetinjstva, jer mi dobre sjemenke odnosno dobre navike pazimo i mazimo, a one loše iscupamo dok se još nisu ukorjenile. Ova knjiga prikazuje razvojni put covjeka od njegovog djetinjstva do njegove starosti i svršetka života.
5 Lektire za školu: Mali princ Antoine de Saint-Exupery Mali Princ Bilješka o piscu Antoine de Saint-Exupery se rodio 1900. god. u Lyonu. Izgubio je oca kad mu je bilo cet...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi