+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

POVJESTICE

POVJESTICE

Ime pisca : August Šenoa
O piscu: August Šenoa roden je 14.studenog 1838.g. u Zagrebu. Nazivali su ga pjesnikom Zagreba jer je u svojim djelima cesto pisao o svom rodnom gradu. August Šenoa je pisao novinske clanke, pjesme, a to su: "Zlatarevo zlato", "Seljacka buna","Cuvaj se senjske ruke", "Diogenes", "Prosjak Luka", "Branka" i druge. U njegovim djelima vidljiva je ljubav prema domovini i svom narodu. Rodoljublje i covjecnost dva su osnovna osjecaja kojima je prožet njegov cjelokupni književnicki rad. Njegovo najpoznatije djelo su Povjestice : "Kugina kuca","Kameni svatovi","Gvozdeni div","Postolar i vrag" i druge. August Šenoa umro je u Zagrebu veoma mlad u 43 godini života 13.prosinca 1881.god.


KAMENI SVATOVI

Tema: Vjencanje bogatog mladica i siromašne djevojke protiv majcine volje.
Osnovna misao: Covjek treba živjeti život onako kako sam odluci. Drugi ne mogu donositi odluke o tudem životu.
Vrsta pjesme: Lirska - ljubavna
Vrsta stiha : Slobodni stih
Stil : metafora ( Sinko, sinko, ti si kamen )
Sadržaj :

Ispod grada Susjedgrada živio je vrijedan mlinar sa svojom ženom i sinom. Bili su vrijedni i tiho priželjkivali da se sin oženi i kuci dovede snahu koja ce im pomagati. Nekoga tko ce se brinuti o kuci i o mlinu. Sin je priznao majci da je zaljubljen u Janu koja je lijepa, ali siromašna. Majka se toliko naljutila što njen bogati sin za ženu želi siromašnu djevojku da je izrekla strašnu kletvu i tako sprijecila vjencanje. Ali stari mlinar koji je sve to cuo nije dozvolio ženi da zabrani vjencanje, nego je rekao sinu da ucini onako kako sam želi. I sin je zamolio majku da ga razumije, ali ona je i dalje bila ljuta. Došao je dan vjencanja. Dok je povorka išla prema crkvi mlinarica je ljuto pripremala rucak za goste i klela

"Ubila me strijela mahom
Ak' mi Jana bude snahom !
Kleta družbo na toj stjeni
Kamenom se okameni ! "

Istoga trena nastane oluja, a svatovi se pretvore u kamen. Samo je mlinarica ostala. I još mnogo godina poslije toga, kada su zidine Susjedgrada prah i pepeo postali. Kroz nic bi dopirao tužan ženski glas: "Kad se ljubi nema grijeha".


KUGINA KUĆA

Tema: Opisivanje ljudske slabosti i sebicnosti u borbi sa smrtonosnom bolesti - kugom
Osnovna misao: Ne treba ciniti drugima ono što ne želimo da se nama dogodi
Vrsta stiha : slobodni stih
Vrsta pjesme: Lirska - misaona
Stil: personifikacija ( "Stani Jelo-bijela prosi
U selo me odmah nosi,
Al' sve življe bijela prosi
U selo me,Jelo, nosi !" )

Sadržaj:

Nad selom se spuštala noc, a mali Rade koji je bio sam kod kuce ode do strine da tamo prenoci jer se majka Jela nije vratila iz grada. Na kraju sela stajala je stara lipa ispod koje je bio drveni križ sa Isusovim kipom. Mlada Jela vracala se umorna iz grada. Tu se našla cudna žena koja od jele zatraži da je povede u selo. Jela to odbije jer je vidjela da je žena zla i da želi nauditi seljanima. Bila je to kuga koja joj je zaprijetila da ce joj ako joj ne pomogne ubiti sina. Kuga je obecala da ce poštediti njenu kucu ako je ponese do sela. Jela nije mogla zamisliti život bez sina i ponese kugu u selo. Kuga je ušla u svaku kucu osim Jeline i svojim dahom usmrtila seljane. Kad je Jela došla kuci vidjela je da Rade nema i shvatila da nije kod kuce prespavao. Znala je da je i on mrtav. plakala je i od kuge tražila da joj vrati sina. Kuga je smatrala da je svoje obecanje izvršila jer je kucu poštedjela i potom nestala. Nakon mnogo vremena, kada se kuge nitko više nije sjecao , ostala je usamljena kuca -kugina Kuca o kojoj prica svijet u njoj živi slijepa Jela, koja porucuje : "Ne želi nevolju susjedovu polju, Njeg'vo poharano, tvoje razrovano, brata tko zagrebe zakopao sebe".
5 Lektire za školu: POVJESTICE POVJESTICE Ime pisca : August Šenoa O piscu: August Šenoa roden je 14.studenog 1838.g. u Zagrebu. Nazivali su ga pjesnikom Zagreba jer je u ...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi