+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

SMRT SMAIL-AGE ČENGIJIĆA

IVAN MAŽURANIĆ

SMRT
SMAIL - AGE CENGIĆA

Florian Mika, 3. a
1 TEZA

BILJEŠKA O PISCU:

MAŽURANIC, Ivan (Novi Vinodolski, 18. 7. 1814. - Zagreb, 4. 8. 1890.), pjesnik i politicar. Pravo završio u Zagrebu. Nastavnik na gimnaziji u Zagrebu, advokat u Karlovcu. U revoluciji 1848/49 narodni zastupnik i prevoda Hrvatskog sabora; glavni radaktor saborskih zavoda i zakljucka. 1850. imenovan vrhovnim državnim odvjetnikom. 1873. - 1880. bio je hrvatski ban. Poslije toga napustio je politiku i živio povuceno, baveci se matematikom i astronomijom.

Mažuranic je poceo pisati pjesme vec kao gimnazijalac u Rijeci. Od 1841. do 1845. bio je suradnik Gajeve Danice. 1844. godine objavio je svoje najvece i najznacajnije djelo, ep Snrt Smail - age Ćengica. Tim djelom, u kojem su sretno prevladali klasicni i dubrovacki utjecaji kao i utjecaji narodne poezije, Mažuranic je stvorio klascan junacki ep, koji se kompozicijski i misaono uzdiže nad citavu ilirsku poeziju.

1849. godina bila je prijelomnom godinom Mažuraniceva života. Tada je austrijska kontrarevolucija uz pomoc Rusije ugušila oslobodilacke pokrete u monarhiji, Mažuranic je kao cinovnik becke vlade zauzimao najviše položaje u državnom aparatu i do kraja vodio popustljivu politiku zastupajuci ideju o sporazumu Hrvata i dvora. Kao ban nastoji voditi politiku ekvilibrija izmedu madžarskog i dvorskog utjecaja na Hrvatsku, ali više kao pasivni promatrac nego aktivni politicki voda, usmjerujuci sva svoja nastojanja na kulturno unapredenje zemlje. Pjesnicki rad Mažuranica nije bio zahvacen protuslovljima njegova držanja u politici: svjestan da je njegova politicko - cinovnicka praksa nespojiva s pozivom pjesnika, Mažuranic je definitivno prestao pisati.


2. TEZA

LIK SMAIL - AGE:

Centralni lik oko kojega se odvija sva radnja je Turski plemic Smail - aga Ćengic, koji je prikazan kao krvnik i mucitelj. Izvana gledajuci doima se kao junak, medutim analizirajuci njegove postupke dolazi se do spoznaje kako je on ustvari kukavica koja uziva muceci nevine i nedužne ljude, nasladujuci se u njihovim patnjama.


3. TEZA

SADRZAJ:

U Štocu u Hercegovini u svojoj kuli Smail - aga doziva svoje sluge da izvedu zarobljene brdane. Smail - aga side na polje pred kulu i pocne zarobljenu raju darivati darovima. Raja gine u mukama ali bez jauka. U silnom sukobu nasilja, bez obzira što gubi, raja pobjeduje nijemim, hrabrim i dostojanstvenim držanjem pred smrcu. Smail - aga je bijesan, prolio je toliku krv, a svoju silu nije iskazao. Zato poziva starca Duraka, kojeg je zatocio, jer mu je ovaj svojedobno savjetovano, da ne muci raju koja bi se mogla osvjetiti. Smail - aga kaznjava starca vjesanjem, koji sa sinom Novicom uzalud moli milost.

Durakov sin Novica potajno krece nocu Crnogorcima da iznenadi Smail - agu. Do toga casa i on je bio krvnik sa Turcima. Crnogorci bi ga smjesta ubili, da nije dao znak da dolazi kao prijatelj. Novica ce izdati agu, da bi mu se na taj nacin osvetio za vješanje njegova oca, on ce ujedno izdati i svoj narod i svoju vjeru.
Novica sretno stiže u Cetinje gdje izvaji straži, da se želi boriti na strani Crnogoraca. Sluga ga propušta u grad.

Sapat saziva junake, ceta se sabrala i stigla na obale Morace, hladne vode. Svecenik spominje skoru borbu, a možda i smrt mnogima od njih. Uto stiže Novica i obecava, da ce ih povesti u Smail - agin logor, a da postane dostojnim vodicem Novica se mora pokrstiti. Sunce zade za planinu i ceta krene na put. U cetu stupaju i osvetnici kojim snagu daje vjera u osvetu, boga, slobodu. Strašnom Smail - agi suprostavlja se glas starca svecenika. Obojici glas podrhtava. Rijeci su povišene. To su dvije suprotnosti, iz prvog izbija prijetnja, a iz drugog mirnoca i odlucnost. Sad je vec jasno da se ovdje ne radi samo o sukobu dviju vjera, vec i o sukobu dobra i zla.

Smail - aga kupi harac po Gackom. Harlije se razidoše, a on krati vrijeme junackim igrama. Ima ostro oko, hrabro srce i junacku sigurnu ruku. Haracije se vracaju bez haraca i vode raju. Aga je bijesan, sto nema haraca. U meduvremenu na polju je oluja. Ceta se priblizava logoru, razvi se borba na život i smrt. Aga pogine, ubio ga je Novica, kojeg zadesi ista sudbina, ali unatoc tome ceta je pobijedila.


4. TEZA

ANALIZA DJELA:

Iz stihova izvire skromnost i jednostavnost naših ljudi, koji vodeni ljubavlju i odlucnošcu žrtvuju svoje živote u spas svoje domovine. U pjesmi je naglasen i religiozni moment, koji je bio znacajan moment u borbi naroda protiv Turaka. Važno je bilo koje je vjere bio covjek, jer tko je odbacio svoju vjeru, priznavao je Tursku vlast.
5 Lektire za školu: SMRT SMAIL-AGE ČENGIJIĆA IVAN MAŽURANIĆ SMRT SMAIL - AGE CENGIĆA Florian Mika, 3. a 1 TEZA BILJEŠKA O PISCU: MAŽURANIC, Ivan (Novi Vinodolski, 18. 7. 1814. - Zagre...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi