+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Ulica predaka

Suncana Škrinjaric

Ulica PredakaSadržaj: Tajana je djevojcica koja živi u gradu s mamom i drugim ocem.Nakon nekog vremena pridružuje im se tetica za koju govore da je luda. Tajana je jako povucena , u školi nema prijatelja. Roditelji joj se svadaju i ne brinu za nju. Ona saznaje mnogo stvari iz svijeta odraslih, ali samo površno.Rat ne shvaca kao strahotu.Brata je dobila kada je završio rat. Nakon završetka rata upoznala je i svog pravog oca.Tada je razrezala svog pravog medvjedica koji je uz nju bio cijeli život i za kojeg je mislila da ponoci potajno oživljava.

Jezik i stil: Ovaj roman ima autobiografske elemente.Pisan je u trecem licu. Roman ima oznake suvremene proze ; nema kompromirane fabule ; Tajana je centralna svijest romana.Tajanina svijestprikazana je unutrašnjim monologom.Iskazi likova i Tajanina razmišljanja vezana uz purgerski Zagreb 30-ih godina. Jezik blizak govornom, uz unošenje dijalektizma , tudica , zg. šlanga.Pripovjedac "ulazi" u svijet lika.

Tema: Djetinjstvo djevojcice Tajane u Zagrebu prije i za vrijeme drugog sv. rata

V. radnja: prije i za vrijeme svj.rata

M. radnje: Zagreb , Split

O. misao: Odrastanje je bolan proces koji je nekima lijep ,a nekima ne.

G. lik: Tajana
5 Lektire za školu: Ulica predaka Suncana Škrinjaric Ulica Predaka Sadržaj: Tajana je djevojcica koja živi u gradu s mamom i drugim ocem.Nakon nekog vremena pridružuje im se ...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi