+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Starac i more

Starac i more

Ime pisca: Ernest Hemingway
Ponešto o piscu: Ernest Miller Hemingway poznati je americki pisac, a zacijelo je jedna o najkontroverznijih licnosti americke suvremene književnosti. Roden je u Oak Parku 1899. godine ž. Sudjelovao je u prvom svjetskom ratu kao dobrovoljac u talijanskoj vojsci, a poslijednje godine života proveo je u Kubi. Njegova najpoznatija djela su romani: “Zbogom oružije”, “Za kim zovno zvoni”, “I sunce se ponovno rada”, “Imati i nemati”, “Smrt popodne”, “Preko rijeke pa u drvece”,”Snjegovi Kilimandžara”. Za roman “Starac i more” dobio je 1954.g. Nobelovu nagradu za književnost . Ernest Hemingway oduzeo je sebi život 2. svibnja. 1961.g.
Mjesto radnje: Meksicki zaljev i otok Kuba
Vrijeme radnje: Druga polovina XX. stoljeca
Tema: Borba starca Santiaga sa sabljarkom i morskim psima
Glavna misao: “Covijek može biti uništen, ali ne i poražen”
Likovi: Santiago, djecak Manolin
Sadržaj price:

Starac Santiago bio je siromašan ribar. Živio je u predgradu Havane , na otocnoj državi Kubi. Nije imao nikoga, a za njega se donekle brinu djecak Manolinm koji mu je pomagao nositi mreže i donosio mu hranu. Starac je volio s djecakom pricati o bejzbolu , a posebno o velikom Joeu DiMaggiu. Nažalost starca je napustila ribicka sreca. U osamdeset i cetiri dana nije ništa ulovio. Osamdeset i petog dana odlucio je u svom camcicu odveslati daleko na pucinu, što dalje od kopna. sunce još nije ni izašlo a starac je vec bacio cetiri mamca. Buduci da nikoga nije bilo u blizini mogao je pricati sam sa sobom, a da ga nitko ne proglasi ludim. naglas se divio ljepotama mora i ribamakoje u njemu žive. A onda je iznenada osjetio trzaj. Neka je riba zagrizla jedan od mamaca. Buduci da je imao iskustva, naslutio je da je mamac zagrizla sabljarka, ali nije znao kolika. Cvrsto je uhvatio udicu. Pogledao je prema kopnu, ali se ono nije vidjelo. Starac je zapoceo svoju borbu sa sabljarkom. Poželio je da je i djecak s njim. Na moru je vec bio jedan dan, a sa sobom je ponio samo bocu vode. Lijeva mu se ruka ukocila, a na desnoj je imao posjekotinu od konopca. Želio je da riba iskoci iz vode, pa da zna s kim ima posla. Riba kao da je znala što starac želi. U jednom trenutku iskocila je iz vode u svoj svojoj snazi i ljepoti. Bila je duža od starcevog camca i teža od pola tone, tako je starac mislio. Ali, nije se uplašio. Grc na lijevoj ruci mu je ubrzo prošao, a uhvatio je i delfina, pa je imao hrane. Jedino cega se bojao je bio dolazak morskih pasa.
Kako je bio iskusan, starac je znao da ce riba poceti kružiti oko camca u sve manjim krugovima. Tako je i bilo. Starac je bio na izmaku snaga, a riba sve bliže camcu, sve dok sabljom gotovo nije dodirivala camac. tada je starac znao da je došlo vrijeme da ubije ribu. Uzeo je harpun i zabio ga ribi u srce. Dovukao ju je do camca i zavezao ju za nj. Tada je došlo ono najgore. Primamljeni mirisom krvi morski psi su navalili na sabljarku. U borbi s njima starac je izgubio svoj harpun i nož. Ipak, ribu nije obranio. Pala je noc i starac je ugledao svjetla iz Havane.
Kad je uplovio u luku vidio je da je ostao samo kostur ribe. Citava je ostala samo glava i ledna peraja. Starac je otišao kuci i zaspao. kada je Manolin ujutro došao do starca i vidio njegove izranjavane ruke, rasplakao se. Otišao je po kavu i donio ju starci koji je bio utucen. Poslije je starac opet zaspao . Ohrabren djecakom, sanjao je predivne snove.
5 Lektire za školu: Starac i more Starac i more Ime pisca: Ernest Hemingway Ponešto o piscu: Ernest Miller Hemingway poznati je americki pisac, a zacijelo je jedna o najkontr...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi