+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

ZVIŽDUK S BUKOVCA

ZVONIMIR MILCEC:
ZVIŽDUK S BUKOVCABilješke o piscu:
Zvonimir Milcec roden je 1938. godine u Zagrebu. Po zanimanju je novinar. Dosad je objavio knjige: Piti ili ne piti, Zadnja pošta Zagreb, Pozdravi doma, U Zagrebu prije podne, Posljednji zvižduk, Prica o novinama i Zagreb je Zagreb.

Mjesto i vrijeme radnje:
Radnja se odvija na kraju školske godine, poslije drugog svjetskog rata u zagrebackoj cetvrti Bukovcu.

Kratki sadržaj:
Knjiga Zvižduk s Bukovca govori o nemirnom djetinjstvu provedenom na tom zagrebackom brijegu. Giza, Truli, Dugi, Bimbo, Kanta i Rolo su djecaci s Bukovca. Svi oni pohadaju peti razred. Giza je ban, Truli nije bio dobar u sportovima, ali je umjetnik u zviždanju, Dugi je visok i mršav djecak, Bimbo je nizak i debeo, Rolo nizak i mršav djecak kao i Kanta, samo što Rolo stalno muca. Djecaci su se uvijek sastajali kod križanja Gornjeg Bukovca. Tako im je, jednom kada su igrali nogomet, pristupio trgovac Špoljaric, debeo covjek koji je imao trgovinu, i objašnjavao djecacima kako se puca lopta. Rekao je kako ce im pokazati kako se puca lopta, uzeo je zalet i u trenutku kada je zamahnuo nogom netko je kamencicem pogodio loptu, a trgovac je promašio loptu i pao na pod. To je bila osveta djecaka za kradu novca u trgovini kada je trgovac povecao racun za svoj džep. Djecaci su imali još mnoge okršaje s trgovcem. Gizovu obitelj cine Giza, njegov otac i majka te njegove sestre Ivka i Branka. Otac i majka su se cesto svadali, ali je jednom svadu prekinuo trgovac koji se došao žaliti da je Giza ukrao bombone iz njegovog ducana. Otac je ispravno zakljucio i rekao mu neka ide drugdje tražiti krivca jer Giza ne krade. Giza je imao starog razrednika Vjekoslava Dešcaka, koji ih je u svemu mudro poucavao i rekao je kako sve treba znati, pa tako i zviždati, te je i on sam jednoga dana odvratio umjetnickim zviždukom zvižduku koji se zacuo iz školskog dvorišta.

Dojam o djelu:
Knjiga je zanimljiva jer opisuje djetinjstvo jedne grupe djecaka.
5 Lektire za školu: ZVIŽDUK S BUKOVCA ZVONIMIR MILCEC: ZVIŽDUK S BUKOVCA Bilješke o piscu: Zvonimir Milcec roden je 1938. godine u Zagrebu. Po zanimanju je novinar. Dosad je obja...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi