+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Guliverova putovanja

Jonathan Swift
Guliverova putovanja
- LilliputBilješka o piscu: JONATHAN SWIFT
Jonathan Swift rodio se 1667. godine u Dublinu, glavnom gradu Irske, kamo je njegov otac u potrazi za poslom doselio iz Engleske nekoliko godina prije Swiftova rodenja. Roditelji su mu bili veoma siromašni, pa se školovao od škrtih darova raznih rodaka i tako vec veoma rano osjetio poniženja i odricanja kojima su bila izložena sva sposobna i talentirana djeca nižih društvenih slojeva. Pisati je vec poceo kao dak, no pravim stvaralackim radom pocinje se baviti u vrijeme kad postaje osobni tajnik engleskog velikaša i državnika Williama Templama u ciju je obranu i napisao svoju prvu satiru. Poslije Swift sudjeluje u politickim borbama te piše niz pamfleta i satira na politiku, religiju i politicke stranke koje su se tada medusobno borile i izmjenjivale na vlasti. Kad je Swift uzeo pero u ruke da se nekomu naruga - odjeknuo bi smijeh širom zemlje. Godine 1726., kad je Swiftu vec bilo pedeset i devet godina, izdao je svoje najljepše i najslavnije djelo “Gulliverova putovanja k raznim narodima u svijetu.” Posljednje godine svog života proveo je veoma žalosno. Razocaran u životu jer nije docekao ostvarenje svojih snova i nacela, za koje se borio, sam, gluh i bolestan, Swift je umro 1745. u 78. godini. Na njegovu se grobu nalazi natpis koji je sam sastavio: “Prodi, putnice, i ako možeš, ugledaj se na revnog pobornika slobode!”
Tema: kritika engleskih državnih i društvenih prilika potkraj 17. stoljeca
Vrsta djela: alegoricni pustolovni roman
O djelu: Upoznaje nas s pomorcem Gulliverom koji se suocava s nesvakidašnjom situacijom. Gulliver doživi brodolom i završi na cudnovatom otoku, na kojem ga ocekuju pustolovine. Mislim da je tom pricom Jonathan Swift na satirican nacin iznio svoje mišljenje o Engleskoj i njezinoj politici. Fantasticna prica o pomorcu Gulliveru i njegovim pustolovinama poslužila je ujedno i kao okvir u kojem je dao svoju kritiku cjelokupnoga engleskog života. Skladnost toga dvostrukog smisla “Gulliverovih putovanja” osigurala je tome djelu besmrtnu vrijednost, a Jonathana Swifta ucinila je jednim od najpoznatijih i najslavnijih svjetskih pisaca.
Vrijeme radnje: krajem 17. stoljeca
Mjesto radnje: Lilliput
Likovi: Gulliver
lilliputanski kralj
Opis likova, gradova i gradevina:

GULLIVER – Otac mu je imao malo seosko imanje, a Gulliver mu je bio jedan od pet sinova. Sa 14 godina poslao ga je u Cambridge gdje se školovao, bavio se znanošcu. Ono malo što je Gulliver dobivao od oca trošio je na bavljenje raznim znanostima.”Otac mi je imao malu farmu u Nottinghamshireu, a ja sam mu bio treci od pet sinova. Kad mi je bilo 14 godina, poslao me u Cambridge gdje sam se bavio znanostima. Premda sam dobivao veoma oskudnu opskrbinu, moje je uzdržavanje bilo preskupo za njegov mali imetak, pa su me dali na nauk gospodinu Jamesu Batesu ... “

OPIS LILLIPUTANACA – Vrlo su majušni, visoki oko šest palaca, a biljke i druge stvari nisu im nimalo više od ljudi. Imaju izoštren vid, ali ne vide na daljinu. Gullivera se vrlo dojmilo nekoliko stvari koje nije vidio golim okom. Kad su ga bili uhvatili, evo što je zapazio: “Ucini mi se da je to covjek srednjih godina i viši od one trojice što ga prate. Kako su stanovnici te zemlje visoki nešto manje od šest palaca, u istom su takvom razmjeru i sve druge životinje i biljke. Priroda je Lilliputancima ugodila oci da im sve stvari budu zgodne za vid ... Ali ne vide na daljinu. Vidio sam i kako mlada dama udijeva nevidljivu svilu u nevidljivu iglu.”

OPIS HRAMA – Vrlo je star i smatra se najvecom gradevinom u kraljevini. Tu su Gullivera strpali na neko vrijeme dok ga nisu pustili: “Velika vrata prema sjeveru bila su oko cetiri stope široka ... Na prozor s lijeve strane prikovao je kraljevski kovac dvadeset i jedan lanac, nalik na lance koje se u Europi vješaju ženski satovi.”

OPIS MILDENDA – Mildendo je prijestolnica Lilliputanaca, u kojoj se nalazi careva palaca. Grad je opasan zidinama oko dvije do tri stope visokima i do jedanaest palaca širokima. Na razmaku svakih deset stopa nalaze se tornjevi. Ima više glavnih ulica od kojih je Gulliver najmanje dvije mogao prekoraciti jednim korakom. Prozori su bili zgusnuti, nacickani Lilliputancima te je izgledalo poput najnaseljenijeg mjesta na Zemlji. “Ceste u tom gradu široke su oko pet stopa, što je dovoljno da se po njima može sasvim sigurno voziti u kociji. Zgrade i ulice u koje nisam mogao stupiti bile su vrlo male, široke oko dvanaest do osamnaest palaca. U grad se može smjestiti pet stotina tisuca ljudi: kuce su na katove, a ducani i ostale trgovine obilno su opskrbljeni. Careva palaca bila je usred grada okružena zidom. Vanjsko je dvorište toliko veliko da obuhvaca i još dva druga dvorišta. U unutarnjem su dvorištu kraljevske odaje koje sam jako želio vidjeti, ali sam razabrao da je to izvanredno teško jer su velika vrata iz jednog kuta u drugi samo osamnaest palaca visoka i sedam palaca široka.”

OPIS LIKA PRAVDE – Pravda se prikazuje sa šest ociju, dva oka sprijeda, dva straga, i još jedno oko na svakoj strani glave. Time se, prema Lilliputancima, oznacuje opreznost, s otvorenom vrecom zlata u desnoj ruci i s macem u lijevoj ruci kao znak kako je voljnija da nagraduje nego kažnjava.

1. Sažeto ispricaj Gulliverov boravak u Lilliputu
2. Plan uzbudljivih pustolovnih dogadaja (kronološki)
3. Tablica s nestvarnim i stvarnim pojavama
4. Slikovit ili uzbudljiv prizor (duhovito opisati)

1. Gulliver doživi brodolom i spasi se na otoku Lilliput. Lilliputanci, stanovnici tog otoka, zarobe ga. Odvoze ga u Mildendo i tamo pocinju njegove pustolovine. Pošto je vec dugo zarobljen moli za oprost, car se predomišlja, ali ga na kraju pušta. On im pomaže protiv neprijatelja. Nailazi na barku i vraca se u svoju zemlju.

2. 1. Nastradao na moru te pliva da spasi život. Isplivao na obalu zemlje Lilliput. Zarobljuju ga i vode u unutrašnjost zemlje
2. Car lilliputanski pohada Gullivera u zatvoru
3. Gulliver zabavlja cara i njegove plemice i plemkinje na vrlo neobican nacin. Uz neke uvjete daje mu se sloboda
4. Gulliver nudi svoju službu u ratovima protiv Blefušcana
5. Svojom vještinom Gulliver zarobljuje sve blefušcanske brodove
6. Mora bježati zbog silnih optužbi Lilliputanaca
7. Nailazi na barku i sretno se vraca kuci3.
STVARNI DOGAĐAJI, POJAVE NESTVARNI DOGAĐAJI, POJAVE
RAT LILLIPUTANCI
POŽAR LIK PRAVDE
BRODOLOM BLEFUŠCANI

4. Nakon otprilike cetiri sata spavanja probudila je Gullivera vrlo smiješna zgoda: “ Na casak zastala kola da se nešto popravi, a dvojicu-trojicu snašla radoznalost da vide kakav sam kad spavam. Popeli su se na kola i sasvim polagano krenuli prema mom licu. Jedan od njih, gradski casnik, gurnuo mi prilicno duboko u lijevu nozdrvu šiljak svojega koplja i poškakljao mi nos slamcicom, pa sam žestoko kihnuo. Onda su neopaženo umakli te sam istom nakon tri tjedna doznao zašto sam se tako naglo probudio.”
VLASTITI DOJMOVI: Knjiga je uzbudljiva, drži nas u stalnoj neizvjesnosti. Puna je zbivanja i zanimljivih opisa. Najviše me se dojmila njezina alegoricnost jer je jasno da je njezina poruka puno šira od price o divu i patuljcima.
5 Lektire za školu: Guliverova putovanja Jonathan Swift Guliverova putovanja - Lilliput Bilješka o piscu: JONATHAN SWIFT Jonathan Swift rodio se 1667. godine u Dublinu, glavnom gra...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi