+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

SMRT SMAIL-AGE ČENGIJIĆA

Ivan Mažuranic

Smrt Smail-age CengijicaBilješka o piscu : Ivan Mažuranic se rodio 1814 god. u Novom Vinodolskom. Bio je istaknuti hrvatski politicar, a 1873.g izabran je za hrvatskog bana. Bio je prvi hrvatski ban pucanin i upravljao je hrvatskom 7 godina. Umro je 1890.g. Ivan Mažuranic je napisao spjev "Nenadovic Rado", ljubavnu pjesmu "Javor i tamnjanika" i programsku pjesmu "Vjekovi Ilirije". Takoder je dopunio "Osmana" Ivana Gundulica XIV. i XV pjevanjem. Najznacajnije Mažuranicevo djelo je "Smrt Smail-age Cengica". Ono predstavlja najviši domet Mažuranicevog pjesnickog stvaranja i ujedno jedno od najboljih djela naše književnosti.

Vrsta pjesme: Umjetnicki ep

Vrsta stiha: Slobodni

Mjesto radnje: Hercegovina

Vrijeme radnje: XVI. stoljece

Tema: Krvnicki život Smail-age Cengica

Lica: Smail-aga Cengic, Novica, Durak, Hasan, Mujo, Mer, Jašar, Bank, Saruk

Ritam : umjereno polagani

Sadržaj pjesme :
AGOVANJE
Silni turski ratnik, Smail-aga Cengic. imao je puno robova, Crnogoraca. Buduci dfa je bio krvolocan ubijanje nevinih i bespomocnih bilo mu je zabavno. Tako je jednog dana odlucio da ubije skupinu mladica. Starac Durak molio ga je da ih poštedi, što je aga odbio. Nakon što je ubio mladice starcu je odredio smrt vješanjem. To bi ucinjeno naocigled Durakova sina Novice, aginog vojnika. Gledajuci tjela ubijenih Smail-aga se divio svojoj moci, ali istodobno ga je mucilo to što su mladici pred njim poginuli bez straha.

Stil: epiteti (lijepo,hladnoj,gladna,planinskog)
personifikacija (zadrhtaše ta vješala tanka)
kontrast ( zadrhtaše ta vješala tanka,
al nepisnu Crnogorcad mlada)
arhaizmi (dželate, arslan)
onomatopeja ( Krcnu kolac njekoliko puta
Zviznu pala njekoliko puta )

NOĆNIK
Vidjevši kakva mu je sudbina zadesila oca i vidjevši pravu aginu narav, Novica se odlucio pridružiti svojim dotadašnjim neprijateljima u borbi protiv Smail-age voden željom da osveti oca

Stil: epiteti (ljuci, gorski, sviloruna, malenoga)
kontrast ( Sunce zade, a mjesec izade )


CETA


U Cetinju se skupila mala ceta onih kojima je bilo dosta aginih zlodjela. Odlucili su da se sukobe s agom . Na putu ih je stari svecenik blagoslovio i upozorio da je njihov pohod velika i sveta stvar jer brane svoju rodnu grudi i svoj narod.

Stil: epiteti (mala, nocna, tamna, brze )
kontrast (Malena je, ali hrabra )
usporedba (Vec ko' tajni glas duhova )
metafora ( Studen kamen prima život )
onomatopeja ( Ni tko šapce, ni tko zbori,
Ni tko pjeva, niti se smije )
HARAC


U meduvremenu zli aga odlucio je kupiti od naroda harac tj. porez. Sa svojim podanicima utaborio se na Gackom polju. One ljude koji nisu mogli platiti porez odvodio bi ih kao zarobljenike. Jednog dana, aga je došao u neugodnu situaciju. Naime, za vrijeme jedne igre, svom je vojniku slucajno izbio oko, što je izazvalo podsmjehivanja medu narodom. Buduci da je zbog toga aga bio ljut odlucio se opustiti uz veceru. Iznenada hrabra ceta je napala Turke. Zateceni turci nisu pružili jak otpor. Hajduk je Mirko puškom ubio zlog Smail-agu Cengica. tako je Novica docekao osvetu, ali i sam je poginuo od ruke turcina Hasana.

Stil: epiteti (lijepo, ljuta, debela, žuti, nevesela)
gradacija ( Hljeba, hljeba, gospodaru !
Ne vidjesmo davno hljeba !)
usporedba ( Riknu aga ko' bik ljuti )
metafora ( Ljuta glada i nevolje ljute )
KOB


Zli Smail-aga Cengic docekao je svoju sudbinu. Godinama je nanosio zlo drugima, a sada je zlo došlo njemu. Svu njegovu sjajnu opremu uzeo je plahi Turcin koji je nije vrijedan i oprema više ne blista na njemu kao što je blistala na velikom ratniku, ali zlom covjeku, Smail-agi Cengicu.

Stil: epiteti (zlatno, žalosno, tužno)
personifikacija ( Cija 'e ovo ponosita calna ? )
arhaizmi ( izba, gataj )
ponavljanje ( Cije 'e ovo ... )
5 Lektire za školu: SMRT SMAIL-AGE ČENGIJIĆA Ivan Mažuranic Smrt Smail-age Cengijica Bilješka o piscu : Ivan Mažuranic se rodio 1814 god. u Novom Vinodolskom. Bio je istaknuti hrvatski ...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi