+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

DUNDO MAROJE

Držic - DUNDO MAROJE

ŽIVOTOPIS:
Marin Držic (1508.-1567.) je u Dubrovniku sredinom 16. st. razvio živu i plodnu kazališnu djelatnost.
U nepunih je deset godina napisao dvanaest djela za pozornicu, od kojih su se neka izgubila (npr. komedija ''Pomet''), a neka su sacuvana samo djelomicno. Preveo je i tragediju ''Hekuba'' (autor L. Dolce).
Književni je rad zapoceo kao lirik (pisao je ljubavne pjesme u duhu petrarkizma), no ubrzo se u potpunosti posvetio drami. Bio je najizvodeniji dubrovacki dramaticar.
Djela: pastirske igre ''Tirena'', ''Venera i Adon'', ''Grižula''; pokladna komedija ''Novela od Stanca''; komedije ''Dundo Maroje'', ''Arkulin'', ''Skup''; tragedija ''Hekuba''...

KNJIŽEVNI ROD: dramatika
VRSTA DJELA: komedija

VRIJEME RADNJE: 16. st.
MJESTO RADNJE: Rim

GLAVNI MOTIV: Sukob oca i sina

ANALIZA JEZIKA I STILA:
- epiteti: morske pucine, nevoljna mene, tužna mene, dobra covjeka
- metafora: ''Dukate placeš, a dukati ti rdave u skrinji. Brižni ti dukati, kad se ne umiješ njima hranit.''

KARAKTERIZACIJA LIKOVA:
DUGI NOS, negromant (u prologu)
DUNDO MAROJE, veoma škrt i voli novac
MARO MAROJEV, njegov sin, veliki rasipnik cija je filozofija bila: ''Novac je da se troši!''
BOKCILO, tovijenar, sluga Dunda Maroja
POPIVA, sluga Marov
PERA, na muško obucena zarucnica Marova
DŽIVO, prvi bratuced Perin
BABA PERINA
LAURA, kurtizana
PETRUNJELA, Laurina sluškinja
UGO TUDEŠAK, njemacki plemic
POMET TRPEZA, sluga Ugov
TRIPCETA iz Kotora
DŽIVULIN, Lopudanin
mladi Dubrovcani: NIKO, VLAHO, PIJERO
MAZIJA, listonoša
PAVO NOVOBRĐANIN, prijatelj Dunda Maroja
GRUBIŠA, sin Pavov
GULISAV, Hrvat
SADI, Židov (Žudio), lihvar
GIANPAULO OLIGIATI, bankar
LESSANDRO, rimski trgovac
KAMILO, Rimljanin
KAPETAN (barižeo)
ŽBIRI
TRI RIMSKA KRCMARA

KRATAK SADRŽAJ:
Starac je Dundo Maroje sinu Marinu dao pet tisuca dinara da ode u Firencu, no Maro odlazi u Rim i tu troši sav novac.
Tada Dundo odlazi sa slugom Bokcilom potražiti sina u Rim. Tu susretnu Tripceta koji im govori da možda zna Maru. Dundo ga moli da ostane s njima i primi ga kod sebe. On ih odluci upoznati s Rimom.
U Rimu se nalazi Ugo Tudešak i njegov vjerni sluga Pomet. Ugo je strasno zaljubljen u Lauru, no ona ga mrzi.
Maroje, Tripceta i Bokcilo našli su Maru. Maroju zaboli srce kad cuje kako njegov sin troši novac koji je on mukom stekao. U Rimu, Maru traži i njegova zarucnica Pera, zajedno s Dživom. Prerušena je u muškarca. Dživulin im govori da je i Dundo u Rimu, a Peru je strah da ce naletjeti na njega.
Kasnije, Petrunjela, Laurina sluškinja, govori Pometu da je Laura s Marom i da ne želi cuti za Uga. Pomet joj govori da kaže Lauri da je stigao Marin otac i da je užasno ljut na njega.
Mladi Dubrovcani Niko i Pijero traže Maru i žele ici kod Laure. Dolazi i Vlaho, a Petrunjela im govori da je Laura njena gospodarica. Napokon do njih dolazi i Maro te ih s veseljem pozdravlja i hvali se kako je s Laurom te kako dobro živi.
MARO: Ja s mojom gospodom uživam. Dokle sam u nje milosti, ja sam cestit i dokle sam mlad, da uživam; pak kad ostarimo, takoc cemo i kašljat.
Maroje iz krcme primjeti Maru i dolazi do njega vicuci iz sveg glasa. No, Maro se pravi da ga ne poznaje, a otac u bijesu nasrce na njega nožem. Kapetan i žbiri odvode Maroja u tamnicu jer remeti mir. Vlaho, Niko i Pjero odluce pomoci Maroju izaci odande.
Lihvar Sadi odluci ostaviti Lauri bisere i govori joj da ce doci za sat-dva po novac.
Bokcilo upada u nevolju pa se odluci sakriti sve dok ne naide netko od njegovih, Pomet izvlaci Maroja iz tamnice. Pomet susrece Bokcila i, nakon što ga prepozna, šalje ga Popivi, dok Maro žali što se pojavio njegov otac i boji se da ce izgubiti Lauru. Sadi dolazi po novac, no Maro mu govori da dode poslije. Laura pak govori Mari da je Maroje u Rim donio mnogo toga korisnoga.
LAURA: Judi vele da je poštenjem došao, vele da je velje trgovine donil.
Sadi napokon dobiva svoj novac i Maro ga zatim tjera. Maro moli Popivu za pomoc, a ovaj mu govori da se mora pred Laurom razmetati novcem. Tripcet se kasnije udvara Petrunjeli, a tada dolazi Ugo Tudešak i svada se s njima te kaže Petrunjeli da nju i Lauru treba ubiti i nek' ih nosi vrag.
UGO: Bogamu, i tebe ubiti, kurva, i tvoja gospodarica kurva, nju isto! Sve vas vrag odnio!
Popiva govori Mari da je nagovorio Lauru da ne vjeruje Pometovim obmanama. Zatim Maro moli Lauru da odobri bankaru da na racun njenih dukata u banci da Sadiju jamstvo za svilu koju od njega kupuju. U meduvremenu, Pera se žali babi da nije uspjela naci Maru. K njima dolazi Petrunjela i na upit poznaje li Maru, ona odgovori da je on zarucen s njenom gospodaricom Laurom i Pera se na to rastuži.
PERA: Sve je pare potrošio na nju! Jaoh meni, što ce biti sa mnom? Pa, on je vjeren za mene!
Bankar napokon daje Sadiju jamstvo. Popiva savjetuje Maru da se pravi da ne poznaje Maroja i da ostavi Lauru na cjedilu. No, Maro mu odgovori da nema šanse da to ucini Lauri, ali ocu Maroju ipak govori da ga prvi put vidi u Rimu. Maroje ga moli da mu ovaj spremi i cuva njegovo ''blago''.
Gulisav govori Pometu da je došao tražiti Mandolijenu, izgubljenu kci Ondarda Tudešaka. Prije osam je godina otišla s mladicem, te ju on želi naci, a i dat ce nagradu onome tko ju nade. Pomet ju odluci naci i saznaje od Petrunjele da se Laurin otac preziva Tudešak, da je živjela u Kotru i da se zvala Mandolijena.
Za to vrijeme, Maro napokon shvaca da ga je otac pokrao, a Pomet prvi shvaca da je Laura bogata nasljednica. U meduvremenu, Pavo i njegov sin Grubiša dolaze u Rim i traže Maroja.
Petrunjela govori Lauri da je Maro zarucen za drugu i Laura se užasno razljuti. Tada dolazi Lessandro, trgovac svilom, i traži od Mare novac. Maro je dužan na sve strane, a Pomet likuje. Petrunjela tješi Peru.
Kamilo, Vlaho, Niko i Bokcilo mole Maroja da oprosti svom sinu i da ga odvede natrag u Dubrovnik. Maroje se smekša te umjesto Mare plati njegove dugove.
Sve se završi Pometovim djelovanjem: Maro i Pera završe zajedno, isto tako Laura i Ugo, a takoder i Pomet i Petrunjela.
Dubrovcani se vracaju u svoj grad.
GLASOVI: Jes'... Podmo u naš Dubrovnik... Pravo veli...

O DJELU:
Djelo ima dva prologa (predgovora):
1. prolog Dugog Nase – negromanta (carobnjaka). On ljude dijeli na ''ljude nazbilj'' – bistri, duhoviti, snalažljivi, inteligentni i sposobni, te na ''ljude nahvao'' – pohlepni ili rastrošni ili sebicni ili razvratni, nesposobni i intelektualno bezizražajni, tj. dubrovacka vlastela koja je, po njegovom mišljenju, loša, bezizražajna i obijesna
2. prolog autora – govori o radnji komedije, likovima, mjestu radnje i ostalim važnim podacima

Dundo Maroje dolazi u Rim u potrazi za sinom Marom koji je trebao trgovati, a umjesto toga troši oceve dukate na kurtizanu Lauru. S Marojem dolazi i njegov sluga Bokcilo koji uvijek gunda jer bi stalno jeo i pio, a škrti Maroje mu to ne dopušta. Marin se sluga Popiva udvara Petrunjeli, Laurinoj sluškinji.
U nastojanju da sina vrati kuci, Maroju pomaže Pomet, sluga Uge Tudešaka, njemackog plemica koji je takoder zaljubljen u Lauru. Sve svršava sretno prema Pometovoj zamisli (peti je cin ostao nedovršen, ali ga je dopunio Mihovil Kombol): Pomet dobiva Petrunjelu, Laura Ugu Tudešaka, Maroje placa Marove dugove, a Maro se vraca zarucnici Peri, kojoj je umrla teta u Dubrovniku ostavivši joj nasljedstvo.

LIK POMETA:
Tipicni renesansni junak cije su karakteristike snalažljivost, želja za uživanjem, životni optimizam i prilagodavanje okolnostima da bi došao do cilja.
U djelu su cesti monolozi u kojima izražava svoju životnu filozofiju. On je gospodar smijeha u komediji i, za razliku od drugih likova, nije izvrgnut ismijavanju.
Jedan je od najzanimljivijih likova, ne samo Držiceve komedije, nego i hrvatske književnosti uopce.
5 Lektire za školu: DUNDO MAROJE Držic - DUNDO MAROJE ŽIVOTOPIS: Marin Držic (1508.-1567.) je u Dubrovniku sredinom 16. st. razvio živu i plodnu kazališnu djelatnost. U nepu...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi