+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

PREOBRAŽAJ

Kafka - PREOBRAŽAJ

ŽIVOTOPIS:
Franz Kafka (1883.-1924.) austrijski je pripovjedac.
Roden je u Pragu u židovskoj obitelji. Kao dijete bio je nesretan, povucen, introvertiran, pretjerano osjetljiv, slabašan, a presudnu je ulogu u ovakvom njegovom djetinjstvu odigrao krut i autoritativan otac. Zbog takvog je djetinjstva Kafka cijeloga života ostao povucen i usamljen, nesiguran u sebe i vrijednost djela koja je napisao (oporucno ih je namijenio spaliti!).
Djela: ''Preobražaj'' (pripovijetka), ''Proces'', ''Dvorac'', ''Amerika'' (romani)

KNJIŽEVNI ROD: epika
VRSTA DJELA: pripovijetka (objavljena 1915., za Kafkina života)

ZNACAJ:
1. Inspiraciju je za ovu pripovijest Kafka mogao pronaci u vlastitoj obitelji. Imao je izuzetno strogog i autoritativnog oca, pa se sam pored njega osjecao neznatnim poput kukca. Kukac ima oklop i mnogo nožica, predstavlja nešto beznacajno što je moguce zgnjeciti. Kukac nosi mnoga simbolicna znacenja. Veliki oklop simbolizira otudenost, zacahurenost, izoliranost, nemogucnost komuniciranja, a tanke i slabašne nožice simboliziraju nemoc.
2. Ono što je Kafki bio otac u djetinjstvu, kasnije postaje društvo koje guši covjeka i onemogucava razvoj individualnosti. Covjek ne može ostvariti život onakav kakav želi jer mu društvo namece pravila i granice.
3. Covjek osjeca strah i taj ga strah izoblicuje. Postoje mnogi strahovi koji opterecuju covjeka u životu (strah od bolesti, od gubitka posla, od gubitka ljubavi, od nerazumijevanja, itd.). Tema straha cini Kafku ekspresionistom. Ponekad se cak i cijeli narodi, najcešce pod utjecajem politike, pretvaraju u kukce.
4. Kafka u ''Preobražaju'' otkriva obitelj kao temeljnu zajednicu u kojoj sve funkcionira na bazi interesa. Ljubav nije dovoljna, potreban im je novac za opstanak obitelji. Bez njega i obitelj dolazi u pitanje. Suvremena obitelj pati od egoizma, licemjerja i zavisti, a osnovni princip koji je prisutan i u obitelji i u društvu princip je korisnosti.

SADRŽAJ:
Gregor Samsa jednog se jutra probudio preobražen u kukca. Gregor je po zanimanju trgovacki putnik i sve teže podnosi stres koji mu donosi posao, no ne može ga promijeniti dok ne otplati dugove svojih roditelja.
Nakon što shvati da kasni na vlak, na vrata mu pokuca majka, a on, odgovorivši joj, uplaši se svog glasa i kojem se osjetilo nekakvo bolno jaukanje. Usto shvaca da se ne može tako lako izvuci iz kreveta. Cudenje i sumnja ukucana zbog zakljucanih vrata njegove sobe sve više rastu, a uskoro stiže i prokurist iz njegove tvrtke provjeriti zašto Gregora nema. Zbog toga se Gregor mukom izvuce iz kreveta.
Uzbudenje pred vratima postaje sve vece i iako ih Gregor pokušava umiriti, to se ne dogada jer mu je glas toliko promijenjen da ga ne razumiju. Iako je htio odgoditi trenutak pojavljivanja, prokuristovi oštri prijekori natjeraju ga da se ipak pokaže, nakon cega mu majka pada u nesvijest, a prokurist pobjegne od straha. Gregor krene za njim u namjeri da mu objasni sve, no otac ga štapom potjera nazad u sobu. Provlaceci se kroz tijesna vrata bojeci se udarca, Gregor se ozlijedio i tek se navecer probudio iz nesvjestice jer je namirisao svoju omiljenu hranu, koja mu više ne prija. Pada noc i njegova ga prostrana soba pocinje ispunjavati strahom.
Sutradan mu ujutro sestra, koja je jedina mogla podnijeti njegov novi izgled, primjetivši da ništa nije okusio, donosi svakakve vrste jela da ispita njegov ukus. Gregor otkriva kako mu prijaju samo jela zahvacena truljenjem. Brigu o njemu preuzima sestra: donosi mu hranu, cisti i prozracuje sobu, dok on leži pokriven plahtom kako ga ona ne bi vidjela.
Iako ne komunicira s ostatkom obitelji, saznaje da je otac nakon sloma svog poduzeca uspio spasiti nešto novca koji ce pomoci obitelji da se osovi na noge sad kad je izgubila svog hranitelja. Što se tice Gregora, sestra je odlucila isprazniti mu sobu kako bi mogao puzati po zidovima. I kada Gregor osjeti da mu oduzimaju sve što ga podsjeca na njegovu ljudsku prošlost, prvi put reagira agresivno. Ocajnicki se ustrcao sobom pokušavajuci spasiti bar nešto, zbog cega njegova majka, užasnuta, pada u nesvijest. Tada dolazi otac i misleci da je Gregor pocinio nasilje, ranjava ga jabukom, koja ostaje duboko zarivena u njegovom tijelu. Rana zbog koje Gregor teško pati urodila je ipak time da mu uvecer otvaraju vrata da može promatrati obitelj okupljenu u dnevnoj sobi.
Gregor bi s nostalgijom promatrao oca, koji se ponovno zaposlio, te majku i sestru zabavljene šivanjem. Postupno, obitelj sve više potiskuje Gregora iz svoje svijesti. Unajmili su dvorkinju, koja ga je uživala vrijedati, da obavlja najteže poslove, dok bi sestra ostatke hrane iz njegove sobe uklonila jednim zamahom metle.
Gregor gotovo više ništa ne jede, a u njegovu su sobu poceli stavljati sve suvišne predmete. Roditelji uzimaju stanare pa vrata njegove sobe ostaju i uvecer zatvorena. Jedne je veceri cuo sestru kako svira violinu, a vrata su njegove sobe slucajno ostala otvorena te se on približio vratima kako bi ju vidio. Na nesrecu, vidjeli su ga stanari, uspanicili se i poceli prijetiti tužbom. Taj dogadaj pogoršava Gregorov položaj, a sestra izjavljuje da ga se moraju riješiti. Poražen, Gregor se vraca u sobu cuvši kako se za njim okrece kljuc. Te noci, prisjecajuci se obitelji, Gregor umre.
Sutradan ga nalazi dvorkinja, a na njezinu je vijest da je umro svima laknulo. Proljece je. Otac, majka i sestra odlaze na izlet izvan grada razmišljajuci o povoljnim perpektivama za buducnost koje su im se otvorile Gregorovom smrcu.

KARAKTERIZACIJA LIKOVA:
GREGOR SAMSA: Jednog se jutra probudio i primijetio da se pretvorio u golemog kukca. Osjecao se bespomocno, cak mu se i glas promijenio, kao da nije njegov. Isprva nije htio nikome pokazati kakav je, ali kasnije su ga vidjeli. Radio je kao trgovacki putnik i u pet godina svoga službovanja nikada nije bio bolestan.

OTAC: Odnos je oca prema svom sinu Gregoru grub, on ga mrzi i ne smatra ga sinom. Takav odnos proizlazi iz Kafkina odnosa prema svom ocu. Otac Gregora tuce i ne pušta ga da uopce izade iz kuce, ne pušta ga cak ni iz sobe. Tako je bio grub da ga je gadao jabukama i jednom ga pogodio u leda, zbog cega Gregor poslije umire.

MAJKA: Majka voli sina Gregora, ali ga se srami i stoga ga ne želi vidjeti. Ipak se na kraju dovoljno sabrala da bi išla k njemu. Tako je i on bio sretan jer njemu je bilo dovoljno da cuje njihov glas da bi se razveselio.

SESTRA: Greta je jedina u obitelji koja stvarno voli Grogora; ona se brine za njega, hrani ga i pomaže mu kad god može. Gregor je isto volio nju i stoga mu je bilo žao što joj nije rekao o namjerama da ju upiše u konzervatorij,
buduci da je tako lijepo svirala. No i ona ga pocinje zanemarivati...
5 Lektire za školu: PREOBRAŽAJ Kafka - PREOBRAŽAJ ŽIVOTOPIS: Franz Kafka (1883.-1924.) austrijski je pripovjedac. Roden je u Pragu u židovskoj obitelji. Kao dijete bio je ...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi