+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

U OCEKIVANJU GODOTA

SAMUEL BECKETT:
U OCEKIVANJU GODOTAI.
Cekaju Godota pod stablom na cesti i razmišljaju o smrti, rješenju, razbojnicima koji su ih istukli do smrti, vješanju, Estragon traži mrkvu, razmišlja naglo dok je jede i onda dolazi Pozzo koji vodi Luckyja na konopu. S njim postupa kao sa životinjom. Kad se najede njegove su kosti koje u ovom casu prepušta Estragonu. Na vratu ima ranu od konopa. Vodi Luckyja na sajam gdje ce ga prodati. Pozzo im objašnjava pjesnicki kako izgleda sumrak, pa im je pokazivao kako Lucky pleše, misli. Tada se oproste, Pozzo i Lucky odlaze. Tada Pozzo zaostane, jer je zaboravio stolicu, Vladimir mu je donese, pa je Pozzo baci Luckyju. Nakon toga dolazi djecak da poruci da ce Godot sutra doci.

II.
Sutradan, isto vrijeme, isto mjesto. Estragon je isprebijan, a Vladimir je sretan, pjevuši. Estragon se i ne sjeca baš jucerašnjeg dana. Estragon je mrzovoljan zbog batina što je jutros dobio iz cista mira. Raspredaju o sinocnjim dogadajima, zamjecuju da je netko zamijenio cipele i one sada pristaju Estragonu, tj. nisu mu tijesne kao one što je sinoc ostavio na zidicu. Lišce se pojavilo na drvetu, a noc ranije je bilo ogoljeno. Estragon zaspe pa se trgne i pocne pricati što je sanjao. Vladimir ga podsjeti da ne voli kad mu prica svoje snove. Kad Vladimir nade šešir Luckyja oni se malo poigravaju “Pozza i Luckyja”. Tada Estragonu dosadi, prošeta se i ubrzo se vrati i kaže da netko dolazi. Nastane panika medu njima, a kad utvrde da nikoga nema nastave pricati medusobno. Tada dolaze Pozzo i Lucky, samo što je Pozzo oslijepio, a Lucky ima novi šešir i konop je kraci da bi Pozzo mogao lakše slijediti Luckyja. Pozzo se spleo o Luckyja i pao na pod. Traži pomoc. Estragon mu ne želi pomoci, a Vladimir želi da Pozzo ustane. Lucky je zaspao. I tako se neko vrijeme prepiru, da bi mu na kraju pomogli. Kad su se odmakli on je pao, pa su ga morali pridržavati. Estragon ode istuci Luckyja, jer se on tako, naime, budi pa se oni upute dalje. Estragon je zaspao dok je Vladimir pricao s Pozzom. Uskoro naide djecak. Vladimir mu kaže isto što i onome djecaku koji je jucer došao - kaže da ce Godot doci sutra. U to se i Estragon probudi i oni se probaju objesiti o drvo s pomoc Estragonovog pojasa za hlace. Ne uspijevaju jer je konop preslab, pa obecaju sebi da ce se sutra objesiti ako Godot ne dode.
5 Lektire za školu: U OCEKIVANJU GODOTA SAMUEL BECKETT: U OCEKIVANJU GODOTA I. Cekaju Godota pod stablom na cesti i razmišljaju o smrti, rješenju, razbojnicima koji su ih istukli d...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi