+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

U registraturi

Ante Kovacic: U registraturi

Bilješka o piscu:
Ante Kovacic je roden 1854.g. u Celinama kraj Sutle, nedaleko od
Marije Gorice. Iako darovit ucenik, siromaštvo ga je primoralo da ostane na selu, dok ga zagrebacki kaninik nije stipendirao do studija prava. Svoje dane provodi u književnosti i borbi za egzistenciju. Putovao je po hrvatskoj, oženio se, živio u oskudici, s brojnom obitelji, te nakraju završio u Vrapcu. Pisao je još od ranih dana i to liriku i epiku, clanke, pipovjetke, romane…
Smatra se najistaknutijim predstavnikom hrvatskog realizma.

O djelu:
U registraturi je svojevrsna biografija pisca, smatra se njegovim najvecim djelom, i realistickim mozaikom.

Fabula:
U registraturi, medu hrpama slicnih spisa, nalzi se i spis Ivice Kicmanovica. Bio je bistar seoski djecak i to ga je dovelo u Zagreb u kucu Mecene, gdje mu rodak (kumordinator Žorž) službuje. Ivica tu upoznaje život kada dolazi Laura, Ivica se zaljubljuje i jednom ga Mecna zatekne u Laurinoj sobi. Zbog toga mora napustiti grad i Lauru.
U gradu se Mecena razboli i Laura mu mjest lijek daje otrov, a Žoržovom nepažnjom izbija požar, te je njen integritet sacuvan. Spase samo kovceg, koji, medu ostalim, sadrži i tajnu Laurine prošlosti. Laura odlazi na selo i diže kucu kraj Ivicine, u kojoj želi s njim živjeti. On se želi odškolovati do kraja, a zaljubljujew se u Anicu. Odlazi u grad, a od oca saznaje da ga Laura vara s Mihom. Oni raskidaju, a Laura i Miho nestaju iz sela i natanjuju se u dvorcu u koji Miha dovodi Ferkonju - covjeka iz Laurinog djetinjstva. Laura osniva hajducku skupinu, poziva Ivicu, kojine pristaje, ubija Ferkonju i bježi. Na svadbi otima Anicu i ubija ju u šumi. Na kraju je uhvacena, Ivica se opija, potpali registraturu i izgori.

Likovi:
Ivica
je u pocetku naivni mladic, koji s vremenom odrasta patnika. U djetinjstvu je bio sretan, a kasnije ga je život ucio na sve gore i gore stvar. Prisiljen je na skromnost, rad, siromaštvo i seoski mentalitet. Ipak on voli selo i svog oca i majku. Odlazak u grad ga mjenja. Prisilno odrasta u rezigniranog covjeka, rastegnutog na više strana koji ne pronalazi svoj unutrašnji mir.
Njegov lik kao i ostali prolazi kroz promjene. U pocetku je zbunjeni djecarac koji ne shvaca sve što se dogada oko njega. Nakon toga dolazi faza mladog šticenika, koji shvaca okolinu, ali eksplicitno mu je zabranjen svaki komentar, nakon toga je mladic uhvacen u koštac s dvije žene, da bi na kraju završio kao neretni alkoholicar, bez vidljivog cilja na obzoru.

Laura
je kljucni faktor Ivicina života, njegova prva ljubava i famme fatal. Njena privlacnost ga u isto vrijeme i privlaci i odbija isto tako kao što i on nju privlaci i odbija. Laura je lik pun suprotnosti i unutrašnjeg nesklada. Ona je jako emocionalno ili jako mrzi ili jako mrzi. Takvi sukobi su od nje ucinili nladhno neemocionalno bice, koje na kraju završi hajduceci uokolo. Medu ostalim ona je i glumica i to takva koja glumi iz osobne koristi. Njezin životni put pun je razocaranja i ona na kraju ostaje nezadovoljna - isto kao i Ivica.

Kumordinator Žorž
je lažni lik. Njegov prividni sjaj zasljepljuje seljake, dok je on u stvari samo Mecenin rob. On je olicenje nesklada izmedu želje i stvarnosti, i pokazuje covjekovu želju da se pretvara da je ono što nije. Njegova stvarna uloga je da se ulaguje Meceni.

Mecena
je lažni dobrocinitelj. Njegov dobar glas pociva na neobjašnjivoj cinjenici da ljudi imaju visoko mišljenje o njemu (bar oni koji ga ne poznaju). Ipak to nije baš toliko cudno ako se uzme u obzir da je i on jedan glumac. Ne toliko velik kao Laura, ali sasvim dostatan da zavara okolinu. U stvari je priglup i dvolican covjek, a to se vidi u svakodnevnim prilikama; npr Ucenje govora. Iza njegove površinske kreposti, skrivena je razbludnost i hedonizam.

Malo o djelu:
O ovom djelu naturalizam je izražen u svoj svojoj grubosti i jednostavnosti, a cijelo djelo je naizgled lažno i dvolicno. Likovi lažu, pretvaraju se, nade su lažne, fabula je izražena pomocu hrpe laži, te stoga mislim kako ovo djelo laži govori jednu veliku istinu; Laž je prisutna svuda. To po meni daje jaku uvjerljivost i snagu djelu.

Mjesto i vrijeme radnje:
Radnja se zbiva u Hrvatskoj u 19.st.
________________________________________________________
5 Lektire za školu: U registraturi Ante Kovacic: U registraturi Bilješka o piscu: Ante Kovacic je roden 1854.g. u Celinama kraj Sutle, nedaleko od Marije Gorice. Iako darovit...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi