+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Nora

Henrik Ibsen: Nora

Ponešto o piscu:

Henrik Ibsen rodio se 1828.g. u Skienu u Norveškoj, u religioznoj gradanskoj obitelji. Smatramo ga jednim od najvažnijih dramaticara druge polovice 19.st. Nakon raspada obitelji Ibsen se seli u Grimstadt, gdje pokazuje prve znakove sklonosti ka umjetnosti. Nakon nedovršenog studija posvecuje se pisanju i postaje redatelj i dramaturg Norveškog kazališta.
Najveca njegova djela su: Katilina, Komedija Ljubavi, Pretendenti, Brand, Perr Gynt, Stupovi društva, Lutkina kuca, Sablasti, Divlja patka, Gospoda s mora.
Likovi:
Odvjetnik Torvald Helsen
je lakovjeran i samouvjeren covjek, koji nažalost ne shvaca da njegova žena nije željna samo ušecerenih badema i novaca, vec da traži svoju slobodu koju nikako da dobije, i to ju na kraju natjera na odlazak. On na njezine poteze gleda iz sasvim drugog stajališta, te ju zato ne gleda kao svoju spasiteljicu, vec kao osobu koja mu je kompromitirala casti i ugled u društvu.

Nora
je tetošena žena velikog upravitelja banke i kao takva osjeca se ogranicenom i ovisnom. Ona je simbol prkosa i dokaz da su prava žena ugrožena. Ona je poprilicno kontradiktoran lik jer u jednom trenutku je, djevojcica rasipnica, a udrugom ozbiljna žena koja se hvata u koštac s realnim svijetom. Problem s Torvaldom se ipoljava u obliku Elektrinog kompleksa, ona u mužu traži oca, iako u stvari ne želi biti njegova lutkica, vec svoja žena.

Doktor Rank
je dobar obiteljski prijatelj kojeg je život od aktera pretvorio u gledaoca.

Gospoda Linde je ogorcena i ostarjela Norina prijateljica koju je život tretirao potpuno razlicito od Nore. Za razliku od Nore ona shvaca svijet realno, pa nema Norinih problema.
Bilježnik Krogstad
je tamni lik u djelu koji doživljava preobražaj kada da gospoda Linde zaprosi. On je isto, kao i ostali likovi van Helmerove familije, tragican na svoj nacin. Njegov primjer pokazuje kako je društvo selektivno.

Helmerova djeca
odgojiteljica Ana Marija
služavka Helena

Odnos Helmera i Nore:
Nora je imala problem u mladosti. Taj problem je bio odnos nena oca prema njoj. Sva njegova ljubav bila je usmjerena na nju u enkapsulirala ju je u nedodirljivo bice koje je bilo prezašticeno, cak i samo od sebe.
Kada je došao Helmer ona se nadala da ce se situacija promijeniti, no on je samo nastavio tradiciju njena oca i dokazao kako joj kako je ona tek povlašteni dio njega, a ništa više.
“Ti si moja ljepota koja pripada meni i iskljucivo meni.”

Fabula:
Radnja zapocinje oko Badnjaka gdje upoznajemo Noru - malu ženu velikog muža; naiygled rasipnicu ali ustvari cuvaricu velike tajne. Dolazi kuci ih grad i prica s muem o novcu. Uto netko dolazi. Dolaze njena stara prijateljica i obiteljski prijatelj - Kristina i Rank. Kristina i Nora pricaju o prošlosti, a Rank odlazi k Torvaldu. Nora otkriva Kristini kako je posudila puno za put u Italiju, gdje se Torvald lijecio. Nikom drugom to nije rekla. Ulazi Krogstad i prica s Torvaldom, te odlazi. Torvald, Rank i Kristina odlaze. Krogstag se vraca i prijeti Nori kako ce odati da joj je posudio novac i kako je ona za taj novac krivotvorila potpis svoga oca. Traži od nje da umoloi svog muža daq g ne otpusti. Odlazi. Torvalds se vraca i otkriva da je Kronstag ponovo dolazio. Nora ga moli za Krogstada ali on ne pristaje.
Pripreme za krabuljin ples. Kristina pomaže Nori oko haljine. Dolazi Torvald. Ona ga opet moli, ali on otpušta K. Nora prica s Rankom, ali dolazi K. i ponovo je ucjenjuje, u sanducicu ostravlja pismo za T. u kojem sve piše. Kristina odlazi razgovarati s K., ali on je otputovao. Nora i T. vježbaju ples.
Kristina prica s Krogstagom i kaže da se želi udati za njega. On to prihvaca i kaje se zbog ucjene. Odlazi, a Nora i T. dolaze. Kristina želi da T. procita pismo. Ona odlazi. T. procita pismo, naljuti se, dolazi pokajnicko pismo, procitra ga i želi se pomiriti, no Nora se osvecuje nakon osam godina i odlazi.
KRAJ.

Mjesto i vrijeme radnje:
Radnja se odvija u nekom nizozenskom gradu, prije 100 do 200 godina.
5 Lektire za školu: Nora Henrik Ibsen: Nora Ponešto o piscu: Henrik Ibsen rodio se 1828.g. u Skienu u Norveškoj, u religioznoj gradanskoj obitelji. Smatramo ga jedni...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi