+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Fatalist

F r e n i i Z u iFRENI I ZUI

DŽEROM DEJVID SELINDŽER

BILJEŠKA O PISCU
Džerom Dejvid Selindžer (New York, 1. januar. 1919.), americki romanopisac i pripovjedac.
Selindžer je objavio jedan roman i nekoliko zbirki pripovjedaka izmedu 1948. i 1959. godine. Njegovo najpoznatije djelo je "Lovac u žitu" (Catcher in the Rye), a ovisno o prevodu, knjiga se može naci i pod naslovom "Lovac u raži". U "Lovcu" je ispricana prica o mladom buntovniku imenom Holden Kolfild i njegovim zanimljivim doživljajima u New Yorku.
Sledeci citat iz ove knjige je savršen za nastavak Selindžerove biografije "Što me doista zapanji, je knjiga koja te, pošto si svršio s citanjem, navede da poželiš da ti je njen autor blizak prijatelj i da ga možeš nazvati kad god to poželiš. To se, doduše, ne dogada cesto." (Holden Kolfild)
J.D. Selindžer roden je na Manhattanu (New York), gdje je i odrastao. Bio je sin uspješnog Židova, koji se bavio uvozom sira. Majka mu je bila škotsko-irskog porijekla. U djetinjstvu su ga zvali Sonny. Nakon osnovnog školovanja, poslan je u Valley Forge Vojnu Akademiju, gdje je boravio od 1934. do 1936. godine. 1937. godine je boravio 5 mjeseci u Europi. Od 1937. do 1938. godine studirao je na Ursinus College i Sveucilištu u New Yorku. Prva prava ljubav bila mu je u Oona O'Neill, s kojom se redovito dopisivao, i bio je nemalo iznenaden kad se ona udala za Charlesa Chaplina, koji je bio mnogo stariji od nje. Tokom Drugog svjetskog rata sudjelovao je u raznim bitkama, cak i u invaziji na Normandiju. Njegovi suborci opisali su ga kao hrabrog i istinskog heroja. Tokom prvih mjeseci u Europi uspjevao se baviti pisanjem, a u Parizu je cak i upoznao Ernesta Hemingwaya.
1945.godine oženio se francuskom lijecnicom Sylviom, no rastali su se, pa se 1955. godine ponovno oženio - ovog puta je odabranica njegova srca bila Claire Douglas. I taj brak je završio razvodom 1967.godine, kad se Selindžer posve povukao u svoj vlastiti svijet. Selindžer je cesto patio od stresa, i s godinama se sve više povlacio u sebe. O svom najpoznatijem liku, Holdenu, cesto je govorio kao o prijatelju.
S vremena na vrijeme su se javljale glasine da ce objaviti još koji roman, no to se nikad nije dogodilo. Najpoznatija djela su mu: Lovac u žitu (Catcher in the Rye), Visoko podignite krovnu gredu, tesari (Raise high the roof beam, carpenters), Seymour - uvod (Seymour - introduction), Franny i Zooey (Franny and Zooey).

O DJELU:
Nakon Lovca u žitu mislilo se da nitko više nece uspjeti napisati toliko okrutno iskrenu, a ipak toplu pricu o odrastanju kao što je ona o Holdenu Caulfieldu, glavnom liku mnogima omiljenog romana. Ipak, sreca ili možda muza opet se nasmiješila autoru kultne knjige. Franny i Zooey prica je o bratu i sestri, o natprosjecnoj, disfunkcionalnoj obitelji, o životu, odrastanju, preuzimanju odgovornosti i o mnogocemu drugom. Obavezno štivo svakog filozofa. Freni je "ženski lovac u žitu", jer je u istom duhovnom procepu kao i Holden Kolfild, i mada se njena životna prekretnica razrešava na drugi nacin, u osnovi samog 'prosvetljenja' je ponovo ljubav u najširem smislu. "Freni i Zui" je inovativna knjiga, napisana u formi dijaloga izmedu glavne junakinje i njenog brata, koji postepeno vodi katarzi i razrešenju. Freni i Zui je najznacajnije djelo ovog pisca o porodici Glas. Obje price i Freni i Zui su kao i vecina Selinžerovih prica objavljene u Nju Jorškom magazinu,1955 i1957. 1961 su ukomponovane u jednu novelu. Freni i Zui su dva clana porodice Glas. Prva prica o Freni Glas je nešto kraca od druge. Druga prica je o njenom starijem bratu. Kada njegova sestra doživljeava slom, napušta studije i vraca se kuci, on je uz nju i pomaže joj da to prevazide. Vecina tema iz ‘’Freni i Zui’’ su u skladu sa Selindžerovim životom. Njegovo duboko interesovanje za studije budizma i drugih istocnih religija, te njihovi centralni koncepti ovdje imaju glavnu ulogu. U ovom djelu se može vidjeti i ideja Selindžerovog spajanja istocnih religija I kršcanstva. I Freni i Zui pokazuju slicnosti izmedu razlicitih ucenja, posebno sto se tice stalnog moljena. U noveli se može naci mnogo argumenata za potrebu privatnosti, tj da se umjetnik može brinuti samo za njegovu vlastitu umjetnost, ali ne i za njen prijem od strane drugih. Oni se mogu posmatrati kao psihološki razlozi i kao Selindžerovo opravdanje svog nacina života. On ujedno prikazuje život slavnih i bolesti koje taj život prate.
LIKOVI
Freni Glas je junakinja prvog dijela novele koji se zove ‘’Freni’’. Ona je dvadesetogodišnja studentica , inteligentna i pohada Yale. Ona je takode najmladi clan porodice Glas, ujedno je i najosjetljivija . Od naizgled ljubazne i osjetljive djevojke ona postaje žrtva duševnog sloma koji traje nekoliko dana. Kada ode u posjetu njenom momku Laneu na Harvard suocava se sa svojim problemom. Freni je glumica koja se razocarala u koledž društveno i akademski..
Zui Glas glavni lik u dijelu ‘’Zui’’ . On ima 25 godina i pomaže svojoj sestri prilikom duševnog sloma. On je televizijski glumac. Ujedno je i clan porodice Glas koji najbolje izgleda.
Besie Glas je majka u porodici. Ona i njen muž Les su bivše zvijezde. Ona ohrabruje djecu u njihovoj intelektualnoj potrazi ali prema sebi nije toliko naklonjena. U stanu stalno nosi ogromni kimono. Ponaša se kao tradicionalna irska majka.
Lesi Glas je otac porodice. On se ne pojavljuje direktno ni u jednoj prici
Buddy Glas je pripovjedac koji prigovara da ima pravo na sekciju ‘’Zui’’. On je drugo dijete po starosti u porodici. Medutim u vrijeme kada on prica pricu on je najstariji jer je Seymour koji je bio strariji od njega izvršio samoubistvo. On se smatra krivim zbog pretjeranog religioznog poducavanja Freni i Zui. On je pisac i ucitelj. Mogu se uociti neke slicnosti izmedu ovog lika i samog Selindžera.
Lane Coutell je decko od Freni. On predstavlja mnogo onoga što Freni ne može više podnijeti. Kada ona želi razgovarati s njim o svom slomu, on reaguje kao da se njega to ni najmanje ne tice. On ustvari tada izistira da ona procita papir na kojem je on dobio dobru ocjenu.
KRATAK SADRŽAJ
FRENI-DIO 1
Na željeznickoj stanici Lane Coutell ceka Freni Glas, koja dolazi sa još jednom djevojkom. One dolaze zbog fudbalskog meca koji se održava na fakultetu koji pohada Lane. Dok ih ceka on cita jedno pismo koje mu je Freni poslala. U pismu ona objašnjava svoje nezadovoljstvo pjesnicima i ponavlja mu da ga voli. Prijatelj ga prekida u citanju. Tada i vlak stiže. Lane i Freni imaju nešto kao neugodan sastanak. On je pita za knjigu koju drži u ruci ali ona se pretvara da to ne cuje. Govori mu da joj je nedostajao i shvata da ga laže. Zatim odlaze u restoran gdje studenti obicno veceraju. Lane joj pakazuje esej iz kojeg je dobio dobru ocjenu. Ona ga upozorava da govori kao vecina ljudi, kao prosjecan covjek. Ti ljudi, objašnjava ona, su diplomirani studenti koji pomažu na njenim casovima. Oni književnost previše savršeno predstavljaju i tako je uništavaju. Freni se zatim izvinajava i govori kako se cudno osjeca. Objašnjava da nekad poželi da se te godine nije vracala u školu. Osjaca se kao da tamo svi radije uništavaju književnost nego što je stvaraju. Lane je ubjeduje da ona tamo ima dva najbolja pjesnika, medutim ona tvrdi da to nisu ‘’pravi pjesnici’’. Kada je Lane upita šta je to ‘’pravi pjesnik , ona odgovara da bi neko bio pravi pjesnik on mora ostaviti, izgubiti nešto prelijepo, vrijedno za njega. Freni dodaje da bi ona samo voljela da tamo ima neko koga bi mogla poštovati. Tada se pocinje loše osjecati, izvinjava se i odlazi u kupatilo. Lane je uznemiren ali se pretvara da mu je jednostavno dosadno.

FRENI-DIO 2
U kupatilu Freni se pocinje znojiti. Place kratko vrijeme, sve dok ne pogleda svoju malu zelenu knjigu. Kada se vratila iz kupatila tvrdi da joj je mnogo bolje, ali da ipak nije gladna. Kada joj Lane saopštava planove za vikend, ona govori kako se ne sjeca nikog od njegovih prijatelja. To ga uzrujava narocito kada Freni kaže da ih ne može zapamtiti zato što svi izgledaju, pricaju i rade isto. Zatim dodaje da nisu takvi samo njegovi prijatelji nego da i sve žene rade isto cak i kada pokušavaju da budu drugacije od ostalih. Lane pocinje da brine za nju. Kaže da je odustala od igre u kojoj je trebala biti. Kaže da je razlog tome i grozan tekst koji bi morala da govori. Ona ne želi više da bude sa ljudima koji imaju veliki ego. Lane joj kaže da se možda samo plaši konkurencije. Freni se ponovo pocinje znojiti. Kada uzme torbicu da izvadi maramicu u ruke joj ponovo dolazi zelena knjiga. Lane je ponovo pita kakva je to knjiga. Freni mu odgovara da se knjiga zove ‘’ Put hodocasnika’’. To je religiozni tekst o siromašnom covjeku iz Rusije koji je naucio da izgovara ‘’Isusovu molitvu’’. Ova molitva se sastoji od stalnog ponavljanja molitve ‘’gospode Isuse Hriste imaj milosti za mene’’ sve dok to ne postane dio tvog otkucaja srca. Poslije toga izgovaraš molitvu cak i kada to ne pokušavaš. Freni se svida ta ideja jer smatra da se tako može ocistiti srce, ali i misli. Ona govori da slicnih molitvi ima i u drugim religijama. Freni sada postaje vrlo emotivna. Njemu je pomalo dosadno i on joj odgovara da nauka ne stoji iza te ideje. Ona ponovo ide u kupatilo kada se vratila, njemu je ponovo bilo dosadno, i predlaže joj da se cijelo popodne odmara, te da je on kasnije posjeti. Lane odlazi da joj donese vode, a ona se pocinje moliti.

ZUI-DIO1
Ova prica pocinje sa uvodom izmišljenog autora , Budija Glasa. Budi je najstariji živi brat kojeg Freni i Zui imaju. On je pisac i ucitelj. On govori citaocima da je prica ‘’stvarni kucni film’’- kucni film u pisanoj formi. On dodaje da Zui vjeruje da ce to biti misticna prica dok on, Budi vjeruje da ce to ipak biti ljubavna prica. Poslije tog uvoda Budi za sebe govori u trecem licu. U rano jutro jednog ponedjeljka u novembru 1955 god Zui sjedi u kadi, u stanu gdje je odrastao, i cita cetiri godine staro pismo od Budija. Budi mu je pisao o majci, zatim da bi se Zui trebao ozbiljnije posvetiti glumi. Zatim se izvinjava ako su ih on i Sejmour previše ucili o budizmu i drugim religijama dok su još bili djeca. Budi piše da se boji kako Zui previše zna o ljepoti da bi bio glumac. Nijedna produkcija nije posebno lijepa, i on se plaši da ce taj nedostatak ljepote da povrijedi Zuija. Zatim Budi naglašava da pismo piše na trecu godišnjicu od kako je Sejmour izvršio samoubistvo. Svi iz porodice su žalili za njim jer su ga vidjeli kao pravog genija i pjesnika. Pismo se nastavlja Budijevim pricanjem o tome kako je on stigao na sahranu starijeg brata sa pogrešnim izrazom na licu. On kaže da je žena u avionu pricala smiješnu pricu , i on nije mogao drugacije da se ponaša. Sejmourova udovica nije bila zadovoljna. . Zatim se Budi vraca na pravi razlog pisma: on želi objasniti zašto su Sejmour i on dali Freni i Zuiju tako ozbiljno obrazovanje iz religije. Kaže da su on i stariji brat došli do zakljucka da u životu se nije najbitnije baviti ‘’poznavaljem’’ nego ‘’nepoznavanjem’’. Umjesto nastojanja da Freni i Zui upute na put da pokušaju sve nauciti, oni su se nadali da ce kroz svoje religiozne lekcije objasniti da nauka nije najvažnija stvar. Budi završava pismo govoreci bratu da radi šta želi, da glumi ako mora ali da ipak da sve od sebe.

ZUI-DIO 2
Kada je Zui završio ponovno citanje pisma , razmišljao je kratko o tome i onda pokupio skriptu. Dolazi njegova majka Besie koja pita da li smije uci. Zui navuce zavjese od tuša i ona ulazi, govoreci da ne bi trebao toliko dugo ostajati u kupatilu. On je odmah neraspoložen. Ona sjeda u svom kucnom ogrtacu. Pita ga da li je razgovarao sa svojom sestrom. On odgovara da nije, ali da je noc prije toga razgovarao sa njom dva sata. Besie se zatim žali što joj Budi još nije telefonirao. Besie komentira da je naslov njegove predstave neobican i da on nikada ne misli da je nešto lijepo ili neobicno. Zui odgovara vrijedajuci njen ukus. Majka mu zatim govori da je zabrinuta za Freni i njihovog oca Lesa koji neželi priznati da nešto nije uredu sa Freni cak i kada ona teško može prestati plakati. Raspravljaju se i oko toga što on nije razgovarao sa sestrom. Zatim prestaju sa svadom i pisac opisuje njene oci: one su govorile o gubitku njenog najumiljatijeg sina (Sejmoura) i njenog najveselijeg sina (Waltera). Ali njena djeca su mrzila gledati u njene oci cak i sa njihovom tragicnom ljepotom jer je ona uvijek pricala samo o prakticnim stvarima. Konacno Besi napušta kupatilo. Zui se tušira. Besi se vraca da ga pita da li bi trebala zamoliti njihovog brata Vakera, koji se sveštenik, da razgovara sa Freni. Besie zakljucuje da je on previše emotivan. Zatim govori da je i Lane zabrinut za Freni, te da on misli kako je njen problem njena zelena knjiga. Zui joj govori da je knjigu uzela iz Sejmourove sobe. Zui dodaje da mu je muka od pricanja i razmišljanja o Sejmouru i Budiju. Besi spominje ideju da Freni nadu psihologa. Ali Zui je protiv toga i govori da je to užasna ideja. Zui joj objašnjava ‘’Isusovu molitvu’’ i šali se sa njom nakratko. Konacno kada mu kaže da su sva njena djeca bila sretnija dok su bila mlada ona odlazi i ostavlja ga samog.

ZUI- DIO 3
Freni spava na kaucu u dnovnoj sobi njihovog stana. Prozor ove sobe je okrenut školi za djevojke. Zui ulazi sa cigaretom i budi sestru. Ona je imala grozan san kako se davi sa posudom za kafu na dnu bazena, dok ljudi stoje okolo i gledaju. Kada izade iz bazena niko joj ne želi pomoci. Freni prica bratu o svom profesoru religije, za koga misli da je mrzi jer ona ne reaguje kada je on fin i ljubazan. Zui pita Freni kako su njihovi roditelji mogli dobiti djecu kakva su oni. Ona ga pita da li je dobio svoju skriptu, on odgovara da jeste. Razgovaraju o glumi. Zui ima ponudu da radi na filmu u Francuskoj, ali ne želi da napusti Nju Jork. Dok to prica Freni se sjeca da je uništila dan sa Laneom. On joj govori da moraju zapamtiti da ne grde druge ljude nego sami sebe. On dodaje kako misli da su ih Budi i Sejmour pretvorili u ‘’nakaze’’. Zui nastoji da kaže kako je razocaran u televiziju. Freni kaže kako zvuci kao da je ona razocarana. Ona nastoji da skrije svoje razocarenje ali više ne može. Kaže da je željela steknuti mudrosti na fakultetu, ali da je ne uspijeva pronaci. On je pita da li je to što želi od ‘’Isusove molitve’’ i dodaje da je to loše, kao kad bi neko tako želio doci do odjece i hrane. Freni mu govori da je zabrinuta zbog razloga zbog kojih želi nauciti tu molitvu, ali da ne zna šta drugo da radi. Ona kaže da bi željela razgovarat sa Sejmourom . Gledajuci vani, Zui ugleda prelijepu scenu mlade djevojke sa psom. On je uznemiren jer ljudi stalno odlažu sve lijepo u svom životu. On joj govori kako Bog radi loše stvari ljudima koji svijet nazivaju ružnim. Zui pita Freni da li može sa njom razgovarati nakratko. Freni se slaže. Zui joj govori da je on jednom želio probati ‘’Isusovu molitvu’’, ali ipak nije. Na kraju on ima problem s tim kako izgleda da ona mrzi i prezire profesore o kojima govori. Zui joj govori da to ne bi trebalo biti licno. Zui takode misli da ona ne razumije Isusa. On misli da ga ona želi predstaviti više ljubaznog nego što to on ustvari jeste. On dodaje kako misli da je to najinteligentniji lik u Bibliji. Zui se kratko izvinjava i napušta sobu.

ZUI-DIO 4
Kada je Zui napustio sobu on je naišao na Besie, koja se pita zašto je njen sin toliko uzbuden. On je ignoriše i ulazi u Sejmourovu i Budijevu staru sobu. Tamo cita nekoliko citata iz razlicitih knjiga svjetske literature, koji su uredno postavljeni preko cijelih vrata. Onda cita iz Sejmourovog dnevnika mnogo ispisanih kartona. On spušta kartone i sjedi oko pola sata. Onda uzima Budijev privatni telefon i okrene glavni broj telefona u njihovom stanu. Prekrije maramicom slušalicu i ceka. Freni i Besie su u dnevnoj sobi. Telefon zvoni. Besie se javlja ali odmah daje telefon Freni govoreci da ja zove Budi. Freni se javlja na telefon iz roditeljske sobe. Budi tj Zui je pita kako se osjeca. Freni kratko govori o Zuiju. Kaže da on prica u prazno i da je to uništi. Zui joj zatim govori da ne prestaje sa molitvom ako to stvarno ne želi. Ali da joj on ima još par stvari reci. Kada je Freni odlucila da uci molitvu nije otišla do nekog ko to zna da je nauci nego se vratila kuci. Pa bi se moglo zakljuciti da ona želi pomoc porodice. I da Freni ne razumi da joj Besie sa svojom pilecom supom nudi svetu ishranu. Zui joj govori da su je on i Budi vidjeli prošlog ljeta kako igra i da je zaista bila dobra. Govori joj da iskoristi svoje ludo obrazovanje kako bi postala sjajna glumica. On vjeruje da ona, kao i on, želi da je zapamte po necem. I kaže ako je namjeravala da glumi da to i ucini. Zui joj govori da ne treba brinuti o glupostima publike. Na kraju to i nije njen posao. Zui joj objašnjava da je jednom kada je on bio na ‘’To je mudro dijete’’ Sejmour mu je naredio da mu ocisti cipele. Kako je to bio glup šou i kako je publika u studiu bila takode glupa on je odbio da to uradi. Ali brat mu je rekao da to uradi za ‘’debelu damu’’. Zui je tada uradio ono što je brat tražio od njega i zapamtio je ideju o debeloj dami. Freni odgovara da je Sejmour i njoj takode rekao za ‘’debelu damu’’Zui tumaci da debela dama može biti svako. Svaka osoba, bez obzira koliko sebicna ili glupa bila, onda zaslužuje naše poštovanje. I ‘’debela dama’’ onda nije samo svaka normalna osoba nego i Isus Hrist takode. Nakon ovog otkrica Freni i Zui prekidaju telefonski razgovor. Freni liježe sa smijškom na licu, gledajuci u plafon, i ubrzo zaspi.

STIL
Vecina novele cini dijalog, izmedu Freni i njenog decka, Freni i njenog brata, dijalozi izmedu clanova porodice Glas. Takode vecina djela je pisana u prvom licu, a likovi se jedan drugom obracaju direktno. Kako god, zbog njihove inteligencije i težnje da se ide dalje, dijalozi izmedu djece iz porodice Glas ispunjavaju mnoge stranice. Ustvari drugi dio novele tj. Zui je gotovo cijeli u formi dijaloga sa samo par stranica pricanja u trecem licu. Taj dio je pisan kao prica ciji je autor Budi Glas. Radnja cijele novele traje preko dva sata, a odvija se u dva razlicita dana i podudara se u strukturi sa dva nejednaka dijela. Kvalitet je odreden prema cinjenci da se prvo pojavio dio ‘’Freni’’ kao kratka prica u jednom magazinu u Nju Jorku, a tek kasnije je objavljen drugi dio.

TEME:
Selindžer nudi novi pogled na aktuelne teme tog doba. Dok mnogi kriticari vjeruju da je organizovana religija glavna tema ovog djela, postoje i oni koji tvrde da je individualna prosvjecenost sa svojim uspjesima i padovima dominantna. Kroz djelo se provlaci i tema americke porodice gdje se nudi sistem na kome se diskusija o religiji i prosvjecenosti zasniva. Kroz duševni slom i oporavak Freni Glas Selindžer prikazuje uspjehe ne samo u misticizmu i religiji, nego i porodicne uspjehe, uspjehe slavnih, uspjehe u obrazovanju itd..Naravno tema religije je jedna od najvažnijih medutim u uvodu u dio ‘’Zui’’ Budi govori da je ovo i prica o ljubavi koliko i o religiji. O ljubavi prema živim bicima i prema cijelom covjecanstvu. Ljubav je takode važan elemanat i u porodici Glas. Iza ljubavi presudna tema je porodica. Zui govori Freni da su zbog njihove brace postali ‘’nakaze’’ jer su ih braca ucila previše dok su još bili premladi. Ali da li su joj njihova braca takode pomogli da izade iz krize. Kroz Sejmourove lekcije i Zuijevim imitiranjem Budijeva glasa Freni dobija dovoljno potpore da nastavi dalje.
IDEJA
 Jedna od pouka iz ovog djela može biti i da se uz pomoc porodice sve može prebroditi, i da se svi problemi mogu riješiti.
 Trebamo poštovati sva živa bica na ovome svijetu cak i kada nam se neki od njih baš i ne svidaju. To na kraju djela zakljucuje i sam Zui i to savjetuje svojoj sestri
 U porodici Glas su djeca mnogo inteligentnija i imaju mnogo više talenta nego roditelji. Ali djeca i dalje podsjecaju jedni druge da se roditelji moraju poštovati i voljeti zbog svega što oni jesu i zbog svega što rade za svoju djecu.
 Da se u religiji i vjerovanju može tražiti put za bolji život.

SIMBOLIZAM PREZIMENA GLAS:
Prezime Glas ima više znacenja. Na našem jeziku Glass znaci staklo. Staklo je nevidljivo, a djeca iz porodice Glas imaju mnogo skrivenih, nevidljivih tajni. Budi se ponaša kao da zna mnogo više o Sejmourovom samoubistvu nego što priznaje. Njima takode fali povjerljivosti. Budi je npr otišao tako daleko da nema svoj telefon u kuci. Staklo je takode reflektivno, ono odbija svjetlost. A djeca iz porodice Glas su žrtve svog sopstvenog ega, posebno Freni i Zui,. Konacno staklene su kutije u kojima se cuva tecnost. U prakticnom znacenju, djeca Glas drže i pohranjuju sve što dode na njihov put, sve uvlace u sebe. Staklo takode zadržava vodu,, a voda je važna asocijacijacija vezana za Zuija koji se kupa, brije, znoji, lovi ribu,. U mogucem mitologijskom nacinu pisanja Selindžer bi Zuija predstavljao kao kralja lovaca na ribe. Kao spasioca koji covjecanstvo spašava od suhog, oskudnog kraja.
5 Lektire za školu: Fatalist F r e n i i Z u i FRENI I ZUI DŽEROM DEJVID SELINDŽER BILJEŠKA O PISCU Džerom Dejvid Selindžer (New York, 1. januar. 1919.), americki ro...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi