+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Mali princ

Antoine de Saint-Exupéry

Mali princ

Bilješke o piscu:
Francuski književnik Antoine de Saint-Exupéry, po zanimanju pilot, roden 1900. godine, poginuo je u 2. svj. ratu 1944. godine, kad su ga iznad Sredozemnog mora oborili njem. zrakoplovi. Ostavio je nekoliko romana i pripovijedaka (Nocni let, Zemlja ljudi, Ratni pilot), u kojima govori o velicini covjeka, o njegovoj snazi, prijateljstvu i ljubavi, o težnji za istinom, za upoznavanjem samog sebe i za upoznavanjem svijeta u kojem živi. Svjetsku popularnost stekao je suvremenom bajkom Mali princ, u kojoj na originalan, slikovit i optimistican nacin govori o ljudskoj potrebi za ljubavlju, prijateljstvom i bliskošcu.

Tema djela:
Put malog djecaka kako bi upoznao i shvatio sebe i svoju ružu.

Sadržaj:
Pisac pocinje pricu svojim iskustvom iz djetinjstva. Kada je imao šest godina svoje crteže pokazivao je odraslima, ali ih nitko nije shvacao. To mu se nije svidjelo, te se okanio i postao pilot. Jednom usred leta pokvario mu se avion u pustinji Sahari. Susret sa zlatokosim djecakom, nakon neprospavane noci, cinilo mu se kao da se ponovno vraca u djetinjstvo. Djecacic je želio da mu nacrta ovcu. U žurbi da popravio avion nacrtao je ovcu u kutiji. Djecacic je bio oduševljen. Tako se pilot upoznao sa Malim princem. Saznao je da je Mali princ sa drugog planeta, B612, tek nešto veceg od njega samog. Treceg dana cuo je pricu o baobabima, a cetvrtog dana pilot je doznao da Mali princ voli zalaske sunca. Petog dana je otkrio tajnu života Malog princa, saznao je da na njegovom planetu postoji jedna ruža koju on voli i koja je jedinstvena na svijetu. Mali princ odlucio je posjetit i druge planete te pronaci neko zanimanje. Na prvom asteroidu živio je neki kralj koji je Malog princa smatrao svojim poslanikom, a na drugom planetu živio je neki uobraženko koji ga je odmah proglasio svojim obožavateljem. Na iducem planetu upoznao je pijanca koji je stalno pio da zaboravi da se stidi, a stidio se što pije. Mali princ brzo pobježe. Potom upozna jednog poslovnog covjeka, a zatim nocobdiju koji je stalno palio i gasio svijetiljku. Na šestom planetu živio je geograf. Mali princ ga upita kamo da dalje putuje, a geograf mu predloži Zemlju. Prvo bice sa kojom se susreo na Zemlji bila je zmija. Nakon duga hodanja došao je do vrta punog ruža. Jako se razocarao jer je mislio da ima jedinstveni cvijet, no sada je vidio da je to obicna ruža. Tada se pojavi lisica koja postane njegova prijateljica i uvjeri ga da je njegova ruža jedinstvena. Nakon toga Mali princ je susreo skretnicara, a potom trgovca pilulama za gašenje žedi. Osmog dana u pustinji, pilotu i Malom princu, nestalo je vode te zajedno podoše potražiti bunar. Kada su se napili pilot shvati da se Mali princ namjerava vratit odakle je došao. Sutradan navecer je otišao, jer se osjecao odgovornim za svoju ružu.

Karakterizacija lika:
Mali princ je djecak iz svemira. Prvi put dolazi na planetu Zemlju, želeci nešto novo nauciti i nešto novo otkriti. Iz njegova svijeta otjerala ga je zahtjevnost jedne ruže.
Za fizicku karakteristiku, pisac ga je umjesto opisivanja, nacrtao. Na slici vidimo zlatokosog djecacica u princevoj odori s macem u ruci. U opisu Malog princa važan je njegov unutarnji opis, njegova psihicka karakterizacija. Ponajviše se istice njegova iskrenost. Putujuci asteroidima, Mali princ upoznaje razlicite vrste ljudi, promatra ih znatiželjno i zacudeno. On ne razumije smisao njihovih postojanja, ili su prezaposleni ili prezaokupljeni sobom.
Izvana malen, nježan i krhak, Mali princ je zapravo jaci od vecine velikih i odraslih ljudi, a upravo takvom osobom ga cini ljubav. Mali princ je primjer svakog djeteta po ponašanju. Iskren je, otvoren, znatiželjan i rado uci. Kao princ, odnosno mali plemic, pristojan je, a na kraju dostojanstveno, ponosno i vjerno prihvaca smrt koja ce ga vratit njegovoj ljubavi-ruži, no i svome prijatelju sa Zemlje i nama koji smo citali ovo djelo ostavlja divnu uspomenu: (citat) 'Kada budeš gledao nebo nocu, buduci da cu ja stanovati na jednoj od njih, buduci da cu se na jednoj od njih smijati, to ce za tebe biti kao da se sve zvijezde smiju. Ti ceš imati zvijezde koje se znaju smijati.'

Životna poruka:
'Mnogo je teže suditi samom sebi nego drugima'
Kada sudimo sami sebi, sentimentalni smo i neobjektivni, jer se radi o nama samima, pa uvijek nalazimo isprike za naše pogreške. Mnogo je lakše osuditi ljude oko nas, ne pitajuci se da li smo prestrogi i kako bi oni postupili da sude sami sebi.

Vrsta djela:
Suvremena bajka, ali buduci da ima preneseno znacenje možemo je odrediti kao alegorijsku pricu.
5 Lektire za školu: Mali princ Antoine de Saint-Exupéry Mali princ Bilješke o piscu: Francuski književnik Antoine de Saint-Exupéry, po zanimanju pilot, roden 1900. godine,...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi