+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Oliver Twist

Oliver Twist

Ime pisca: Charles Dickens
Bilješka o piscu: Charles Dickens roden je 1812 god., a umro je 1870 jedan je od najpoznatijih engleskih pripovjedaca realistickog stila. U svojim djelima, pripovjetkama i romanima prikazivao je englesko društvo XiX. stoljeca, posebno brojne socijalne probleme. Obilato se koristio humorom i satirom te napetostima i iznenadenjima u fabuli i radnji.
Socijalnu težinu svijeta i života djece i djetinjstva na najsnažniji je nacin prikazao u romanima “David Copperfield” i “Oliver Twist”. U Dickensovom opisju istice se serija romana o Pikwikovcima.
Tema: Teško djetinjstvo djecaka Olivera Twista
Osnovna misao: Pisac govori kako djecak koji nezna za svoje roditelje na kraju saznaje tko su oni, tj. dobro pobjeduje zlo.
Likovi: Oliver Twist, Nancy, Fang, Sikes, Bumble itd.
Stil: epiteti - velikima, malima, stara, zelene, pamucne itd.
metafora - Puknut cu od smijeha
usporedba - Kao pravo dijete
Vrijeme radnje: 19 st.
Mjesto radnje: Engleska
Sadržaj: Jedne noci nekakva dosljakinja u ubožnici rodi sina, pa umre. Sinu je jedino ostavila stvari. Djecak je odrastao u kuci jedne siromašne žene. Nakon nekog vremena djecaka Olivera Twista odveo je opcinski pisar Bumble u sirotište. Tu je živio vrlo teškim životom. Nakon nekoliko mjeseci je otišao u London. Gdje je susreo djecaka koji ga je odveo k starom Faginu. Fagin je Olivera u cio trikove. Jednog dana dok su djecaci krali, a Oliver je bio s njima stari gospodin greškom je shvatio da je Oliver nešto ukrao. Olivera su doveli na sud, ali je tamo bio svjedok koji ga je oslobodio. Olivera su Sikes i Nancy odveli k starom Faginu. Djecaka su iskoristili u kradi srebrenine gdje je bio ranjen. Na povratku ga je Sikes bacio u jarak. Oliver je ležao u jarku sve dok nije pala kiša koja ga je i probudila. Sav iznemogao otišao je kuci. Kod kuce je bila Nancy koja se brinula o njemu . Nancy je shvatila da bi bilo najbolje da ga opet ne uhvate Fagin i Sikes. Oliver se brzo oporavljao, upoznao je i dobru djevojku Rose, a susreo je i starog gospodina Branlowa te mu je ispricao sve što se dogodilo otkako je napustio njegov dom. Gospodin Branlow je saznao da Oliver ima starijeg polubrata koji se predstavlja pod lažnim imenom (Monks). Monks je došao u London da uništi Olivera i sve što bi uputilo da je Oliver njegov polubrat. Htio ga je uništiti jer nije želio s njim dijeliti nasljedstvo, a pr tome mu je pomogao i Fagin. Stari gospodin Branlow je to saznao od Nancy. Dok je Nancy to pricala gospodinu Branlowu tamo je bio i Fagin koji ej prisluškivao njihov razgovor. Fagin je to ispricao Sikesu koji je odmah ujutro ubio Nancy, Sikes je želio pobjeci u Londo, ali ga je policija uhvatila. nedugo za tim i Fagin je uhvaceni nakon odluke suda pogubljen. Djevojka Rose je saznala da je Oliver sin njezine pokojne sestre Agres Fleming koja je bila ljubavnica Edvina Leeforda. Njemu je rodila sina, a zatim umrla. Rose se udala za sina gospode Mayle koja im je poklonila kucu. Gospodin Branlow je usvojio Olivera pa su živjeli sretno do kraja života.
5 Lektire za školu: Oliver Twist Oliver Twist Ime pisca: Charles Dickens Bilješka o piscu: Charles Dickens roden je 1812 god., a umro je 1870 jedan je od najpoznatijih engle...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi