+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

RIBANJE I RIBARSKO PRIGOVARANJE

Petar Hektorovic

Ribanje i ribarsko prigovaranje

Bilješke o piscu:
Pripadao je hrvatskom uskom krugu hrvatskih pisaca XVI stoljeca. Rodio se 1487. godine u starom gradu na Hvaru, u istaknutoj plemickoj obitelji. Školovao se u splitu, gdje je stekao prvo humanisticko obrazovanje, znanje latinskog jezika i filozofije. Nasljednjik bogata oceva imanja na Hvaru i Visu, Petar je proživio kugu na Hvaru, a 1539. godine i provalu turaka na otok, pred kojima je bježao u indiju. Vrati se nakon godinu dana i našao sve u neredu. Hektorovic je doživio dugu starost i umro u Starom gradu 1572. godine.

Lica:
Nikola, Paskoje

Tema:
Trodnevni lov

Sadržaj:
Prvi dan
Nikola i Paskoje otkrivaju nam veliku radost opisivajuci svoj Tvrdalj, nacine ribanja, ribe i ribarski pribor, jela i vrijeme objeda, vecere i pocinka, razgovor i pjevanje za vrijeme veslanja i odmora i ostale djelove puta. Obišavši cijelo mjesto i docekavvšiveceru i pocinak s kojim završava prvi dan.

Drugi dan
Vec na pocetku drugog dana plovidba je ispunjena bugaranjem, najprije Paskojevim pa Nikolinim, pa zajednickim u dva glasa. Drugi dan završava s pjevanjem i pripjevanjem pitanja i odgovora, cime se nesumljivo opterecuje pjev.

Treci dan
Pocetkom treceg dana u epizodi s galijom koju ce sresti na svom putu, opet u središtu pažnje bili Tvrdanj i to u punoj ljepoti, sa svojim zidovima, kamenim stupovima, lozom, cemppresima, i drugim ljepotama što ga krase.
5 Lektire za školu: RIBANJE I RIBARSKO PRIGOVARANJE Petar Hektorovic Ribanje i ribarsko prigovaranje Bilješke o piscu: Pripadao je hrvatskom uskom krugu hrvatskih pisaca XVI stoljeca. Rodio se...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi