+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

JUDITA

Gavran - JUDITA

O KNJIZI:
UREDNIK: Zoran Maljkovic
NAKLADNIK: MOZAIK Knjiga
ZA NAKLADNIKA: Marijan Grošelj
KOREKTOR: Jakov Lovric
TISAK: ZiB mladost, Zagreb 2001.

ŽIVOTOPIS:
Miro Gavran roden je 1961. g. u Gornjoj Trnavi. Vec više od dvadeset godina, a intenzivno posljednjih osamnaest, Gavran nam kroz najrazlicitije književne izraze – dramu, igrokaze, skeceve, groteske, scenske igre, libreta, lirske pjesme, poeme, pripovijetke i romane – prica svoju pricu, privlaceci iz godine u godinu sve širi krug domacih i stranih citatelja najrazlicitije dobi, društvenih slojeva i opredjeljenja. Slavonski zavicaj pružio je Gavranu ne samo temelje njegovog buduceg stvaralaštva vec i prvu, pomalo stidljivu, priliku izlaska na ''otvorenu scenu''. Naime, još 1979., s nepunih 18 godina, Gavran se javnosti predstavlja pripovijetkama ''Prica pisara N'' i ''Oživljena trulež'' objavljenim u novogradiškom casopisu ''Glas mladih''.
Njegova ostala djela su zbirka prica ''Mali neobicni ljudi'', drama ''Kreontova Antigona'', ''Zatocenici'', ''Južnoslavenski triptih'', ''Obmane'', ''Noc bogova'', ''Ljubavi Georga Washingtona'' itd.

MJESTO RADNJE: izraelska zemlja, Betulija, šatori...
VRIJEME RADNJE: neodredeno

KNJIŽEVNI ROD: epika
VRSTA DJELA: roman

ANALIZA JEZIKA I STILA:
- epiteti: beskvasnih kruhova, neumoljivu smrt, zadivljujucu snagu, vrednijem spolu
- usporedba: kao žena, kao jedinom obliku oslobadanja od tereta, kao drugo i posljednje dijete

KARAKTERIZACIJA LIKOVA:
- glavni: Judita
- sporedni: Holoferno, Ozija, Joakim, Manaše, Ahior, Juditini roditelji Lea i Merarij, brat Benjamin, Eliab...

JUDITA: Od samog su rodenja ljudi smatrali da je Judita poslana od Boga da bi izvršila neki zadatak. U djetinjstvu nije imala mnogo prijatelja jer se doimala starijom i zrelijom pa se druga djeca nisu družila s njom. Prva joj je ljubav bio Eliab, najbolji prijatelj njena brata Benjamina, no nisu se mogli vjencati jer je ona vec bila obecana Manašeu, kojeg nikad nije voljela. Ispala je junakinja jer je najvecem neprijatelju svijeta odrezala glavu i tako spasila i svoj i druge narode od smrti.

HOLOFERNO: Imao je vrlo teško djetinjstvo. Vec je od 13. godine morao služiti vojnu službu da bi prehranio svoju obitelj: bolesnu majku, tri mlada brata i cetiri mlade sestre te oca, koji nije sam uspijevao prehraniti obitelj. Ubrzo je Holoferno postao najpoznatiji i najjaci vojskovoda i služio je asirskom caru Nabukodonozoru. Zaljubio se u Juditu cim ju je vidio i kad je saznao da ga Judita mora ubiti, rekao joj je da ga bolje ubije jer ne želi živjeti bez nje.

IDEJA: Bog je svemoguc

TUMACENJE IDEJNOG SLOJA DJELA:
Judita nam kroz svoju pricu donosi dokaz o tome kako je Bog svemoguc. Opisala je kako joj je dao snage da pobijedi neprijatelja i oslobodi svoj narod. Ona govori ovo:
Ti si sazdao i ono što je bilo prije i ono što ce biti poslije. Ti si zamislio i sadašnjost i buducnost, i sve se dogodilo što si umom zasnovao. Što si nakanio, došlo je preda te i reklo: ''Evo me!'' Jer su svi tvoji putovi pripremljeni i tvoje odluke predvidene.
Mislim da ce svi vjernici ovo potvrditi jer je Bog uistinu velicanstven i brine za nas.

KRATAK SADRŽAJ:
U gradu Betuliji živjela je žena koja je svojim junackim djelom izbavila Betuljane od pogibelji, a zvala se Judita.
Vec u djetinjstvu je bila drukcija od ostale djece: doimala se starijom i zrelijom, stoga nije imala prijatelje. Svi su smatrali da je izabrana za ostvarenje nekakvog Božjeg nauma.
U dobi od 12 godina prvi puta se zaljubila i poželjela udati za momka Eliaba, no otac joj nije dopustio, jer joj je on vec našao muža, bogatog mladica Manašea. Ona se, naravno, nije htjela udati, no, morala je, kao dobra kršcanka. Vec na pocetku braka Manaše ju je zvjerski ''uzimao'', na silu, tako da je bila sretna kada je napokon umro. No osjetila se krivom zbog toga i što mu nije rodila dijete pa ga je žalila dvije godine.
No, kada su kralj Nabukodonozor i njegov vojskovoda, najpoznatiji i najjaci na svijetu, Holoferno zaprijetili da ce osvojiti Betuliju, veliki svecenik Joakim i gradski poglavar Ozija zamoliše Juditu da ih svojom ljepotom i ženstvenošcu izbavi od pogibelji.
Ona u pocetku nije pristala, no shvatila je da je to njen, na neki nacin, zadatak te pristane i kazuje im da ce u roku od pet dana ubiti Holoferna. Ona i njena sluškinja Šua odlaze u Holofernov tabor. Govori Holofernu da su ju prognali iz Betulije i pita ga za dopuštenje da ostane kod njega dok on ne pokori grad i on joj dopušta.
Holoferno joj vec drugi dan iskazuje naklonost, ljubav, te oni tu vecer postadoše jedno. Judita je prvi puta doživjela užitak za koji je mislila da ga samo muškarci osjete, a da žena umre ne znajuci kakav je to užitak. Ona ga zavolje. To su ponovili i trecu noc. No cetvrti dan Holoferno kazuje Juditi da je u tabor došao jedan mladic, Betuljanin, i da je rekao sve o Juditinom zadatku, no da ga je ubio, jer ne voli izdajice naroda. Kazuje joj i to da ne može zamisliti život bez nje te da ga ona bolje ubije nego da ju on izgubi. I tu noc provedu zajedno. No, ujutro mu Judita teškom mukom, boreci se sa samom sobom, odrubi glavu i ode natrag u Betuliju.
Svi Betuljani ju slaviše što ih je spasila, no ona bijaše tužna, jer je morala ubiti voljenog covjeka. Joakim sazna sve što se dogodilo izmedu nje i Holoferna te ju osudi na samacki život ''svetice'' za ciji se grijeh nikada ne smije saznati.
I tako je ona svoju tajnu povjerila samo papiru i ta tajna živi i danas...
5 Lektire za školu: JUDITA Gavran - JUDITA O KNJIZI: UREDNIK: Zoran Maljkovic NAKLADNIK: MOZAIK Knjiga ZA NAKLADNIKA: Marijan Grošelj KOREKTOR: Jakov Lovric TISAK: ZiB...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi