+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

FEDRA

Racine - FEDRA

ŽIVOTOPIS:
Jean Racine roden je 1639., a umro je 1699. godine.
Najslavniji je predstavnik francuske klasicisticke tragedije.
Odgojen je u duhu jansenizma (religiozno-društveni pokret 17.st. po kojem je svijet isprazan i pokvaren, a covjek zao i nemocan).)
Racine stvara niz tragedija, u kojima se pridržava klasicisticke poetike te strogom jednostavnošcu izraza prikazuje sukob izmedu osjecaja dužnosti i razorne snage strasti kojima podležu junaci njegovih fino psihološki razradenih tragedija.
Tragedije: ''Andromaha'', ''Britanik'', ''Ifigenija'', ''Fedra'', ''Esther'', ''Athalie''.

KNJIŽEVNI ROD: dramatika
VRSTA DJELA: tragedija u 5 cinova

TEMA: Ljudska razapetost izmedu strasti i krivnje. Strastvena ljubav i mržnja kraljice Fedre.
IDEJA: Kršenje društvenih normi vodi u smrt

MJESTO RADNJE: Atena

ANALIZA JEZIKA I STILA:
- epiteti: blijeda, izbezumljena, kriva, nemocna
- usporedba: ko maceha
- metafora: ''To nije više plamen što pritajeno žeže.''

KARAKTERIZACIJA LIKOVA:
FEDRA: Tezejeva žena, kci Mina i Pasifaje. Priznaje ljubav Hipolitu ne misleci na posljedice, te ne mareci za casnost svog braka sa Tezejom. Kasnije, shvacajuci što je ucinila, sama sebi oduzima život otrovom.
(Kroz cijelu radnju drame bila je teško bolesna).
''Cim spazih njega, stadoh, ni mrtva niti živa...''

TEZEJ: sin Egeja, atenskog kralja. Veliki je borac i kao takav, uzor je svome sinu. Nakon što dozna za lažnu ljubav svog sina, proklinje ga i tjera od sebe. Kasnije se kaje zbog toga što je ucinio, jer zna da i dalje voli sina. Takoder castan covjek; misleci kako ce se iskupiti, sinovu ljubav Ariciju želi kao kcerku.

HIPOLIT: sin Tezeja i Antiope, kraljice Amazonki. Žrtva je tragicne sudbine. Nakon što mu otac pomisli kako je zaljubljen u Fedru, protjeran je i proklet. Zaljubljen je u Ariciju koja mu uzvraca ljubav. Castan je covjek. Na kraju biva ubijen od uplašenih konja.

KRATAK SADRŽAJ:
Hipolit govori svom odgojitelju Teramnenu kako ide tražiti svoga oca jer ga nije vidio vec 6 mjeseci. Teramnen se brine, no Hipolit mu obecava kako ce se cuvati i kloniti ružnih mjesta. Teramnen ga pita bježi li možda od ljubavi prema Fedri, a Hipolit mu govori kako to nije istina te da on voli samo Ariciju. Teramnen ga moli za pravi razlog njegova odlaska; Hipolit se boji svoje ljubavi Aricije, misli kako ce mu ona uzeti vlast.
''Ja bježim, to cu priznat, pred Aricijom mladom,
Iz dušmanskog je roda. Na svijetu sama osta.
Ali ipak ju volim...''
Prije odlaska Hipolit se otišao oprostiti od Fedre, no njoj nije dobro i on odlazi.
Fedra govori Enoni kako se nece boriti za život, odnosno kako ce ga se bez borbe odreci. Priznaje Enoni kako je zaljubljena, i to u Hipolita, a Enona ju kritizira zbog toga.
''O kobnog li puta,
što sudba nam ga dala!
Zar morali smo doci do ovog kobnog žala?''
Panopa govori Enoni i Fedri kako je Tezej mrtav. Takoder govori kako Atenjani žele njezina sina za vladara, buduci da je kralj umro.
Enona sada govori Fedri kako nema smisla cekati jer je kralj mrtav, neka uzme Hipolita, kako bi se imao na koga osloniti u nevolji, i da se Tezejevom smrcu njihov bracni cvor kida i da njezina ljubav nece biti zlocin. Fedra se želi svima suprotstaviti.
''Ovo je oživjelo mene, ostatak moga duha!''
Aricija pita Ismenu na
koji je nacin Tezej umro, a ona odgovara kako ga je preljub stajao života.
Ismena govori Ariciji da je Hipolit zaljubljen u nju, ali Aricija ne vjeruje da ju Hipolit ljubi. Hipolit dolazi do nje i priznaje joj svoju ljubav.
''O ljubavi dok pricam, što divlja je i vrela,
crvenite se možda
zbog vlastitog djela...
Zlo izraženog žara vi nemojte odbijat -
Ta bez vas ne bi mogo u duši mi proklijat!''
Hipolit se sprema za put i dolazi Fedra, te mu govori kako ce se bojati za svog sina dok se bude borio. Fedra priznaje Hipolitu svoju ljubav, no Hipolit joj govori kako je ona još u braku sa njegovim ocem.
''O, bozi, što ja to cujem?!
Ta, drž'te me na pameti!,
Da Tezej mi je otac, s njim brak vas veže!''
Fedra shvaca što radi te mu govori kako ju slobodno može mrziti ili ju cak ubiti jer takva osoba jedino zaslužuje smrt.
Teramnen je cuo vijest kako je Tezej ipak živ, te da je stigao tajno u Epir. Fedra se kaje i govori Enoni kako je ucinila nešto strašno. Enona njoj govori kako je njezin muž ipak živ. Fedra joj govori kako umire, kako od sramote nece moci stati pred Tezeja. Tezej dolazi do Fedre, no ona mu govori kako nije vrijedna njegovih dodira. Hipolit moli oca da ga otjera od kuce, a kao izliku govori kako želi uhvatiti neman kao što je to ucinio on. Tezej se cudi kako njegova obitelj sada bježi pred njim, a uspio ju je spasiti od neprijatelja.
Tezej doznaje da je netko izjavio ljubav Fedri, no ne zna tko, pa pod svaku cijenu želi uhvatiti tog covjeka koji je taknuo njegovu cast. Tezej sumnja da mu je sin dirnuo u cast, te mu govori kako je besraman i pita se kako Fedra nije znala kazniti tu drskost. Enona govori Tezeju kako si je zbog toga Fedra gotovo oduzela život, te da ju je ona spasila.
Hipolit dolazi do oca, no ovaj ga vrijeda, prokllinje, proglašava ga izdajicom, te ga tjera od sebe prije nego što ga ubije. Hipolit ne može vjerovati da ga Fedra tuži za ljubav prema njoj, a zna da je ona ta koja je izjavila ljubav. Hipolit govori kako je on zaljubljen u Ariciju, a ne u Fedru, no Tezej mu ne vjeruje.
''Zar smiješ mi pristupit, ti, stvore najgori!
Racunao si, valjda,
ti izdajice jadni
Da Fedra ce u šutnji pokopat zlocin gadni!''
Kasnije Tezej sam sebi priznaje kako i dalje voli svog sina, te da jako pati zbog toga što je ucinio. Fedra dolazi do Tezeja i moli ga da ne ubija Hipolita. Ovaj odgovara kako to nije ni htio uciniti, ali ga je otjerao. Tezej joj govori kako mu je Hipolit priznao ljubav prema Ariciji, no Fedra pati zbog toga i ne može vjerovati.
Fedra optužuje Enonu kako je ona kriva za sve ovo jer ju je sprijecila kada se htjela ubiti i tjera ju.
''Sve ostavih zbog Fedre, a placa mi ovako.
Sve za nju samo radih. Zaslužila sam tako, eto!''
Hipolit razgovara sa Aricijom, priznaju si svoje osjecaje i na kraju se dogovore kako ce pobjeci zajedno. Panopa upozorava kralja kako bi se Fedra mogla ubiti. Takoder govori kako se Enona, nakon što ju je Fedra otjerala od sebe, bacila sa litice i tako poginula.
Nakon što je to cuo, Tezej moli nebesa da ne usliše njegova proklinjanja jer bi se veliko zlo moglo dogoditi njegovoj obitelji. Tezej dolazi do Teramnena koji mu govori da mu je sin mrtav. Umro je tako da su ga pregazili uplašeni konji nakon što su vidjeli morsku neman. Otac žali za njim.
''O, proigrana nado, moj sine! Bozi drevni!
Neumitni ste, strašni, jezovito ste revni!
Ta smrtna bol ce pratit do posljednjeg me daha!''
Fedra priznaje Tezeju kako je ona prva izjavila svoje osjecaje Hipolitu, te da joj nije ostalo još mnogo vremena jer je popila otrov koji je u Atenu donijela Medeja. Tezej jako pati i želi umrijeti sa njom. Odlazi do tijela svoga sina i kaje se što ga je prokleo i protjerao, te želi da mu se iskaže pocast kao junaku. Takoder, kako bi si smirio dušu želi da Hipolitova draga postane njegovom kcerkom.

O DJELU UKRATKO:
Fedra, žena kralja Tezeja, zaljubljena je u svog posinka Hipolita. Buduci da joj je muž vec dugo odsutan i da joj dolaze glasine o njegovoj smrti, ona otkriva Hipolitu svoju ljubav. Otkriva se da Tezej ipak nije mrtav te Fedra, ocajna zbog straha od sramote i spoznaje da Hipolit voli mladu Ariciju, slaže mužu da ju je Hipolit obljubio. Tezej proklinje sina Hipolita, koji nakon nekog vremena pogiba. Fedra ispija otrov i, mucena osjecajem krivnje, priznaje Tezeju svoju ljubav spram Hipolita.

- Racine piše svoje djelo potaknut Euripidovim ''Hipolitom'' i Senekinom ''Fedrom''
- stih je tragedije aleksandrinac (12 slogova s cenzurom iza 6. sloga)
- u skladu s klasicistickim racionalizmom, moralisticnošcu i didakticnošcu, u djelu se osuduje: nerazumno, grešno ponašanje, odnosno nedopuštena ljubav; nemoral glavne junakinje (spremnost na preljub i laž)
5 Lektire za školu: FEDRA Racine - FEDRA ŽIVOTOPIS: Jean Racine roden je 1639., a umro je 1699. godine. Najslavniji je predstavnik francuske klasicisticke tragedije. ...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi