+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

JUNACI PAVLOVE ULICE

JUNACI PAVLOVE ULICE


Ime pisca : Ferenc Molnár
O piscu: Ferenc Molnár je roden 1878. god., a umro 1952. god. u Budimpešti. Molnár ke majstor scenske tehnike u kojoj se ispreplecu romanticna sentimentalnost i realistika. Njegova djela drame su : "Labud", "Lilan", "Đavao", "Prica o vuku" i niz romana "Camac bez gospodara" , "Eva" , "Junaci Pavlove ulice" i mnoga druga. Omladinski roman "Junaci Pavlove ulice" pronio mu je slavu širom svijeta.
Tema: Borba izmedu dvije skupine djecaka
Osnovna misao: Treba prepoznati i cijeniti pravog prijatelja
Likovi: Boka, Nemecek, Feri Ac, Gereb, Vajs, profesor Rac, Janko, Cengej
Mjesto radnje: Madarska

Sadržaj:

U školi su djeca pod satom latinskog jezika dopisivala. Cengej je poslao pismo Boki. Pismo je bacio k Nemceku i rekao da ga dâ Boki. Nemcek je pismo bacio Boki i on je otvorio. U pismu je pisalo da je sastanak u 3 sata i da se bira predsjednik. Za predsjednika su izabrali Boku. Jednog dana Nemcek se je igrao kuglicama. Naišla su dva pastora, oni su clanovi udruženja Crvenih košulja i oteli Nemceku sve kuglice. Za nekoliko dana Boka i Nemcek su otišli na otok gdje su Crvene košulje. Put je bio jako težak i morali su se dobro sakriti da ih ne opaze. Boka se popeo na brdo i sa dalekozorom promatrao protivnika. Bok se ucinilo da je medu mnoštvom djecaka ugledao i Gerba. Nije još bio siguran. Boka i Nemcek su se približavali otoku da vide da li je to Gereb. Na obali su našli camac kojim su se prevezli do otocica. Na malom otoku su ugledali Gereba. On ih je izdao. Pricao je sa vodom Crvenih-košulja Ferijem Acom. Boka je otišao na otok a Nemcek je ostao kod camca. Kada se Boka vratio rekao je Nemceku da skoci u jezero da ga ne otkriju , a da ce on sakriti camac. Crvene-košulje su odustale od potrage jer su mislile da su pobjegli. Nemecek je sutradan cijelo vrijeme kašljao jer se prehladio od hladne vode. Jednoga dana vidio je Gereba kako Janku daje cigarete da im pomogne u borbi protiv Pavlo-ulicana. Janko je pristao. Mali Nemecek je svaki dan odlazio na otok kod neprijatelja. I jednom su ga primjetili i bacili u jezero. Sada se jako prehladio. Crvene košulje su najavile rat. Gereb je došao pitati Boku da ga primi natrag ali je Boka odbio. Gereb je otišao kuci placuci. Kasnije je došao Gerebov otac da pita zašto Gereba nece primiti jer je on bio pošten covjek. I Boka ga je pustio natrag. Sutradan u 3 sata Crvene košulje su došle u napad. Kada je rat završio Boka je došao k Nemceku u posjetu da mu kaže da su pobjedili i da su ga Pavlo-ulicani proglasili kapetanom. Nemecek je bio sretan, ali ga je bolest svladala, legao je u krevet zatvorio oci i nikada se nije probudio. Svi su jako tužni otišli svojim kucama.
5 Lektire za školu: JUNACI PAVLOVE ULICE JUNACI PAVLOVE ULICE Ime pisca : Ferenc Molnár O piscu: Ferenc Molnár je roden 1878. god., a umro 1952. god. u Budimpešti. Molnár ke majstor...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi