+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

OLUJA

Shakespeare - OLUJA

O KNJIZI:
IZDAVAC: Zagrebacka stvarnost, Zagreb, 1997.
PREVEO: dr. Milan Bogdanovic

ŽIVOTOPIS:
William Shakespeare roden je 1564. godine u gradicu Stratfordu na Avonu. O njegovu se životu malo toga zna. U zreloj je dobi poceo pisati i glumiti, a smtra ga se i za suvlasnika kazališta Globe.
Sumnja se da on nije pisao sve svoje drame, nego da ih je pisao Bacon. Njegov opus obuhvaca 37 djela. Najpoznatije su drame ''Romeo i Julija'', ''Mletacki trgovac'', ''Julije Cezar'', ''Na Tri kralja'', ''Kralj Lear''...
Umro je 1616. godine.

KNJIŽEVNI ROD: dramatika
VRSTA DJELA: komedija

O DJELU:
U "Oluji" (''The Tempest'', 1611.) Shakespeare nas vodi na samotan otok na kojem je sva radnja odraz nekadašnjih burnih dogadaja i doživljaja. Prospero je milanski vojvoda koji nakon progona iz Milana živi na otoku s kcerkom Mirandom. Njegova moc leži u knjigama, u duhovnom znanju koje je toliko izoštrio tijekom dvanestogodišnjeg boravka na otoku da je zavladao cak i prirodnim silama. Pustolovine i otkrivanje nepoznatih svjetova, ljubav, cežnja za nježnošcu, dodir s onim tajanstvenim i nevidljivim oko nas, susret s naoko bajkovitim svijetom, sve je to samo dio velikog bogatstva koje se krije u jednom od najljepših oproštaja od svijeta kazališta i života.

Glavni junak Prospero pita se što je taj pusti otok ako ne samo kazalište u svojoj biti, stvarnost koju on pokušava humanizirati, ali ne uspijeva. Prospero na kraju predstave odbacuje carobni štapic i knjigu, odrice se moci i stvaralackog cina baš kao što Shakespeare sažimlje jedan aktivan i uspješan život, smatra redatelj Kuncevic. Dodaje da se "Olujom" Shakespeare oprašta sa svijetom, pisanjem, teatrom i svojim životom, što je glavna poruka djela.

Shakespeare je svoj dramski opus dovršio u duhu smirenja. Njegove posljednje drame, "Cimbelin", "Zimska prica" i "Oluja" su razlicito ocjenjivane. U tim dramama, nazvanima "romancama" (što nema veze s hrvatskim znacenjem toga pojma), radi se o fantazijskom svijetu napucenom duhovima i neobicnim dogadajima; zapleti i sukobi potencijalno tragicne naravi razrješuju se na cudesan i bajkovit nacin; licnosti nemaju realisticnu dimenziju nego su više nalik likovima iz bajki ili narodnih prica.

KARAKTERIZACIJA LIKOVA:
PROSPERO, prevareni milanski vojvoda
ARIJEL, vjerni duh koji pomaže Prosperu u svakoj situaciji
ALONSO, napuljski kralj
FERDINAND, Alonsov sin
MIRANDA, Prosperova kci
SEBASTIAN, ALONSO i GONZALO, Alonsovi pomocnici
CALIBAN, sin vještice Sycorax i Sotone, nakaza
STEFANO i TRINCULO, pijanac i šaljivac

KRATAK SADRŽAJ:
Brod na moru, oluja sve uništava. To se sve zbilo kad se družina vracala iz Tunisa, s vjencanja Claribelle.
Na brodu se nalazi napuljski kralj Alonso i njegovi vrli pomocnici Sebastian, Antonio i Gonzalo.
Tu im oluju šalje Prospero u znak protesta jer su ga oni protjerali iz Milana, u kojem je on bio vojvoda. On sve to cini preko svog sluge duha Arijela. Arijel je prouzrocio oluju u obliku vjetra, no svi su clanovi posade sad na sigurnom, a tome se najviše raduje Prosperova kci Miranda.
Zatim Prospero spominje vješticu Sycorax koja je sa samim Sotonom zacela rugobu Calibana, nakaznog roba. Prospero je Calibana naucio govoriti, pa sad ovaj stalno psuje.
''Ti kužni robe, kojeg sam je davo
Nacinio na materi ti gadnoj,
Izadi!''
Caliban otok smatra svojim.
Spasivši se od oluje, Alonsov sin Ferdinand dolazi na Prosperov otok i odmah se zaljubljuje u Mirandu. No Prospero ga provocira, da vidi jesu li mu namjere iskrene. I bile su.
U meduvremenu, Alonso misli da mu je sin poginuo u oluji. Pošto su se izvukli, Alonsova družina pripovjeda medu sobom. Nakon toga svi odoše na spavanje, osim Sebastiana i Antonia, koji kuju plan kako da ubiju kralja. Oni izvukoše mac, a u taj cas Arijel šapne Gonzalu da se probudi, i sve bi riješeno. Arijel za tu zgodu rece Prosperu.
Sebastian je oborio Prospera s vlasti, no to je zapravo ucinio Antonio, Prosperov brat.
''Spominjem se – ti si
Oborio svog brata Prospera''
Rugoba Caliban udružuje se s pijancem Stefanom i šaljivcem Trinculom. Oni ga napiju pa im Caliban govori kako valja ubiti Prospera, te kako ce Stefano biti novi kralj.
Trinculo se stalno ruga Calibanu.
''Kako li samo urla
Ta pijana nakaza!
Gadi mi se...''
Malo kasnije, Ferdinand Mirandi izjavljuje ljubav, a ona mu uzvraca. Prospero prihvaca tu ljubav govoreci Ferdinandu kako ga je samo iskušavao, te da misli sve dobro o njemu.
Opet na scenu stupaju pijanci koji se ubijaju u vinu. Stalno dolazi do prepirke izmedu Calibana i Trincula.
''O gospodaru'' – veli. Tko bi rekao da neman može
Biti tako budalasta...''
Arijel je obavijestio Prospera da ga Calibanova banda hoce ubiti.
Arijel ih odvodi svojom pjesmom u baru kroz trnje, gdje družina non-stop zapinje. Tako se dogodilo i Alonsovoj družini, pratili su zanosnu glazbu i nasjeli!
Nadalje, Ferdinand odluci oženiti Mirandu, pa Prospero rece Arijelu da pozove ženske likove duhova. I one dodoše te Ferdinandu i i Mirandi predaše mnoge darove mudrosti i ljubavi.
''Svako blago, svaka cast
Život dug i svaku slast
Srecu, koja vjecno traje,
Sve vam to Junona daje.''
I tako oni dobiše mnogo vrijednih poklona.
Zatim se opisuje Caliban i njegova družina u blatu.
Nadalje, Arijel pozva duhove prijatelje te ih nagovori da se pretvore u pse, i tako su cijelo vrijeme proganjali Calibana, Stefana i Trincula.
''Neka im žile zgrce staracki
I štiplja ih, da budu pjegasti
Ko leopardi il ko risovi!''
Arijel: ''Ma cuj ih kako ricu!''
Kasnije Prospero naredi neka u njegove odaje udu Alonso, Gonzalo, Antonio i Sebastian. Dolazi do raspleta radnje.
Alonso ne može vjerovati da ponovno susrece Prospera. No Alonso se još više iznenadi kad vidje svog sina Ferdinanda. Alonso mu potrci u zagrljaj.
''Svim svojim blagoslovom
Obuhvata te sretni otac!
Ustaj sine moj!''
Tada se u sobi nade cijela posada broda iz brodoloma, cudom živa i zdrava.
Još je prije Prospero tražio pravdu od Sebastiana i Antonia da mu se vrati vojvodska titula, inace ce Prospero progovoriti...
Na kraju sve završi time da Prospero progna pijanu ekipu, želi se vratiti u Milano te udati kcer u Napulju.
Prospero pušta Arijela.
''Arijele –
Moj golube – to tvoj posao je,
A onda u elemente – u svoju
Slobodu! Zdravo da si – Molim, hajdmo.''
5 Lektire za školu: OLUJA Shakespeare - OLUJA O KNJIZI: IZDAVAC: Zagrebacka stvarnost, Zagreb, 1997. PREVEO: dr. Milan Bogdanovic ŽIVOTOPIS: William Shakespeare roden...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi