+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Zlatarevo zlato

August Šenoa

Zlatarevo zlato

Pitanja:

1. O cemu govori Šenoa u predgovoru?
2. Što je prema Šenoi težište ovoga djela?
3. Likove razvrstaj na pozitivne i negativne.
4. Što zakljucuješ iz vanjskog i moralnog opisa svakog pojedinog lika?
5. Tko je glavni intrigant u ovom djelu?
6. Koji je dogadaj u djelu utjecao na daljnji tok i preokret same fabule?
7. Koji lik u ovom djelu je suprotan intrigantu?
8. Kakvi su likovi u ovom djelu?
9. Što zakljucuješ promatrajuci ljubavnu i povijesnu fabulu ovoga djela?
10. Što mislim o jeziku kojim je djelo napisano?

Odgovori:

1. Šenoa vec u prvoj recenici predgovora tj. svoga obracanja štiocu iskazuje motiv svoga pisanja, pokazuje što ga je nagnalo da se prihvati upravo ove teme: “Iznosim pred tebe prijatelju hrvatske knjige malenu sliku burne naše davnine. Nadam se da ce ti mila biti, jer je naša, nadam se da ceš i mojemu peru oprostiti gdje je pogriješilo, jer da je peru bilo toliko vještine koliko je bilo ljubavi za našu stvar, knjiga bi bila bez prigovora.” Šenoa zatim izvještava svog citaoca o tome kako je došao do fabule romana, kako je kopao po starim pisohranima, drevnim knjigama i drugim listinama: “Premecuc po arhivu Grada Zagreba stare zaprašene artije u kojih sto godina nije bila ruka dirnula, naidoh in ljutu i krvavu pru medu silnim podbanom Gregorijancem i gradani zagrebackimi. Starina Krcelic znao je za tu pravdu ali nije joj znao razlog. A ja otresi prašinu, i eto pred mojim ocima crno na bijelom zašto se podban i Zagreb zavadiše i zašto je silni velikaš pao. Eto ti gotove pripovijetke, viknuh radostan i naoštrih pero. Stao sam slagati listine, citati i citati do zlovolje. Kupio sam ovdje, kupio ondje, prebirao zapisnike, racune, ucio knjige i stare i nove. Kopao sam da iskopam ruševine starog Zagreba, kopao da uskrisim iz groba stare Hrvate kakvi bijahu u zboru, u domu, na bojištu. I pomože Bog. U duši mojoj oživiše divne slike, ja sam ih skupio, nadrtao , i evo ih pred tobom, štioce dragi.”
2. Težište ovog djela je sasvim mala slika prošnosti naše burne domovine.


3. Pozitivni likovi su: Magda, Dora Krupic, Stjepko Gregorijanec, Pavao Gragorijanec, Niko Gregorijanec, Jerko Gregorijanec, Petar Krupic, Miloš. Negativni likovi su: Grga Cokolin, Klara, Ungnad Krsto, Stjepko Gregorijanec.
4. Pažljivo razmotrivši vanjski opis i moralni lik svakog pojedinog lika mogu zakljuciti ovo: Izgled likova bi trebao nagovijestiti i njihov moralni lik ali na primjeru opisa Magde, Jerka…uvidamo da to i nije tako i da Šenoa ustvari želi pokazati kako izgled cesto vara i kako odijelo ne cini covjeka.
5. U romanu Augusta Šenoe Zlatarevo zlato glavni intrigant je Grga Cokolin.
6. U romanu imamo ocitu situaciju kada se citava stvar preokrenula zahvaljujuci nikom drugom doli Grgi Cokolinu. To je situacija kada se Klara beznadno zaljubi u Pavla Gregorijanca koji se treba oženiti s Dorom i živjeti sretno. Grga Cokolin nagovara Klaru na jedan tako konacan cin, na umorstvo Dore što ce se i te kako odraziti na cijelu fabulu.
7. Lik koji je suprotan intrigantu i pokušava razriješiti i isparaviti ono što je intrigant smislio je Jerko.
8. Neki likovi su cvrsti i nepopravljivih karaktera (Klara, Grga), dok su drugi samo zavedeni i lako popravljivi (Stjepko, Petar).
9. Kada pobliže promotrimo ljubavnu i povjesnu fabulu uvidjet cemo da ljubavna fabula i te kako utjece na povjesnu i da se ne može zanemariti. U ovom romanu nema epizoda koje bi se mogle izbaciti a da se to ne odrazi na citavu fabulu.
10. Meni se osobno Šenoin jezik nije svidio. Posebne teškoce su mi stvarale tudice a i samo narjecej. Pohvalno je to što je Šenoa pokušao pisati jezikom koji je bio aktualan u to vrijeme ali da se mene pita puno veci uspjeh bi postigao da je pisao obicnim i strogo književnim jezikom.
5 Lektire za školu: Zlatarevo zlato August Šenoa Zlatarevo zlato Pitanja: 1. O cemu govori Šenoa u predgovoru? 2. Što je prema Šenoi težište ovoga djela? 3. Likove razvrstaj...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi