+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

POSLJEDNJI STIPANČIĆI

Vjenceslav Novak
Posljednji Stipancici

Bilješke o piscu:
Pisac hrvatskog realizma, roden je 1859. godine u Senju. Pucku školu i dva razreda gimnazije završio je u Senju. Pet godina je bio ucitelj u Senju, a tri je godine bio na konzervatoriju u Pragu. Napisao je sedam romana i oko stotinu pripovjedaka. Prvu knjigu pripovjesti pod nazivom "Pavao Šegota" (1888) u Zagrebu. Djela su mu vecinom prožeta Senjskim krajem, alkarima, životom u Senju u kojem se ispreplicu prkos, ponos, poniznost, ogorcenost i širina itd. Umro je 1905. bolestan i skrhan teškim životom. Djela:
Podgorske pripovjetke, Pavao Šegota, Posljednji Stipancici, Zapreke i dr.

Lica:
Valpurga, Ante, Lucija i Juraj Stipancic, Alfred, Getruda

Tema:
Povjest jedne patricijske obitelji

Sadržaj:
Zima je, 1834 u Senju. U bijednoj sobici Valpurga Stipancic, udovica propalog patricija, Ante Stipancica, provodi dane s kceri Lucijom , koja ima tuberkulozu i kojoj je smrt sve bliža. Valpurga prica Luciji povjest bogatih patricijskih obitelji i žalosnu sudbinu obitelji Stipancic: Ante Stipancic se ženi s mnogo mladom Valpurgom i raskošno slavi rodenje sina Jurja kojeg kao i ostale terorizira i unesrecuje svojim diktatorskim stavom i svjetonazorom. U ropstvu obitelji Juraj i sestra mu odrastaju kao bolesne osobe- Juraj bezosjecajno okrutno, dok se Lucija formira u pretjerano osjetljivo bice. Obiteljski odgoj provodi iskljucivo Ante koji mucno obrazuje sinna Jurja i ignorira Luciju. Juraj odlazi u Bec na studij, ali ga napušta i materijalno upropaštava oca koji propada i u svojim politickim nastojanjima. Ante se udružuje s kanonikom Vukasevicem koji se zalaže za ujedinjenje svih hrvatskih zemalja što nije i Stipancicev cilj koji želi ujedinjenje s Madarima, ali je s Vukasevicem jer im obojici smeta vojnicka vlast u Senju. Slomljen materijalnim i politickim neuspjesima i sinovljevim moralnim padom Stipancic se razboli. Lucija traži svoje pravo, pokušava ocu dokazati svoju vrijednost i ljudsko pravo, njihove nesuglasice kulminiraju u svadi oko neznatnih stvari- Lucijine lektire. Ante umire ostaviši obitelj bez icega.
Juraj nakon mnogo godina dolazi iz Beca s prijateljem Alfredom koji zavodi i napušta Luciju, a Juraj primorava majku da rasproda kucu za njegove dugove nakon cega odlazi u Madarsku gdje svoje ime mjenja u György. Majka i kci tonu u bijedu, Luciji su jedina svjetla tocka lažna Alfredova pisma koja piše Martin iznoseci svoje iskrene osjecaje, na Valpurginu molbu. Lucija otkriva prijevaru pa duboko i bolno razocarana umire, izmucena ogromnim tjelesnom i duševmon boli. Bez ikakve pomoci od sina, bez imanja i želje za životom Valpurga Stipancic umire kao prosjakinja.

Karakterizacija likova:

Valpurga Stipancic
Udata za patricija Antu Stipancica. Sitna, crnomanjasta žena od 45 g. Nije tijelom nimalo kršnija od svoje kceri. Brižan pogled njezinih tamnih ociju odaje patnju mnogo kušanog celjadeta.

Lucija Stipancic
Djevojka od 22 g. ali naoko mnogo mlada od svoje dobi, njezin puni, bijeli, gotovo prozirni ten slabašnog lica s ozbiljnim tamnosmedim ocima sjeca na 15-godišnje djevojce što je jucer ostavilo zatvor kakvog strogog ženskog instituta. Pod jasno ocrtanim obrvama i bujnom tamnom kosom nalik je to bijelo i nježno lice s dugacko, fino sadjelnim nosom i jasno crvenim usnicama na starinske portrete, ni vrlo tanki pas visokog struka, ni malene, jedva zamjetljive djevicanske grudi kao u 14-god. djevojceta.

Juraj Stipancic (nakon školovanja)
Mjesto sitnog, slabašnog i blijedog djecaka, kakav je pred 10 g. otišao u Bec, to je sada bio covjek crvena nabuhla lica, suznih i izgubljenih ociju pod naocalama, cupave kratke brade i brka. Njegova okrugla glava izrasla je gotovo ravno iz širokih pleca, njegov glas bio je dubok i hrapav.

Alfred
Covjek nešto mladi od Juraja, odjeven u elegantnom zimskom kaputu s ogrlicom. Bio je viši od Juraja i mršav. Lice mu je bilo blijedo, oci crne, mutne ali vesele. Imao je malen, crn pomalo mijen brcic i nosio po strani male zaliske, mladi covjek od 27 g., kavalir, ucen, ugledan.


Izabrani djelovi:
"Djetinjstvo Lucije i Juraja":
"...gojila se uz Valpurgu Lucija, docim je sin Juraj pripadao skroz ocu od onoga dana kad je poceo da uci citati. Lucija je bila vrlo živahna djevojcica te je poradi toga Valpurga pretrpjela mnoga ogovaranja od Stipancica koji je uopce za Luciju malo mario i samo jedno u pogledu njezinog odgoja odriješito zahtjevao: da ne smije na ulicu gdje bi došla u dodir s gradskom djecurlijom..."
"Lucijina tuga i samoca te osjecaj napuštenosti"
"Da, majcice vi bi ste na nj digli pištolj jer ste mi mati, a jer nemam ni oca ni brata. Da vidite druge kako ih braca miluju, a one se bracom ponose."
5 Lektire za školu: POSLJEDNJI STIPANČIĆI Vjenceslav Novak Posljednji Stipancici Bilješke o piscu: Pisac hrvatskog realizma, roden je 1859. godine u Senju. Pucku školu i dva razreda ...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi