+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Tena

Josip Kozarac

Tena


O piscu:
Roden je u Vinkovcima. Stekao naobrazbu iz gospodarstva i šumarstva u Becu. Oduševljavali su ga Turgenjevi “Lovcevi zapisi”. Kao šumar službovao je u Vinkovcima i još nekim slavonskim selima. Umire u Koprivnici 1906. g. Napisao je Pripovijetke, Price djeda Nike, Tena, Tri ljubavi, Oprava, crticu Slavnoska šuma i romane Mrtvi kapitali i Medu svjetinom i tminom. Zapocinje kao pjesnik, najveci uspjeh postiže u prozi (u romanima i pripovijetkama). Njegovo stvaralaštvo je vezano uz rodnu Slavoniju. Pisac je slavnoske zemlje i šume, pjesnik rada i oštar kriticar malogradanskog mentalitetea. objavljivao je strucne clanke.

Sadržaj pripovijetke Tena:
Sa šesnaest godina bila je vrlo vitka i mršava, a mati joj je bila boležljiva i nadala se da ce svoju kci udati, pa onda može u miru umrijeti. Otac Tenini je bio veliki neradnik. Jedino što jeradio jest to što je bio svinjar dok se zadruga nije raspala. I, kad Tena navrši osamnaestu, mati nju, pošto Tena nije pokazivala interesa ni za koga, uda za Jozu Matijevica. Uskoro mati umre, a lijepa Tena koja se u meduvremenu proljepšala napusti Jozu radi vodnika Jaroslava. Uskoro jeo n morao otici uboj, pa se tužna, u nadi da ce ga zaobraviti, okrene Leonu, zastupniku jedne pariske tvrtke. Isprva ga je izbjegavala, ali je se kasnije zaljubila u sjaj i bogatstvo njegova doma. Svidje joj se i Đorde, Ciganin, pa kad se Leon morao vratiti u Podravinu uzme za ljubavnika njega pošto je nije imao tko uzdržavati, a Jozu da je brani. Njih dvojica su se medusobno podnosili, kao i Jozina žena Ivka. Maruška je bila bijesna jere je njezin Đorde odlazio Teni, pa joj pokloni haljinu koja je nosila žena koja je imala kozice. To je poružni, pa se Jozo okrene Ivki, a Đorde svojoj Maruški i sinu kojeg je Maruška rodila, a otac je bio netko drugi. Jaroslav se vrati iz rata (bez ruke) i kupi kucu i zemljište što je bio Tenini otac zapio i zadužio. Oženi se Tenom i podigne novu kucu. Tako pobije Teninu tezu da ona ne pripada samo jednom muškom, vec svima. Tena je do prije bolesti, nakon proljepšavanja bila uobražena i smatrala se lijepom (divila se sama sebi). Iako je bila dobro odgojena, njezin odgoj pomalo nestaje i pocinje razmišljati o uzimanju oženjenih muškaraca za ljubavnike da bi je uzdržavali, što kasnije (Jozo i dorde) i napravi.

JOSIP KOZARAC piše o:

A) gospodarskim odnosima u Slavoniji (ljudi ne znaju iskoristiti prirodu niti njezina bogatstva)
B) odnos prema strancima i stranom kapitalu
C) stranim vojskama

Ovdje Leon simbolizira ulazak bankarskog kapitala u Hrvatsku (Leon je bio podrijetlom Židov).
5 Lektire za školu: Tena Josip Kozarac Tena O piscu: Roden je u Vinkovcima. Stekao naobrazbu iz gospodarstva i šumarstva u Becu. Oduševljavali su ga Turgenjevi “Lovc...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi