+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Tri sestre

Anton Pavlovic Cehov:

Tri sestre

Bilješka o piscu:

A. P. Cehov (1860-1904) ruski je pripovjedac i dramaticar,a po zanimanju lijecnik. Roden je u trgovackoj obitelji. Nakon gimnazije u rodnom gradu se upisuje na medicinu u Moskvi, te se kao student pocinje baviti pisanjem. Najbolja njegova djela su novele i pripovjesti. Bio je, simptomaticno za pisce tog doba, bolestan, siromašan. Suradivao je s velikom opernim redateljima, putovao je na Sahalin, izbjegavao je politiku, ali je istupio iz Akademije zbog nepriznavanja Maksima Gorkog.
Cehov je medu ostalim i tvorac antiteatralnog kazališta i psihološke drame, te je uvelike djelovao na kasnije generacije pisaca, kako u Rusiji tako i van Rusije.
Poznatija djela su mu: Tri sestre, Galeb, Ujak Vanja, Covjek u futroli…


Likovi:

Olga
je najstarija sestra, nije oženjena, nezadovoljna životom koji vodi a ne vidi izlaz. Potajno se nada koko bi u Moskvi mogla naci muža i onda bi, barem tako misli, bila sretnija.
“Ako bi se udala, cijeli dan bi sjedila u kuci, bilo bi to bolje. Voljela bih muža.”

Maša
je vjecno nezadovoljni melankolik, koji stalno teži nemogucem. Rano se udala, a da nije promislila, mrzi svoj život, i masli o svemu na loš nacin.

Irina
je najmlada od sestara, ceka princa na bjelom konju, i prtpostavlja da bi ga sigurno našla u moskvi. Traži životnu srecu, i smatra kako joj rad djelomicno zamjenjuje ljubav. Svoje nezadovoljstvo nece nikad riješiti jer su joj ciljevi nerealno visoki, a uza sve to tu je još i unutarnji sukob.
Natalija
je poprilicno težak lik, lik malogradanke koju nitko ne prihvaca, no ona je uz to i lik koji se najviše mjenja, te se kasnije ipak koliko - asimilira u društvo.

Andrej
je sin, velikih ambicija, s malim šansama za ostvarenje. Kako ima dominantnu ženu, on se povlaci, postaje papucar i pušta svoje ambicije da padnu u blato.

Forma i stil:
Ovo djelo je drama ods cetrri cina, mirna i glatk bez vecih preokreta.
Zasniva se uglavnom na samim likovima i njihovoj tragicnosti koja samo kazuje kako promjene nema unatoc vjecitom optimistu i njegovoj prici o svjetloj buducnosti.

Vrijeme i mjesto radnje:
Radnja se odvija u malom Ruskom gradicu u provinciji, negdje u 19. st.
5 Lektire za školu: Tri sestre Anton Pavlovic Cehov: Tri sestre Bilješka o piscu: A. P. Cehov (1860-1904) ruski je pripovjedac i dramaticar,a po zanimanju lijecnik. Roden ...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi