+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

SADAKO HOĆE ŽIVJETI

Karl Bruckner

SADAKO hoce živjetiDOJAM O PROCITANOME DJELU:
Djelo govori o strašnim posljedicama bacanja atomske bombe na japanski grad Hirošimu. Ispunilo me tugom, ali i pobudilo osjecaj odgovornosti prema ljudskom rodu. Djelo je u meni probudilo svijest da se uvijek moram boriti protiv rata, narocito upotrebe atomske bombe, koja je najstrašnije oružje što ga je covjek ikada izumio.

KOMPOZICIJA:
Uvod: Saznajemo za rat izmedu Japana i SAD-a
Zaplet: SAD se spremaju baciti atomsku bombu na Hirošimu
Vrhunac: Atomska bomba je bacena
Rasplet: Kraj rata i primirje izmedu Japana i SAD-a
Završetak: Sadako umire od gama zracenja

SAŽETO PREPRICAVANJE:
Godine 1945. još traje rat izmedu Japana i SAD-a. Amerikanci snimaju Hirošimu. Stanovnici Hirošime se zbog toga ne zabrinjavaju, jer ni ne slute što im se sprema.
Šigeo i njegova sestra Sadako traže nacin da prežive i ubiju vrijeme. Dogadaju im se razne zgode i nezgode, dok im se dana 6. kolovoza 1945. nije život preokrenuo. Toga dana je na Hirošimu bacena atomska bomba. Od tada oni i njihovi roditelji žive u teškim uvjetima. Polako se život normalizira, sve do 1955. godine, kad ce osjetiti svu podmuklost djelovanja atomske bombe. Te godine je Sadako, nakon jedne štafetne biciklisticke utrke, oboljela od gama zracenja. Ne znajuci da je smrtno bolesna, želi napraviti tisucu ždralova od papira vjerujuci da ce tako ozdraviti.
Kad je napravila devetsto devedesetog ždrala, život joj se ugasio. Njoj u spomen japanski ucenici podigli su spomenik.

PREPRICANA EPIZODA:
Od str. 162. do str. 165.
Kad je Sadako primila zastavicu u štafeti, bila je na 29. mjestu.
Krenula je svom snagom. Pretjecala je djevojke i momke. Blizu cilja približila se mladicu s brojem 17. Upotrebila je svu svoju snagu da ga prestigne.
U tome je uspjela i to je bila njezina pobjeda, to i saznanje na cilju da je sa 29. mjesta skocila na 19. mjesto.

OPIS GLAVNOG LIKA:
Sadako Sasaki je bucmasta cetverogodišnja djevojcica. Bila je vesela "Klicala je od veselja uživajuci u ovoj novoj igri" i rat je nije mnogo zabrinjavao. Jedva je preživjela eksploziju atomske bombe "…zracni pritisak ponio ju je poput klupka papira…Haljinica joj se pretvorila u krpe. Tijelo joj je bilo krvavo, izgrebeno. Jecala je. Ali živjela!" Bila je tvrdoglava, uporna "To bi dijete svojom upornošcu moglo zaista i najstrpljivijeg covjeka baciti u ocaj. Ali smiješan nacin na koji je Sadako, praveci se uvrijedenom, napucila donju usnicu, zvucio je pomirljivo" i lako bi se uvrijedila. Nekad je znala biti nestrpljiva "…psovala je na tromu prethodnicu…". Želja da ozdravi i da napravi tisucu ždralova bila je jaka, ali ipak ne dovoljno "Djevojka Sadako Sasaki htjela je dovršiti devet stotina devedesetoga ždrala iz papira. Smrt je dopustila djevojci da ostvari tu skromnu želju." Na kraju su je ubile gama zrake.

OPIS SPOREDNOG LIKA:
Wiliam Sharp je "…mladic kovrcaste kose, promatrac, vodio je brigu o aparatima za snimanje, ugradenim u dno zrakoplova, i to sigurnošcu iskušana sturcnjaka. Unatoc svojoj mladosti on je još prije rata bio poznat kao specijalist za izradu optickih stakala." Imao je mnogo novaca koje je brzo potrošio "U tvornici u Pittsburgu, gdje je bio zaposlen, zaradivao je mnogo dolara, ali novac mu se medu rukama uvijek rasplinjao. Volio je oklade, a strastveno je rado igrao poker i mrzio svako nasilje."

MJESTO RADNJE: Hirošima - obala rijeke Ote, gradilište Micubiši, vojarna,
trgovacka cetvrt, kuca Sasakija, kuca gospode
Kumakihi, stari dvorac, željeznicki kolodvori
Koi i Hirošima, park Hijiyama, ured za živežne
namirnice, vijecnica, lucka cetvrt, dašcara
obitelji Sasaki, crna burza, Šibutina radnja,
bolnica
zracna baza na otoku Tinian


VRIJEME RADNJE: 1945-1947. i 1955. godina


TEMA: Razaranje Hirošime atomskom bombom i tragicne posljedice po njezine
stanovnike.

OSNOVNA MISAO: Nikad više ne smije se dogoditi Hirošima.

PROBLEMATIKA: Rat i stradanje pojedinca u ratu.
5 Lektire za školu: SADAKO HOĆE ŽIVJETI Karl Bruckner SADAKO hoce živjeti DOJAM O PROCITANOME DJELU: Djelo govori o strašnim posljedicama bacanja atomske bombe na japanski grad Hi...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi