+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

ROBINJA

Hanibal Lucic

ROBINJA1. TEZA : BILJEŠKA O PISCUHanibal Lucic (1495 - 1553) hrvatski pjesnik iz jedne od najpoznatijih i najbogatijih tadašnjih vlastelinskih porodica. Školovao se u Italiji, te se nakon tog školovanja vraca u Hrvatsku te živi na Hvaru. U njegovom se književnom radu osjeca utjecaj humanizma i Petrarke a pogotovo talijanskog pjesnika Pietra. On nije mnogo poštovao puk tj. uvijek je u skladu sa svojim plemenskim rodom, pa tako kaže da je puk “mnoštvo koje razuma nema”.
Stoga je ironicno da se oženio pucankom i sve svoje imanje ostavio vanbracnom sinu Antunu.
Njegov sin Antun Lucic poslije Hanibalove smrti objavljuje njegova djela pod nazivom “SKLADANJA IZVRSNIH PISAM RAZLICIH”.
Njegova najpoznatija djela su:
1. Trubadurska pjesma “Jur nijedna na svit vila”
2. Pjesma “U pohvalu grada Dubrovnika”
3. Drama “Robinja”; naša prva drama svjetovnog sadržaja.Podatke našao : U knjizi “Hanibal Lucic i Petar Hektorovic”, izdavacko poduzece “Matica Hrvatska”, Zagreb, 1968.
2. TEZA : KRATAK SADRŽAJPRVI PRIZOR


Derencin govori svojim slugama kako je sretan što je našao svoju dragu koju su Turci oteli te da ih je sreca nanijela u Dubrovnik. Obecava slugama veci dio blaga koje je obecao ugarski kralj onome ko pronade robinju jer mu nije stalo do blaga. Zatim nalaže momcima da uz svaku cijenu otkupe robinju, kad je Turci dovedu na trg da je prodaju jer bi htio s njom govoriti dok još nije slobodna.


DRUGI PRIZOR


Gusari dovode robinju koja se tuži na zlu sudbinu. Derencin prilazi kao kupac i pita je odakle je. Na to mu je ona ispricala svoju povijest. Nakon što mu je ona ispricala svoju povijest, on joj je rekao da ce je otkupiti i vratiti kuci ako je spremna udati se za Derencina. Ona mu je odgovorila da se sa time slaže jer da ga je ona oduvijek voljela ali mu to nije priznala jer joj on nije prišao pravim putem. Sada joj Derencin rece ko je on ali da je samo preobucen te ju je oslobodio, dodijelio joj dvorkinje te ju poslao da se odmori.


TRECI PRIZOR


Služavka Pera se žuri da pozove goste na vjencanje. U meduvremenu je pricala drugim slugama kako živi robinja u svratištu te kako je sretna sa Derencinom. Nakon toga se oni vjencaju.3. TEZA : ANALIZA DJELA

Hanibal Lucic je napisao “Robinju” prema jednoj narodnoj pjesmi. U njoj je provedeno jedinstvo mjesta, vremena i radnje. Citavo djelo je dokaz autorove ljubavi prema Dubrovniku. Ono slavi dubrovacko gostoprimstvo, slobodu, bogatstvo i mudru upravu Republike koja granici s Turcima, ali živi u miru.
“. . .
U Dubrovnik koji viru štuje našu
I mirno pokoji s Turci na mejašu.
. . .”
Osjeca se i potajni Lucicev strah od Turaka. Njegovo štovanje plemstva i starih porodica dolazi takoder do izražaja.
“. . .
Za to bud velika tebi, kneže, hvala,
I vam, Dubrovnika gospoda ostala.
. . .”4. TEZA : ZAKLJUCAK


Ovo djelo iskazuje veliko rodoljublje Hanibala Lucica prema Dubrovniku te je on ponosan da je Dubrovnik slobodan, ali medutim on se i boji mocnih Turaka, te se nada da ce Dubrovnik ostati slobodan. On poštuje starije ljude te njegovo stanovništvo.
5 Lektire za školu: ROBINJA Hanibal Lucic ROBINJA 1. TEZA : BILJEŠKA O PISCU Hanibal Lucic (1495 - 1553) hrvatski pjesnik iz jedne od najpoznatijih i najbogatijih tada...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi