+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Razbojnici

Friedrich Schiller

Razbojnici

Bilješke o piscu:
Friedrich Schiller roden je 1759. godine. Znacajan je njemacki dramski pisac i pjesnik, teoreticar umjetnosti, prevodilac, izdavac i urednik casopisa. Iako je u mladosti htio postati svecenikom, pošao je u vojnu akademiju u Stuttgartu, gdje je studirao pravne znanosti, a kasnije prešao na medicinu i svršio kao vojni lijecnik. Svojim prvim djelom, dramom “Razbojnici” (1782.), postigao je nezapamcen uspjeh. Drama je uspješna umjetnicka transpozicija Schillerova svjetonazora po kome je svijet poprište neprestane borbe suprotnosti: dobra i zla, strasti i dužnosti, visokih ideala i društvenih ogranicenosti. Unatoc slavi i velikom uspjehu, Schilleru, tada vojnom lijecniku u Stuttgartu, vitenberško vojvoda zabranjuje daljnji književni rad pa Schiller bježi preko granice u Mannheim, gdje nastavlja dramskim radom. Iduca Schillerova djela-historijske drame “Fiescova zavjera u Genovi” (1783) i “Don Carlos” (1787.) te drama sa suvremenom tematikom “Spletka i ljubav” (1784.), otkrivaju ga kao oštrog protivnika feudalnog apsolutizma i društvene pokvarenosti te kao promicatelja romantickih koncepcija o snažnoj i nesputanoj licnosti koja stremi slobodi. Oko 1790. Schiller se nakon burne mladosti smiruje dobivši mjesto izvanrednog profesora povijesti na sveucilištu u Jeni. Njegovo zanimanje usmjereno je prema filozofskoj estetici i književnoj teoriji o cemu piše niz studija, eseja, kritika i rasprava, medu kojima se izdvaja rasprava “O naivnom i sentimentalnom pjesništvu”.Potkraj života seli na Goetheov poziv u Weimar, gdje nastavlja svoj dramski rad. Schiller se uspjehom ogledao i u poeziji. I dok je svoje suvremenike oduševljavao svojom lirskom poezijom, a koja za današnjeg citatelja ima i previše retorike i patosa, dotle Schillerove balade i filozofske pjesme zvuce živo i danas. Friedrich Schiller umro je 1895. godine.

Sadržaj:
Uvidajuci superiornost svoga brata u svakom pogledu, Franz Moor nastoji na nepošten nacin izboriti mjesto koje u ocevu srcu, a i u oporuci, zauzima Karl. Zbog sasvim neznatnih mladenackih grijeha, ali pod dojmom teških kleveta kojima Karlovu ništavost dokazuje Franz, stari i bolesni Moor odluci razbaštiniti voljenog Karla. Karl je, iako mladacki neobuzdan i sklon pustolovinama, u duši pošten i pravedan, pa se zato revoltiran ocevom odlukom zaista uputi na stranputicu. Postaje voda razbojnicke družine voden ogorcenjem i žarkom željom za osvetom nepravednim i nemilosrdnim ljudima. Franz, iako je postao nasljednik svega grofovskog imanja svoga oca, nema dovoljno strpljenja da saceka starcevu smrt. Pokušava ga dokrajciti lažnom viješcu da je Karl mrtav. Spletka, medutim, biva loše izvedena i Franz je prisiljen nasilno zatvoriti bolesnog oca, a kako želi baš sve što pripada Karlu, nastoji zadobiti i Karlovu zarucnicu Amaliju. Kao voda razbojnicke družine Karl cini ili je odgovoran za mnoga zlodjela. On se zaista gnuša svojih djela, ali je žed za osvetom sve potisnula. Ipak, cežnja za domom natjera ga da se prerušen uputi na ocev dvor. Tamo razotkriva sve Franzove spletke, a kada oca oslobodi zatoceništva, odluci se osvetiti zlom bratu. Franz, u silnom strahu od pravedne kazne, izvrši samoubojstvo pa razbojnici koje je po njega poslao Karl dovode samo Amaliju. Karl razapet izmedu težnje za mirnim životom spoznaje o pocinjenim zlocinima koji se ne daju izbrisati. Amalija spoznaje da joj bez Karla život ne bi znacio ništa, pa radije pristaje umrijeti od njegove ruke, nego živjeti bez njega. Izvršivši tu, za njega najtežu kaznu, Karl se predaje vlastima, postajuci tako moralno pobjednik nad svim zlima koja su bila suprotstavljena.

Karakterizacija likova:
Karl Moor
On je borac protiv ljudskoga zla i licemjerja koji i sam cini zlo, pa svjestan svoga cina sam odlucuje okoncati postojanje tog zla, cak i u sebi samome. Olicenje je romantickog junaka: buntovan je, preosjetljiv, ekstremnih reakcija i osjecaja, nije spreman cini kompromise sa svijetom prosjecnosti i nedosljednosti kojim je okružen. Spletka njegova brata ne uspijeva uništiti do kraja vjeru u ljudsku humanost, svojim cinom dokazuje da je u stanju razoriti i vlastiti život da bi dokazao valjanost svojih ideja. Na kraju, kažnjava samoga sebe i najveci je dokaz duboke covjecnosti
Franz Moor
Kontrastan lik svome bratu Karlu, uza sve porazne osobine, sudbina ga je postavila u sjeni blistavog Karla. Bolna spoznaja o manjoj vrijednosti, tako surovo i realno razoblicena u Karlovu prisustvu, Franza je navela na ogorcenu reakciju osvete onom koji zaista nije kriv, i uz to mu je brat.
5 Lektire za školu: Razbojnici Friedrich Schiller Razbojnici Bilješke o piscu: Friedrich Schiller roden je 1759. godine. Znacajan je njemacki dramski pisac i pjesnik, teor...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi