+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Zlatarevo zlato

Zlatarevo zlato

Tema Zlatareva zlata je povijesni sukob medvedgradskog velmože Stjepka Gregorijanca i grada Zagreba. U središtu tog sukoba nalazi se ljubav Gregorijanceva sina Pavla i Dore, kceri grickog zlatara Petra Krupica. Jedan od najvažnijih i meni najdražih likova je Jerko. Najprije je nijemi mladic koji guta svoju bol i gradsko "spadalo", a poslije Pavlov brat i pomagac. Takoder je i Pavao razdvojen u dvije situacije, kao hrvatski kapetan, sin najljuceg neprijatelja Zagrebcana, živ i vjetrovit junak, a na drugoj strani romantican i nježan mladic, zaljubljen "do ušiju". Od dobrih likova tu su još : Petar Krupic , zlatar i Dorin otac, brižan i zaštitan otac, sama Dora, skromna, poslušna i vrlo inteligentna, Magda, pobožna, malo brbljava, ali poštena starica koja je zlataru Krupicu pomogla odgojiti Doru. Radnja romana se zbiva u Zagrebu drugoj polovici XVI. stoljeca.


U gradu Zagrebu živio je zlatar Krupic koji je nakon smrti svoje voljene supruge, odgajao svoju kcer, jedinicu Doru, uz pomoc starice tj. njegove kume Magde. Magda je prodavala paprenjake i svijece na Trgu sv. Marka, po cemu su je i nazvali paprenjarka. Najveci zagrebacki neprijatelj je bio Stjepko Gregorijanac, gospodar Medvedgrada. Dok je jednog dana razbiješnjeli narod palio kucu Franje Filipovica koji je izdao svoje hrvatstvo i otišao u Turke , jedna iskrica velikog plamena pala je medu konje koji su se zatim razbježali. Pred podivljalim konjima se slucajno zatekla Dora koju je Pavao , sin Stjepka Gregorijanca spasio i zavolio. Vidao ju je više puta, a opet joj je spasio život. Saznavši da mu se sin vida s gradankom Stjepko je skovao urotu. Sve politicke spletke i sva gradanska ogovaranja doveli su do ranjavanja Magde i Krupica, a takoder smrti Dore. Pavao ju ovaj put nij uspio spasiti. Udovica Klara je htjela Pavla za sebe. Uz pomoc Grge Cokolina, gradskog brijaca, tj. brbljavog, oholog i pohlepnog varalice, ona je poslala svoje vojnike da otruju Doru. Ljubomorna udovica je ostvarila svoj cilj. U pocetku svih tih nesreca Pavao je stekao saveznika i u njemu otkrio svoga brata Jerka. Shrvan što mu je zbog urote sin Pavao otišao, Stjepan Gregorijanac je sklopio mir s Zagrebom. Umro je u okruženju, ipak sa sva tri svoja sina Pavla, Nike i Jerka. Rekavši da ce jednog dana nestati ime Gregorijancevo imao je pravo jer su Pavao i Niko poginuli u bitci protiv Turaka, a Jerko je otišao u samostan i zaredio se.
5 Lektire za školu: Zlatarevo zlato Zlatarevo zlato Tema Zlatareva zlata je povijesni sukob medvedgradskog velmože Stjepka Gregorijanca i grada Zagreba. U središtu tog sukoba n...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi