+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Osman

Ivan Gundulic

OSMAN


1. TEZA : BILJEŠKA O PISCUIvan Gundulic, rodio se 1589. godine u Dubrovniku, gdje je i umro 1638. godine. Bio je clan jedne od najstarijih i najuglednijih vlastelinskih obitelji u Dubrovniku. Školovao se iskljucivo u svojem rodnom gradu, tj. u Dubrovniku, jer su u to vrijeme u Dubrovniku poceli djelovati isusovci, koji su bili borbeni nosioci ideja katolicke obnove. Obavljao je razlicite dužnosti u državnoj upravi, i to kao clan Velikog vijeca, Vijeca umoljenih (senat) i Malog vijeca (vlada).
Književnim radom Gundulic se bavio tijekom cijelog života. Nakon mladenackih ljubavnih i melodramskih književnih ostvarenja, u zrelim se godinama priklonio “ozrelijim” temama i problemima. Rezultat takve pjesnikove orijentacije bila su njegova tri najvažnija dijela:
Dubravka (1628) - pastirska drama, Suze sina razmetnoga (1621) - refleksivna poema, te Osman (1621 - 1638) - ep.
Ta tri djela su vrhunska ostvarenja u hrvatskoj književnosti, te su istovremeno i na razini suvremenih dostignuca u književnosti europskog baroka.
2 TEZA : KRATAK SADRŽAJ

Pod vodstvom Osmana, 1621. godine bila je poražena turska vojska u bici kod Hocima. Za tu je pobjedu bio zaslužan kraljevic Vladislav. Nakon tog poraza Osman je pobjegao natrag na Istok, da bi prikupio snažnu vojsku da ponovo osvoji Zapad.
Kada se vrato kuci, dogovara se sa savjetnicima o potrebi nasljednika (o ženidbi) te o sklopi mir sa Poljskom u svrhu skupljanja nove vojske. Na pregovore je u Poljsku poslao Ali-pašu. Kazlar-aga je dobio zadatak da ide tražiti Osmanu žene, te je tako otišao u Smederevo i oteo lijepu Suncanicu ocu.
Sokolica je bila turska junakinja koja je obecala da se više nece boriti protiv kršcana te se vratila u Carigrad kod Osmana, jer je bila jako zaljubljena u njega i tako sprijecila brak Osman s Suncanicom.
Na kraju je u Carigradu izbila pobuna, koju su vješti iskoristili za svrgavanje Osmana i ponovnog dolaska na vlast sultana Mustafe. Osman je na kraju bio zadavljen.

3 TEZA : ANALIZA DJELA

Osman je barokni ep u dvadeset pjevanja od kojih su cetrnaesto i petnaesto pjevanje izgubljeno. U devetnaestome je stoljecu Ivan Mažuranic vrlo dobro nadomjestio ova dva pjevanja, tako da je danas ono cijelo. Mažuranic je odlicno nadopunio Gundulicevo dijelo zbog njegovog dobrog poznavanja Gunduliceva nacina pisanja. Gotovo je nemoguce prepoznati da su dijelo pisali dva autora. Osman je ponegdje lirski oblikovan osjecajima likova, ali ipak najvecu težnju daje na epski stil.
Pri nastanku ovog djela, Gundulic je zapravo htio prevesti Tassov “Oslobodeni Jeruzalem”, ali je potaknut stvarnim dogadajima, povjesnio temom - bitkom kod Hocina 1621. godine. Napisao je povjesni ep, ali je ostupao od povjesne teme uvodeci i druge likove koji ne pripadaju tom dogadaju.
Sljedecim stihovima Gundulic prikazuje ljudsku oholost, i promjenjivost srece. S napomenom da što se više uzdižemo da cemo i dublje pasti.

“. . .
Ah, cijem si se zahvalila,
tašta ljudska oholosti ?
Sve što više stereš krila,
sve ceš paka niže pasti .
. . .”

Gundulicev nacin izražavanja je aforistican i za sva vremena istinit jer piše paralelama. Pisan je u osmercu, stih rimovan parnom rimom - abab rimom. Djelo je pisano Dubrovackom štokavštinom s nekim elementima cakavštine; pretežno prevladava ijekavica, ali ipak ima i malo ikavice.
Po uzoru na Tassa, Gundulic je u djelo ubacio i romanticno - viteške epizode. Otmica Suncanice pisana je lirskim i emotivnim tonovima - ljubav oca prema kcerci i bol za njenim gubitkom.4 TEZA : IDEJA DJELAU djelu se isticu ideje o relativnosti i prolaznosti života. On je napisan u kontrastima (ljepo - ružno, Evropa - Turci, Kršcanstvo - Islam, dobro - zlo).
5 TEZA : STRAH ZA DUBROVNIKU djelu “Osman”, Ivan Gundulic prikazuje opasnost za svoj Dubrovnik od Tuaraka i Mlecana, a to možemo viditi kroz suprotnosti izmedu kršcana i islama. Pošto je otkricem Amerike konkurencija za prevlast nad morskom trgovinom u mediteranskom moru veca Gundulic strahuje za Dubrovnik zbog konkurencije Venecie u tom pogledu.6 TEZA : ZAKLJUCAKGundulic u svom djelu vješto ispreplece formu i sadržaj, bira izraze koji mi ponekad nisu bili i najrazumljiviji. Teme njegovih djela su stvarne, životne, a inspiriran je izrazom narodne poezije.
5 Lektire za školu: Osman Ivan Gundulic OSMAN 1. TEZA : BILJEŠKA O PISCU Ivan Gundulic, rodio se 1589. godine u Dubrovniku, gdje je i umro 1638. godine. Bio je clan ...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi