+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Sjecaš li se Doli Bel

O piscu:
Mladic odrasta u Sarajevu tokom 1960-ih, u sjenci svog dobrog, ali bolešljivog oca, gdje biva privucen svijetom malih kriminalaca. Oni ga angažuju da sakrije mladu prostitutku i on se zaljubljuje u nju.

Scenario za jedan od najznacajnijih filmova BiH. kinematografije napisao je Abdulah Sidran, a veoma uspjelu režiju mladi praški diplomac Emir Kusturica. Rijec je o suptilnoj prici iz sarajevske caršije, o prvoj tajnoj ljubavi i erotskim mastanjima u tavanskoj tami. "Dolly Bell" je kao niti jedan film do tada kod nas oznacio pocetak nove bosanske škole filma, koja je predstavljala fantasticnu simbiozu italijanskog subrealizma Federica Fellinija i visokoprofesionalnih iskustava praške akademije za film i televiziju, a koja je završila filmovima "Kuduz" i "Praznik u Sarajevu" krajem 80ih i pocetkom 90ih. Glasovita ja uzrecica iz filma "Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem".
5 Lektire za školu: Sjecaš li se Doli Bel O piscu: Mladic odrasta u Sarajevu tokom 1960-ih, u sjenci svog dobrog, ali bolešljivog oca, gdje biva privucen svijetom malih kriminalaca. ...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi