+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Starac i more

Ernest Hemingway

Starac i more


Bilješka o piscu


Ernest Hamingway roden je 1899. godine u Oak Parku, nedaleko od Chicaga, u saveznoj državi Illinois. Umjesto na sveucilište, on se pokušava unovaciti u americku vojsku, no to mu ne uspijeva zbog slabog vida. Hemingway ipak odlazi kao novinarski dopisnik na bojište u Italiju, gdje sa nepunih 19 godina biva ranjen. Nakon oporavka u Milanu, nagraden je talijanskim odlikovanjem za hrabrost. Po završetku prvog svj. rata Hemingway se vraca u Ameriku, ali nedugo zatim odlazi u Francusku. Tamo je 1925. god. Izdao svoje prvo književno djelo – zbirka pripovjedaka pod nazivom “U naše doba. ”Iduce godine Hemingway objavljuje i svoj prvi roman “I sunce se ponovo rada”, koje mu donosi prilican uspjeh i slavu. Poznatjia djela su:”Muškaraci bez žena”, “Zbogom oružje”, “Imati i nemati”, “Kome zvono zvoni”, “Preko rijeke pa u drvece”, “Starac i more”. 2. svibnja 1961. godine u svom domu izvršava samoubojstvo.

Fabula
Uvod
Upoznajemo se sa starcem i djecakom. Knjiga nam je ukratko ispricala kako je starac vec osamdeset i cetiri dana na moru i uvijek se vracao bez ulova. Starac je djecaka ucio pecati, zajedno su se družili i skoro da su zajedno i živjeli. Starac se sprema na isplovljavanje daleko na pucinu nadajuci se da ce nešto uloviti.

Zaplet
Starac isplovljava, a djecak ga pozdravlja i želi mu srecu. On nije bio jedini koji je išao u lov vec je tu bilo i drugih brodica i camaca, no on je odlucio da ide dalje od svih drugih s nadom da ce nešto uloviti. Kad je došao na dovoljnu udaljenost od kopna bacio je udice na kojima su bili zavezani prutici po kojima bi starac znao dali je riba zagrizla.
Vrhunac
Jedna velika riba je zagrizla i starac je to osjetio na konopcu. Zakljucio je da je riba velika i da ce se s njom dugo boriti. Riba je vukla brod više dana i starac ju je napokon izvadio. Bio je presretan i krenuo je prema kopnu.

Rasplet
Na povratku morski psi su starcu pojeli cijelu ribu koja je bila zavezana na boku broda. Starac je tužan došao kuci idjecak ga je docekao i pomogao mu da se odmori. Starac je djecaku ispricao pricu.

Mjesto radnje

Starac je vec 40 dana ribario u Golfskoj struji bez ikakvog uspjeha. Djecak je na terasi starca ponudio cašom piva. Starac je živio u staroj kolibi. Imala je jednu sobu izgradenu od žilave kore pupoljka kraljevske palme zvane guano, a u njoj kreveti, stol, jedna stolica te ognjište za kuhanje na ugljen. Satarc je ujutro isplovio iz zaljeva i krenuo prema pucini. Kad se vratio usnuo je u svojoj kolibi.

Vrijeme radnje

Starac je vec osamdeset i cetiri dana izlazio na pucinu bez ikakva uspjeha. Starac i djecak su vec dugo zajedno ribarili. Bio je vec dosta star. Starac se jako dugo mucio s ribom. Nakon dugog mucenja na moru napokon se vratio doma, ali opet bez ulova.

Likovi

Starac
Starac bijaše mršav i suh covjek, s dubokim naborima na stražnjem dijelu vrata. Na obrazima je imao smede mrlje dobrocudnog kožnog tumora što ga uzrokuje odsjaj sunca u tropskom moru. Mrlje su mu pokrivale velik dio lica, a na rukama je imao duboko urezane ožiljke od izvlacenja konopcas teškim ribama. Alinijedan ožiljak nije bio svjež. Svi su bili stari što dokazuje da vec dugonije ulovio niti jedne ribe. Na njemu je sve bilo staro osim njegovih ociju koje su bile boje mora vesele i neporažene.

Djecak
Dugo je ribario sa starcem I starac ga je naucio ribariti. Pošto starac nije vec dugo imao nikakvog ulova roditelji su djecaka prebacili na drugi brod koji je bio puno uspješniji. Djecak je ipak najviše volio starca I htjeo s njim ici na pucinu. Pomagao mu je kad god je mogao.

Stil
Ova knjiga je roman. Pisac je knjigu napisao krajnjom jednostavnosti i bez suvišnih rijeci.


Tema
Tema ove knjige je životna borba i to je pokazano kroz starcev primjer.Osnovna misao pisca o djelu
Ovo je roman. Govori o starcu ribaru i djecaku kojeg je on poznavao. Djecak mu je punio pomagao što se tice održavanja camca i samog ribolova. Starac vec osamdeset i cetiri dana nije imao srece i vracao se bez ulova. Tada je djecak morao prijeci na drugi brod i nije više mogao starcu pomagati. Starac jednog dana sam odlazi na pucinu u nadi da ce nešto uloviti. Na kraju je i ulovio doista veliku ribu nakon mukotrpne višednevne borbe s njom, ali na povratku su mu morski psi pojeli cijelu ribu. Starac se tužan vraca na kopno. Cijela poanta knjige je ustvari da se u životu dugo borimo da bi stekli nešto, a to s druge strane vrlo lako možemo izgubiti.
5 Lektire za školu: Starac i more Ernest Hemingway Starac i more Bilješka o piscu Ernest Hamingway roden je 1899. godine u Oak Parku, nedaleko od Chicaga, u saveznoj državi ...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi