+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

SMRT U CIZMAMA

IVAN GORAN KOVACIĆ:
SMRT U CIZMAMABilješke o piscu:
Ivan Goran Kovacic (Lukovdol kraj Vrbovskog, 21. 03. 1913. - okolica Vrbnice, kotar Foca, srpanj 1943.), književnik. Studirao je slavistiku u Zagrebu. 1935. godine uzima nadimak Goran. Bio je urednik kulturne rubrike “Hrvatskog dnevnika”, “Novosti”, radio u “HIBZ”-u. Potkraj 1942. godine otišao je s Vladimirom Nazorom u partizane. Prošao je s partizanskim brigadama dio Korduna i Banije, velik dio Bosne, Hercegovine i Crne Gore. Ubili su ga cetnici. Pisao je pjesme, novele, eseje, kritike i clanke. Za života je izdao zbirku pjesama „Lirika“ i knjigu novela „Dani gnjeva“, u kojoj je prikazao male i nesretne ljude pritisnute siromaštvom, djecu svoga rodnog Gorskog Kotara. Poceo je pisati i dva romana („Brod na potoku“, „Božji bubanj“), ali ih nije uspio završiti. Potkraj 1942. priredio je pjesme „Ognji i rože“ i knjigu kritika „Eseji i ocjene“, u kojima je otkrio nekoliko mladih talenata. Svojom izvornom i snažnom zbirkom „Ognji i roži“ uveo je u našu književnost kajkavsko narjecje Gorskog Kotara, koje postoji kao mala jezicna oaza. Osobitu brigu posvecivao je kulturi jezika, njegovanju stila i rjecnika. Prevodio je s francuskog, engleskog, ruskog i slovenskog jezika, ponajviše pjesme. Pisao je i pjesme za djecu. Izvanredna poema „Jama“ (u deset pjevanja, 1943.) jedno je od najpotresnijih ostvarenja iz II. svjetskog rata; djelo o stravicnim fašistickim pokoljima, od kojih je i sam stradao. Smrt je snažan motiv i znacajna pokretna snaga Goranove proze, a i citavog književnog djela. Sabrana djela izašla su mu u sedam knjiga.

Tema:
Potlaceni položaj seljaka

Osnovna misao:
Izdajstvo i tlacenje uvijek se na kraju mora platiti

Problematika koja se obraduje u djelu:
Odnos veleposjednika i seljaka, iskorištavanje i varanje seljaka,
izdaja u vlastitim redovima, pobuna seljaka protiv nepravde.

Kompozicija fabule:
Uvod: Upoznajemo likove.
Zaplet: Dolazak gospodina Klara i pocetak tlacenja seljaka.
Vrhunac: Ivan Tuca mora ubiti svoju kuju Buru koju je ranio Miha.
Rasplet: Ivan Tuca ubija Mihu Rabara.
Završetak: Tlacenje seljaka prestaje.


Kratki sadržaj:
U mirnom selu saznalo se da je veleidustrijalac Klar kupio dvorac. Nacelnik je uvjeravao seljake da ce svi imati zarade od njegovog dolaska. Odmah po dolasku Klar je pokazao svoju crnu stranu. Trebalo mu je malo
vremena da ga svi zamrze. Kupio je veliki posjed oko dvorca i donesao stotine zeceve i srna i organizirao lovište. Lovopazitelj Miho je ubijao pse i macke koje bi se našle na polju. Kako je vrijeme prolazilo, Miho je poceo ubijati i ljude i sve više pakostio seljacima. U zimu odluciše seljaci da mu sude. Po njega su krenuli Ivan i Toma i ubili ga. Ostavili su ga tamo da ga vuci pojedu, da snijeg pokrije tragove. Cizme su mu izuli da se sjaje na cistini.

Prepricana epizoda:
Miha se bezglasno srušio kad je iz šume planula puška. Pao je mrtav. Tuca i Levar odvukli su ga na cistinu. Iz šikare su se culi vukovi. Izuli su mu cizme i usadili ih u snijeg. Ove cizme nece više nikoga gaziti. Veselo su zaplesale pahuljice i zavijali vjetar i vukovi. Tuca i Levar mirno su otišli kuci. Došao je kraj ugnjetavacu i tlacitelju.

Analiza likova
Miha Rabar služi Klaru kao lovopazitelj. "Vjeran kao pseto, žustar kao macka, mudar kao lija". Miha se šepuri medu seljacima "u zelenom odijelu, s izvezenim hrastovim lišcem na ovratniku i koštanim pucetima". Jednom je i on bio kao i svi drugi seljani, a sada se okrenuo protiv njih, ubija im pse i macke i služi gospodaru veleposjedniku. "Seljak si kao i mi, gladovao si i oskudijevao s nama, išao si u šumsku štetu, kada te prazan želudac natjerao." Seljaci su ga zamrzili i prozvali "nosorezac, kuckoder, njuškorezac, mackoder". Ubio je Tucinu Buru, strpao Tucu u zatvor, nastrijelio Tomu Levara, skrivio Lencevu smrt, poubijao pse i macke za sramnu nagradu i seljaci su odlucili suditi mu za sva nedjela. Ubio ga je Ivan Tuca.

Ivan Tuca je trajno neveseo i natmuren zbog zlostavljanja seljana
od strane gospode i njihovog sluge Mihe. Jako je volio svoju kuju Buru,
koju mu je Miha divljacki ranio. Odlucio je osvetiti svu nepravdu i zlo
koje je Miha nanio seljanima.
5 Lektire za školu: SMRT U CIZMAMA IVAN GORAN KOVACIĆ: SMRT U CIZMAMA Bilješke o piscu: Ivan Goran Kovacic (Lukovdol kraj Vrbovskog, 21. 03. 1913. - okolica Vrbnice, kotar Foc...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi