+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

ROBINSON CRUSOE

Daniel Dafoe

Robinson CrusoeROBINSON CRUSOE:
Defoeov Rrbinson nije junak nadljudske snage kome sve uspijeva brzo i lako.Onje obican covjek.Vrlo teško podnosi samocu.Strah mu je stalni pratilac.Uprkos povoljnoj klimi otoka,nismo sigurni da bi ostao na životuda nije donio s nasukanog broda puške I barut,šaku žita i druge stvari.Povjest njegova uspjeha je duga prica o mnogobrojnim napornim i tegobnim neuspjelim pokušajima.Robinson puno razmišlja,mjenja odluke,mjesecima radi naporno na necemu što ce se katkad na kraju izjaloviti.Tako je neprestano pokušavao,služeci se samo sjekirom,izraditi veliki camac kojim bi mogao otploviti s otoka.Uložio je u taj posao mjesece I mjesece mukotrpnograda.Nije uspio,ali je pokazaoneslomljivu ustrajnost,prkos,odlucnost da pobjegne s otoka,kao I nemir i strast za plovidbom.Živeci više od 27 godina na pustom otoku,pokazao se kao uspješan ratar,vješt stocar,od nužde majstor svih zanata,ali sve te duge godine mirovanjana jednome mjestu samo su još ojacalenjegovu vjecnu želju za putovanjima I izazovima.Takav Robinsonje obican covjekkoji u vrlo teškim uvjetima života dokazuje svoju ljudsku velicinu.

PETKO:
Bio je lijep momak,dobro graden,ravnih I cvrstih ruku I nogu,ne prekrupan,visok,skladan,star oko 26 godina.Crte lica mu ne odavaju ni okrutnost ni divljinu,nego jedino neku istinsku muževnost.Kosa mu je bila duga I crna,i nije bila kovrcasta poput vune.Celo I visiko I široko.Iz ociju mu sjeva neka velika živahnost I bistrina.Boja kože ne crna,nego smedožuta,ali ne onakve ružne,suviše žute,odvratnekakva je u Brazilaca ili Virgijanaca I drugih americkih domorodaca,nego više svijetla mrkomaslinasta,na neki nacin privlacna,samo je to teško opisati.Lice okruglo I puno,nos malen,ne spljoštenkao u crnaca.Usta lijepo oblikovana.usne tanke,a zubi krasni,pravilni I bijeli poputpoput bjelkosti.Robinson ga je nazvao Petko,prema imenu dana kada ga je spasio,za uspomenu na taj dan.

VRIJEME RADNJE:1659-1686

MJESTO RADNJE:Pusti otok u Tihom oceanu
TEMA:
Borba usamljenog covjeka protiv prirode I simbolicna drama osvajanja prvih rudimenata civilizacije.


O PISCU:
Defoe Daniel engl.pisac;r.1660. u Londonu,u.26.iv.1731. u Moroofieldsu.Isprva trgovac,pada pod stecaj,zatim novinar,publicist,tajni agent,romansijer.D. je objavio velik broj pamfleta,eseja,projekta o najrazlicitijim temama pocevši od reforme odgoja I škola od medunarodne politike I skloništa za idiote. Robinson Crusoe ubraja se medu klasicna djela svjetske literature..D. se inspirao putopsom Woodesa Rogersa Krstarenje oko svijeta(1712),gdje je opisana pustolovina škot.mornara Aleksandra Selkira koji je godinama živio usamljen na pustom otoku Juan-Fernandez.

ROBINSON je jednoga jutra opazio na obali pet kanua.Iz njih su izlazili divljaci.Robinson ih je primjetio otprilike trideset,i vidjeo kako plešu oko vatre.Primjetio je dvojicu kako izlaze iz kanua, jedan se odmah onesvjestio,a drugi je poceo bježati.Trojica divljaka su krenuli za njim.Preplivao je uski zaljev i došao do Robinsona.On ga je pokušao dozvati znakovima ruku što je bolje mogao, ali mu se divljak prebliži samo za nekoliko koraka.Toje napravio još jednom pa mu je tek onda divljak prišao.Robinson je naciljao drugoga divljaka,a njegov divljak zatraži da mu Robinson da macetu. On mu je dao,a divljak je odmah krenuo na drugoga I jednim zamahom mu osjekao glavu.Robinson je naredio divljadu da pokupi leševe,što je on I ucinio.Zatim mu je naredio da da otide spavati. Odlucio ga je zvati Petko na uspomenu na dan kada ga je spasio.Ucio ga je govoriti I jesti.Robinson mu je dao odjece ,a Petko je bio sretan I rekao mu je da je hodao gol od svoga rodenja.Robinsonu je život postao lakšim jer je dobio nekoga s kim može pricati I što više nije usamljen.

Ova mi se prica svidjela jer je Robinson dobio nekoga s kim može pricati,i jer više nije sam na otoku.
5 Lektire za školu: ROBINSON CRUSOE Daniel Dafoe Robinson Crusoe ROBINSON CRUSOE: Defoeov Rrbinson nije junak nadljudske snage kome sve uspijeva brzo i lako.Onje obican covjek...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi